Lenjeria de pat de calitate – Secretul unui somn odihnitor

0
486
Lenjerii de pat pentru un somn odihnitor, Foto: sinanestesia.com

Starea noastră de spirit depinde de calitatea somnului din timpul nopții. Odihna este esențială pentru fiecare dintre noi deoarece astfel corpul își recapătă puterea. Există numeroși factori care perturbă somnul și dintre ei putem da câteva exemple – stresul, singurătatea, altitudinea, turele de noapte, sforăitul, temperatura aerului din dormitor, etc. Lenjeria de pat poate fi și ea un factor de care depinde calitatea somnului de aceea trebuie să știi cum să o alegi, să fie din material bun, să te simți confortabil.

Lenjerii de pat pentru un somn odihnitor, Foto: sinanestesia.com

Importanța lenjeriei de pat constă în păstrarea igienei, lucru esențial pentu a dormi bine. De asemenea mediul în care te afli trebuie să fie curat, temperatura plăcută și ventilația suficientă în dormitor pentru a avea un somn liniștit. Lenjeria de pat se schimbă în fiecare săptămână și se aerisește în fiecare zi. Este foarte important să fie ținută în aer liber și chiar spălată cu apă caldă și apoi uscată afară deoarece astfel este dezinfectată mai bine. Alte lucruri care trebuie evitate pentru a avea un somn odihnitor sunt: consumul excesiv de alcool, medicamentele, cafeaua, luminozitatea ecranului calculatorului, smartphonului, a televizorului sau a tabletei (toate trebuie oprite sau ținute în altă cameră).

Cele mai populare lenjerii de pat sunt cele în stil modern, cu un imprimeu 3D, realizate îndeosebi din bumbac. Imaginile alese pentru astfel de lenjerii sunt proiectate de specialiști și demonstrează faptul că au idei îndrăznețe de design. Culorile luminoase îmbunătățesc aspectul țesăturii și schimbă interiorul casei, respectiv al dormitorului unde este folosită o astfel de lenjerie de pat. Produsele din această categorie sunt confecționate în orașul Pucioasa și impresionează prin diversitatea și calitatea materialelor. Se pot achiziționa lenjerii de pat 3D satin, lenjerii de pat din bumbac dublu satinat, cuverturi de pat, huse de pat frotir și tricot, lenjerii de pat din fibră de bambus, lenjerii de pat jacquard, cotton, damasc satinat, perne, pilote 4 anotimpuri și matlasate, pilote din puf de gâscă și altele.

Lenjerie de pat din satin, Foto: img.auctiva.com
Lenjerie de pat din satin, Foto: img.auctiva.com

Ce material alegi pentru lenjeria de pat și cum îți influențează acesta calitatea somnului?

Cele mai practice țesături pentru lenjeriile de pat sunt cele din bumbac 100%. Desigur acestea au avantajul și de a nu fi costisitoare și de aceea pot fi achiziționate de orice persoană. Țesătura din bumbac are elasticitate și suplețe mare, putere absorbantă destul de bună, este rezistentă la atacul insectelor, poate suporta diferite metode de spălare folosite acasă dar, este indicat să fie înmuiată în apă rece pentru a evita fixarea petelor, apoi stoarsă și spălată în apă fierbinte în jur de 20 de minute. Specialiștii consideră că spălarea îndelungată (mai mult de 20-30 minute) în apă fierbinte poate duce la o nuanță de gri, ce se datorează fenomenului de coacere a țesăturii, a depunerii unui strat pe firele de bumbac. Dezavantajul acestei țesături este că se șifonează destul de ușor și trebuie călcată cu atenție (cu fierul reglat la poziția bumbac, 200-210°C) deoarece se arde ușor și atunci degajă un miros specific de hârtie arsă.

Citește și:  Bio-Sun, un amestec natural de prebiotice si probiotice care refac rapid flora intestinala

Lenjeriile de pat din bumbac satinat sunt delicate, fine, lucioase, plăcute la atingere, răcoroase, cu efecte benefice asupra organismului. Țesătura este ușoară, cu un drapaj frumos, este ușor de întreținut, se spală și se calcă ușor, este recomandată oricărei persoane care dorește un material de calitate pentru lenjeria de pat pentru un somn odihnitor.

În timpul verii sunt recomandate lenjeriile de pat din in deoarece această fibră textilă este celulozică, compusă din fibre mai fine ca bumbacul, mai suple ca acesta, cu rezistență mecanică mare, cu drapaj bun și putere absorbantă deosebită pentru apă. În concluzie lenjeriile din in absorb umezeala și transpirația, sunt moi, netede, răcoroase, au o bună conductibilitate termică și permeabilitate la aer. Astfel de lenejrii nu se deteriorează ușor, pot rezista mult timp la frecare, la spălari repetate, însă se șifonează destul de repede. Cei care aleg astfel de lenjerii trebuie să nu folosească concentrații mari de detergenți la spălare deoarece inul are fibre elementare din celuloză mai fine și este destul de fragil din acest punct de vedere comparativ cu bumbacul. De asemenea albirea țesăturii prin tratamente cu hipocloriți se face cu soluții diluate și în cantități mici. Având în vedere că inul ca și bumbacul face parte din categoria fibrelor vegetale, trebuie evitată stoarcerea energică a lenjeriei de pat din astfel de țesături. Uscarea se face în aer liber, apoi țesătura se calcă în stare umedă utilizând un fier la temperatura de aproximativ 200°C.

Lenjerii de pat pufoase cocolino sunt perfecte pentru sezonul rece deoarece materialul este gros, moale și pufos, are capacitatea de a încălzi corpul și de a oferi confort. Produsul este de calitate excelentă, rezistă la spălări repetate.

Lenjerie de pat din bumbac, Foto: img.thuexeminhanh.com
Lenjerie de pat din bumbac, Foto: img.thuexeminhanh.com

Lenjerii de pat din fibră de bambus sunt mai scumpe dar foarte apreciate de cumpărători datorită calității superioare a materialului. Sunt indicate persoanelor care au pielea mai fină și mai delicată (cum sunt de exemplu copiii sau adulții mai sensibili). Astfel de lenjerii sunt fine, lucioase, răcoroase, durabile, ușor de spălat (la categoria de rufe delicate), nu au nevoie de a fi călcate deoarece nu se șifonează foarte mult. Au proprietăți antibacteriene, absorb umezeala și transpirația, rețin căldura, nu absorb mirosurile, păstrează prospețimea în timpul utilizării, sunt rezistente, își mențin calitatea și culoarea o perioadă îndelungată de timp. Se pot folosi în orice perioadă a anului, fac parte din categoria lenjeriilor de lux. Țesătura este fină, realizată din fibre naturale de bambus 100%, aspectul este strălucitor, asemănător materialelor din mătase naturală.

Lenjeriile de pat catifelate sunt plăcute la atingere, frumoase și elegante. Trebuie ținut cont că se spală în apă la temperatura de 40°C, cu detergent și fără înălbitori chimici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.