Maslina, un produs sanatos si hranitor

0
439
Maslina, un produs sanatos si hranitor

Maslina este fructul foarte nutritiv al unui copac ce apartine familiei Oleaceae – maslinul (Olea europea), originar din Asia Mica, care se cultiva frecvent in bazinul Marii Mediterane, in California, America de Sud, Australia dar si regiunile din sudul Africii. Maslinii cultivati ofera o mare varietate de fructe, spre deosebire de maslinii salbatici care au fructe mai putin variate.

In regiunile temperate si calde se cultiva in jur de 20 de specii de maslini, care difera mai ales prin fructele pe care le fac. Imaginile care apar pe vasele antice egiptene si care au fost descoperite de arheologi atesta ca maslina este un fruct cunoscut inca din acea perioada.

Maslinele negre reprezinta masline verzi ajunse la maturitate. Ele contin numeroase elemente active din care un continut semnificativ de vitamine A, C si E, dar si de zaharuri, grasimi vegetale de calitate inalta, pectine, caroten, proteina bruta, substante glicozide, cenusi, carbohidrati, celuloza. Maslina contine 75% apa si multe minerale: magneziu, potasiu, sulf, fosfor, clor, calciu, mangan, cupru, fier. Doar 100 g de masline contin 224 calorii. Uleiul de masline are un continut de 4 ori mai mare de calorii, 100 ml de ulei are 900 calorii.

Maslina este recomandata in tratamentul unor boli si afectiuni, atat pentru uz intern cat si extern si asta datorita proprietatilor sale importante pentru organism: nutritive, absorbante, colagoge, colerectice, digestive si laxative. Este indicata pentru uz extern in tratamentul rahitismului, caderii parului si afectiunilor pielii: furuncule, abcese, eczeme, pecingine, supuratii, alergii, crapaturi, iritatii. Pentru uz intern are aplicatii in cazuri de diabet, constipatie, anemie, insuficienta hepatica, litiaza biliara.

Cataplasmele din maslina coapta si strivita ajuta la vindecarea abceselor si furuncurilor daca sunt aplicate direct pe zona afectata a pielii. De asemenea fructele proaspete pisate pot fi aplicate pe piele, atat pentru fata cat si corp, sub forma unor masti cosmetice, pentru ingrijirea acesteia. Masajul gingiilor cu pulpa de masline ajuta la indepartarea supuratiei acestora. Prin continutul de acizi grasi si mai ales acizi nesaturati maslina ajuta la reducerea colesterolului.

Citește și:  Uleiul de armurariu, produs alimentar și medicinal valoros pentru sănătate

ulei de masline

Maslinele sunt recomandate sa fie folosite in alimentatie pentru efectele lor nutritive si continutul bogat de minerale si vitamine, in salate, preparate culinare pe baza de carne. De asemenea maslinele pot fi utilizate la cocktail-uri, in combinatie mai ales cu vin alb.

Nutritionistii recomanda introducerea maslinelor in alimentatie pentru ca in acest mod scade riscul de a suferi de ulcere gastrice, se imbunatateste functia ficatului, se consolideaza sistemul osos si ne spun ca doar prin consumul a 20 de masline pe luna se previne dezvoltarea de tartru, de formare a pietrelor la rinichi si vezica biliara.

Prin continutul de grasimi si antioxidanti uleiul de masline ajuta la combaterea constipatiei, la imbunatatirea tractului biliar si mucoasei gastrice, dar si in prevenirea dezvoltarii unor forme de cancer, cum este cel de colon, piele si cancer de san.

De la maslin se folosesc in scop medicinal si frunzele acestuia tocmai pentru continutul lor de vitamina C, acid oleanolic si substante flavonoide cum este hesperidina, luteina si rutina. Specialistii considera ca acidul oleanolic este foarte bun pentru organism pentru ca are oleuropeina care este apreciata pentru proprietatile sale antispasmodice, de scadere a tensiunii arteriale, de reducere a colesterolului din sange, de prevenire a formarii cheagurilor de sange si mentinere a integritatii peretilor vaselor capilare, de ameliorare a spasmelor arterelor si restabilire a ritmului cardiac prin efecte contra aritmiilor.

In medicina traditionala frunzele de maslin sunt folosite la prepararea unui ceai foarte bun in tratamentul febrei, gripei, racelii, infectiilor virale, sindronului de oboseala, herpes si tromboza. Din frunze se prepara un extract medicinal care are efect antiviral, bacteriostatic, antifungic, antiparazitar, hipotensiv.

De asemenea extractul din frunze de masline consolideaza si imbunatateste sistemul imunitar al organismului, creste starea generala de sanatate a acestuia, regleaza ritmul cardiac si are efect foarte bun asupra sistemului cardiovascular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.