Mărarul sau Anethum graveolens – Beneficiile plantei pentru sănătate

0
311
Mărarul sau Anethum graveolens – Beneficiile plantei pentru sănătate

Mărarul este o plantă aromată apreciată mai ales în gastronomie drept condiment. Este o plantă care se cultivă frecvent în grădinile oamenilor dar și în culturi extinse pentru a fi utilizată cu rolul de condiment alimentar. Are denumirea științifică Anethum graveolens și face parte din familia Apiaceae sau Umbelliferaceae. Este o plantă anuală cunoscută și cu numele de măidănaș, mărai, chimen-dulce, mărar-tare, crop și mărar de grădină.

Mărarul poate crește și în flora spontană, în stare sălbăticită. Are tulpina cilindrică, goală în interior, verde la început iar apoi spre maturitate coloritul ei devine brun-gălbui. Poate crește înaltă de 75-130 cm. Frunzele sunt verzi, liniare, înguste, filiforme. Florile foarte mici și de culoare galbenă-verzuie, alcătuiesc inflorescențe umbeliforme. Fructele de mărar au formă ovală, miros puternic aromat și puțin picant.

De la mărar se recolotează părțile aeriene ale plantei și semințele. Planta recoltată se pune la uscat pe coli de hărtie într-un loc curat, bine aerisit, la umbră. Înmulțirea plantei se face prin semințe, acestea se seamănă direct în pământ. Planta conține vitamina A, B, C, potasiu, magneziu, fier, calciu, ulei volatil cu limonen, carvonă, anetol, mucilagi, glucide, protide și altele.

Mărarul se utilizează în medicina tradițională ca remediu în tratamentul unor afecțiuni diferite. De exemplu pulberea din semințe de mărar este eficientă în bolile ochilor. O jumătate de linguriță de semințe de mărar se infuzează timp de 5 minute în 200 ml apă fierbinte, apoi se strecoară lichidul obținut și se aplică sub formă de comprese umede pe pleoape.

Proprietățile antiseptice, bactericide, astringente fac din mărar un remediu contra proceselor de putrefacție din organism. Planta poate avea efect detoxifiant, de îmbunătățire a digestiei, de ameliorare a simptomelor bolilor tractului gastro-intestinal. Mărarul este efect anestezic, de stimulare a apetitului alimentar, a lactației și a digestiei, de vindecare a constipației, flatulenței, sughițului, tusei, balonării, colitei cronice, durerilor de cap și de dinți.

Are efect bun și asupra sistemului nervos, ajută în calmarea acestuia, îmbunătățește funcția inimii, scade nivelul de colesterol din sânge, previne accidentul vascular cerebral și insuficiența coronariană (scăderea debitului de sânge în arterele coronare). Alte beneficii ale consumului de mărar se datorează conținutului bogat de potasiu și de alte substanțe active care fac din plantă un excelent remediu contra insomniei, oboselii, anxietății, afecțiunilor digestive, etc.

Citește și:  Ce înseamnă colesterol ridicat și care sunt valorile cu adevărat îngrijorătoare pentru sănătate

Mărarul are efect anti-cancerigen, diuretic, antiinflamator și afrodisiac. Poate fi utilizat și pentru afecțiunile cavității bucale, deoarece prin mestecarea frunzelor de mărar se calmează durerile de dinți, se curăță gingiile, se previne formarea cariilor și a infecțiilor bucale. Aroma platei combate respirația urăt mirositoare, de aceea este indicat să se facă gargară și clătirea gurii cu infuzie sau decoct din semințe de mărar.

marar

Extractul din mărar are acțiune antioxidantă (deoarece conține quercetin, carvonă), de combaterea a efectului nociv al radicalilor liberi din organism și de prevenire a îmbolnăvirii. De asemenea, proprietățile antibacteriene fac din acest produs un remediu pentru combaterea infecțiilor cu bacterii, cu Salmonella typhii, S. aureus, S. typhimurium și E. coli.

Mărarul se folosește și în cosmetică deoarece are proprietăți astringente, depigmentante, antipruriginoase, antiseptice și calmante pentru ten.

Infuzia din mărar se realizează foarte ușor (prin adăugarea unei lingurițe de plantă uscată la o cană de apă clocotită timp de 5 minute), se folosește în tamponarea pielii, pentru tratamentul acneei și a altor afecțiuni ale tenului. Tot pentru curățarea tenului se recomandă decoctul din mărar care vindecă iritațiile cutanate.

Infuzia din mărar, sunătoare, mușețel și tei este un excelent remediu pentru calmarea iritațiilor pielii, pentru ameliorarea secrețiilor sebacee și a efectului de pori dilatați. Băile de aburi proveniți de la apa fierbinte în care s-a adăugat mărar este eficientă în eliminarea oboselii tenului.

Mărarul se folosește în gastronomie, la aromatizarea fripturilor, sosurilor, supelor, murăturilor, preparatelor din pește, dulcețurilor și lichiorurilor. Semințele de mărar sunt aromate și au gust de chimen, se folosesc drept condiment.

Aroma de mărar este potrivită la aproape orice fel de mâncare, atât la preparate calde cât și reci. Planta se poate folosi proaspătă dar și uscată. Uleiul din semințe de mărar este utilizat la fabricarea săpunului și detergenților, poate fi un bun înlocuitor al uleiului de chimen.

Sucul de mărar ajută la pierderea în greutate și normalizarea poftei de mâncare, are efect diuretic, antiseptic, mineralizat și vitaminizant. Se bea 50 ml de suc de mărar de două ori pe zi pentru eliminarea kg în plus, reducerea nivelului de colesterol din sânge, calmarea stărilor de nervi și ameliorarea simptomelor create de afecțiunile tractului digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.