
Masajul facial este un masaj preventiv de intretinere si pastrare a catifelarii si supletii pielii, a elasticitatii ei, a tonusului muschilor pielosi, intarziind astfel aparitia semnelor de imbatranire. El este alcatuit dintr-o serie de miscari de baza, adecvate fiecarei regiuni in parte, diferite ca intensitate, durata si mod de executare, in functie de calitatea tenului, de varsta persoanei si starea psihica a acesteia.
Se executa manual si poate fi completat cu ajutorul unor aparate electrice, care pot completa masajul manual dar in niciun caz nu-l pot inlocui; acesta din urma ramane cel mai eficace, deoarece cosmeticiana simte direct prin mana ei fiecare muschi in parte, elasticitatea si reactia pielii in timpul masajului. Astfel, ea stie cum sa-si dozeze intensitatea miscarilor pentru a obtine efectul dorit.
Masajul facial este alcatuit in totalitatea lui dintr-o serie de miscari de baza, ce au fost grupate in trei categorii: miscari de netezire, miscari energice si miscari vibratorii. Aceste grupari s-au facut in functie de modul de miscare a degetelor si mainilor, precum si de intensitatea efectuarii.
In general, aceste miscari se executa bland, calm, lent , fara presiune mare, avand un efect linistitor, relaxant. Miscarile executate mai energic si mai rapid au un efect stimulant. Toate aceste categorii de miscari, in totalitatea lor, efectuate cu pricepere, constiincios si in functie de tipul persoanei, varsta si calitatea tenului, reusesc sa mentina si sa redea pielii un aspect cat mai stralucitor si mai placut.
Miscarile de netezire
Miscarile din aceasta categorie se executa cu toata fata palmara a mainii sau degetelor, aderand bine de piele, intr-o miscare de netezire, mangaiere usoara sau cu pulpa degetelor, executand miscari circulare, in zig-zag, spirala sau foarfece, pe suprafata pielii.
Rolul miscarilor de netezire este: a) de intindere a cremei pe fata, gat si decolteu si de luare in contact cu pielea catifelata; b) de a usura prin aceste miscari de netezire patrunderea cremei hranitoare si a substantelor biologice aplicate pe piele, obtinand astfel o hranire, gresare si catifelare a acesteia; c) prin natura executarii lor, aceste miscari au rolul de a calma si relaxa.
Datorita acestor efecte, miscarile de netezire vor fi acelea cu care incepe si se sfarseste orice masaj si care in timpul masajului facial vor alterna miscarile energice pentru destindere.
In functie de modul cum sunt executate si de intensitatea si directia miscarilor, pot avea efecte variate: a) executate calm, lent, fara prea mare presiune, ele ofera clientei si o senzatie de relaxare nervoasa, precum si o relaxare totala a tesuturilor; b) cand miscarile de netezire sunt executate cu oarecare presiune si rapiditate se obtine o activare a circulatiei sanguine locale, o mai buna nutritie celulara, ajuta la imprastierea lichidelor ce stagneaza in tesuturile subcutanate atenuand edemele si stimuland terminatiile nervoase din piele; c) in alte ocazii, aceleasi miscari executate lent, cu presiune si in directia circulatiei nervoase produc o decongestionare a vaselor sanguine si limfatice.
Miscari energice
In cadrul masajului facial, acest tip de miscari se adreseaza in special straturilor mai profunde ale pielii, derm si hipoderm, terminatiilor nervoase, circulatiei sanguine si limfatice si muschilor pielosi. Din aceasta categorie fac parte urmatoarele miscari:
1. Pianotatul este alcatuit din miscari asemanatoare cu cele ale degetelor alunecand pe clapele pianului si se executa cu o intensitate variabila, dar nu prea mare. Reusita acestor miscari depinde de rapiditatea si agilitatea degetelor, asemanatoare cu ale unui pianist, miscari de batere a tobei cu degetele rasfirate, degetele lovind pe rand pielea. Se executa pianotatul in jurul ochilor, pe santul nazonabil sau chiar pe toata fata, mainile lucrand simultan. Sunt miscari stimulante, actionand asupra terminatiilor nervoase senzitive si redesteptand vitalitatea tesuturilor. Au un efect bun asupra ridurilor fine superficiale, producand un edem usor in santul ridului si atenuandu-le astfel foarte mult.
2. Tapotatul se executa cu toata fata palmara a degetelor, mainile lucreaza simultan, toate degetele o data lovind pielea usor. Se executa in special in regiunea geniana si au rolul de a activa circulatia sanguina, asigurand schimburile nutritive si eliminarea deseurilor organice la nivel cutanat, stimuleaza tesutul elastic din piele si tonusul muschilor pielosi.
3. Ciupitul este alcatuit din miscari repezi, de scurta durata, de strangere a pielii intre police si mijlociu, urmata de o ridicare usoara a acesteia si eliberarea imediata. Mainile lucreaza alternativ, pe anumite directii in regiunea geniana, pe frunte, gat si decolteu. Aceste miscari sunt in special indicate in tenurile anemice, palide, atone, cu proasta circulatie sanguina. Au rolul de a stimula circulatia sanguina defectuoasa, de a tonifia fibrele elastice si musculare, de a stimula functia glandelor sebosudorale si de a imprastia si drena depozitele cutanate si subcutanate. Este foarte eficace la tenul cu tendinta de acnee.
Miscari vibratorii
Ultima categorie de miscari de baza in masajul facial o alcatuiesc miscarile vibratorii, care se executa cu ambele maini simultan si care antreneaza o vibratie continua, comandata de la distanta din brat si antebrat, ce trebuie resimtita atat de clienta cat si de cosmeticiana. Exista doua feluri de vibratii:
1. Vibratii punctate executate cu pulpa degetelor.
2. Vibratii plane executate cu toata fata palmara a mainilor. Se executa pe toate regiunile masate, stimuleaza terminatiile nervoase din piele, influentand sistemul nervos central si avand ca urmare o relaxare nervoasa generata in tot organismul.
Miscarile vibratorii au un efect excelent, calmant si in tenurile cu cuperoza si congestie. Datorita efectului lor linistitor, ele vor fi miscarile de incheiere a oricarui tip de masaj facial, terminat in final cu o presiune efectuata cu pulpa degetelor mijlocii in anumite regiuni ca unghiul intern al ochilor, in fosa temporala si in regiunea preauriculara, unde se afla centri nervosi. Prin aceasta apasare se face o intrerupere de o clipa a circuitului nervos, ceea ce produce o stare de relaxare si calmare nervoasa ulterioara.