
Printre plantele care au proprietăți terapeutice și ajută în echilibrarea funcțiilor organismului și în combaterea tulburărilor hormonale și digestive, se numără și mărarul. Acesta conține multe substanțe active – calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și vitamine (A, B, C, E, PP) – în frunze, tulpini și semințe.
Mărarul verde are o aromă puternică și proprietăți importante pentru sănătate: antiinflamatorii, antioxidante, sedative, antispastice, diuretice și antimicrobiene. Mărarul are mulți antioxidanți, caroten; astfel, prin consumul lui, acoperă mare parte din necesarul zilnic de antioxidanți pentru organism.
Mărarul are nutrienți importanți cu efecte benefice:
- Prin conținutul de vitamina A, mărarul susține sănătate pielii și a ochilor
- Prin aportul de vitamina C, mărarul stimulează imunitatea organismului și combate inflamațiile
- Prin conținutul de acid nicotinic și acid folic, mărarul ajută în combaterea balonării, flatulenței, acidității, refluxului gastro-esofagian, diareei.
Planta are efecte carminative, ajută în caz de flatulență, indigestie și balonare. La fel ca pătrunjelul, mărarul se folosește frecvent în salate și diferite feluri de mâncare.
Sucul de mărar – Remediu natural pentru corp și minte
Se obține din frunze de mărar proaspete, care se dau la storcător. Sucul obținut se bea proaspăt.
Frunzele de mărar sunt bogate în elemente active, au: cumarine, caroten, zaharide, acizi grași esențiali, flavonoide, fitoncide, minerale, acid folic și alte vitamine.
Acest suc din mărar este foarte sănătos pentru întregul organism:
- Ajută în tratamentul afecțiunilor digestive
- Este benefic pentru sistemul genital și urinar
- Vindecă tulburările renale, curăță rinichii
- Are efect bun asupra vederii, îmbunătățește acuitatea vizuală
- Ajută la restaurarea și consolidarea sistemului cardiovascular al organismului
- Combate tulburările stomacale
- Normalizează digestia și nivelul de colesterol din sânge
- Are efect bun asupra articulațiilor și asupra mușchiului cardiac
- Reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral
- Ajută la eliminarea toxinelor din corp și astfel reduce probabilitatea de dezvoltare a bolilor oncologice
- Crește imunitatea organismului.
Uleiul din mărar – beneficii pentru organism
Uleiul din mărar se realizează astfel:
- Se macină semințele din mărar (se pot folosi și frunze și tulpini de mărar uscat)
- Se pune pulberea din mărar într-un bocan din sticlă
- Se adaugă ulei de floarea-soarelui presat la rece
- Se lasă la macerat timp de 14 zile, se agită borcanul de 2 ori pe zi
- Se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă
- Se administrează câte 10 picături, de 3 ori pe zi.
Uleiul din semințe din mărar ajută în caz de tulburări hormonale. Semințele de mărar au estrogeni naturali, respectiv:
- Galactogog – stimulează secreția lactată
- Emenogog – tratează amenoreea.
Uleiul din semințe din mărar are proprietăți utile pentru sănătatea organismului:
- Stimulează digestia, combate flatulența și balonarea
- Are efect calmant și diuretic
- Îmbunătățește peristaltismul intestinal
- Reduce spasmele, colicile, indigestia
- Ajută la calmarea durerii, facilitează eliminarea gazelor, are efect antispastic
- Ameliorează tulburările nervoase
- Ajută în caz de boli ale pancreasului, are efect diuretic și coleretic
- Elimină toxinele, normalizează microflora intestinală.
Infuzia de mărar are proprietăți vindecătoare
Această infuzie este apreciată în medicina populară mai ales pentru că are efect analgezic, antidepresiv și combate problemele respiratorii.
Infuzia din mărar se realizează astfel:
- Se pun 3 linguri de mărar uscat mărunțit la 300 ml apă rece, se lasă la macerat timp de 8 ore, apoi se strecoară
- Separat, într-un ibric se pune la fiert apă, cam 200 ml
- Când apa clocotește, se dă ibricul deoparte, se adaugă o lingură de mărar și se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară
- Se amestecă infuzia și maceratul și astfel se obține o infuzie mai concentrată care se bea câte 100 ml, din oră în oră.
Acest tratament cu infuzie din mărar se face timp de două săptămâni.
Beneficiile infuziei din mărar:
- Ajută la combaterea retenției de apă din organism
- Ameliorează durerile de burtă
- Are efect antibacterian și de curățare a tractului urinar, elimină bacteriile patogene
- Reduce balonarea, crampele și spasmele menstruale
- Protejează membrana mucoasă din intestine și stomac
- Reduce nivelul de colesterol din sânge și nivelul de zahăr din sânge
- Are acțiune antibacteriană
- Îmbunătățește digestia și somnul
- Reduce impactul negativ al alcoolului asupra organismului.
Mărarul are efect tonic asupra sistemului nervos, reduce anxietatea și depresia, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, ajută la menținerea funcției cognitive a creierului, scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer și tulburări ale sistemului nervos legate de înaintarea în vârstă.