Supa daneza din legume si marar este un foarte bun remediu pentru afectiunile stomacului. Poate fi o mancare ideala pentru copii si adulti, dar mai ales pentru persoanele care sufera de dureri la nivelul stomacului, flatulenta, crampe, spasme si colici.
Cei care au suferit de dureri stomacale acute ce apar datorita contractiilor peretilor stomacali sau unor afectiuni, stiu deja ca acestea nu trec imediat ci dureaza uneori si cateva ore pana simtomele se calmeaza. Aceasta supa este solutia cea mai buna pentru ameliorarea acestor spasme dureroase acute, dar si pentru stimularea digestiei si a poftei de mancare.
Supa daneza din legume si marar
Pentru realizarea acestei supe se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 600 ml supa de pui sau supa de legume
- 400 g morcovi
- o ceapa mare
- o lingura ulei de masline
- 2 cartofi mari
- o legatura de marar proaspat
- 2 catei de usturoi
- condimente (sare, piper dupa gust).
Mod de preparare: se curata usturoiul, se spala sub jet de apa si se taie marunt; se curata ceapa de coaja, se spala sub jet de apa si se taie in felii subtiri; se curata morcovii, se spala sub jet de apa si se taie rondele; se curata cartofii de coaja, se spala sub jet de apa si se taie in bucati potrivite ca pentru supa; separat se prepara o supa din carne de pui (pentru cei care sunt iubitori de carne) sau numai din legume (se aleg diferite legume de sezon); intr-o tigaie intinsa se pune o lingura de ulei si se adauga usturoiul si ceapa.
Se amesteca si se undesc la foc mic pana ce aceste legume devin moi; in supa de pui se adauga morcovii, cartofii si ceapa undita impreuna cu usturoiul, se amesteca si se lasa sa fiarba la foc mic; timpul de fierbere este de 30 minute pentru ca toate legumele sa devina moi; la final se condimenteaza cu putina sare si piper dupa gust, iar deasupra se presara 2 linguri de marar taiat marunt. Supa se serveste calda.
Aceasta supa contine foarte mult morcov bogat in elemente nutritive care ajuta in stimularea digestiei, secretia de sucuri gastrice si calmarea iritatiilor mucoaselor tubului digestiv. Morcovul stimuleaza apetitul alimentar, combate colita, infectiile intestinale, flatulenta, ulcerul peptic, bronsita, astmul, tusea. In multe tari ale lumii morcovii sunt folositi frecvent in gastronomie, in supe, deoarece sunt considerati un remediu popular pentru problemele digestive, de ficat si vezica biliara.