Măsuri de prim ajutor în caz de alergie sau intoxicație alimentară

0
600
Măsuri de prim ajutor în caz de alergie sau intoxicație alimentară

Alergile sau intoxicațiile alimentare se pot depista prin simptome specifice ale inflamației stomacului sau intestinelor, ale stării de deshidratare. Organismul are o reacție de apărare a corpului la orice alergen sau substanță nocivă și astfel apare alergia. În general durerile abdominale, greața, vărsăturile, diconfortul gastrointestinal pot indica faptul că mucoasa gastrică și intestinală este afectată de acțiunea dăunătoare a toxinelor și microbilor. În cazuri grave de intoxicație alimentară se produc frisone, dureri de cap, dureri de mușchi și articulații, stări de greață, vărsături, slăbiciune, letargie în organism.

Una din cele mai frecvente intoxicații alimentare este cea la produsele lactate, fie că e vorba despre iaurt, lapte, smântână, brânză de vaci, unt, toate uneori pot fi cotaminate cu agenți patogeni. Simptomele apar în cel mult 7 zile și sunt de: dureri de cap, reducerea poftei de mâncare, stare generală de rău, slăbiciune în organism, crampe, dureri abdominale. Colita sau inflamația colonului în astfel de cauzuri creează scaune dese, moi, cu firișoare de sânge.

Intoxicația cu pește este frecventă mai ales în lunile de vară din cauza căldurii, nerespectării regulilor de igienă și depozitare. Astfel de intoxicații alimentare creează simptome de greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, crampe, balonare. Este indicat să nu se consume pește crud.

Intoxicația cu Salmonella se poate produce din cauza consumului de carne de pui și ouă contaminate. Stările unui astfel de bolnav sunt rele: greață, dureri de cap, lipsa apetitului alimentar, creșterea temperaturii corpului, scaun închis, abundent, uneori cu sânge, iar în cazuri severe se ajunge la covulsii și pierderea cunoștinței.

Intoxicația cu ciuperci este de asemenea gravă, poate da simptome de greață, vărsături, diaree, febră, dureri de stomac, amețeală, icter, scaune frecvente, înroșirea pielii, tremurături, spasme, tulburări de ritm cardiac.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de rupere a unui dinte permanent

intoxicație alimentară

Alergiile și intoxicațiile cu produsele de patiserie se datorează contaminării laptelui și a cremelor cu Staphylococcus aureus (care poate schimba gustul acestor delicatese). Simptomele sunt de greață, dureri abdominale, letargie, amețeală, diaree, sânge în scaun, convulsii.

Măsuri de prim ajutor în caz de alergie sau intoxicație alimentară

Cele mai afectate persoane sunt cele aflate în stare de convalescență, bătrânii, copiii deoarece acestea au un sistem imunitar slab. De asemenea, femeile însărcinate au un risc ridicat de a suferi de intoxicații alimentare, dar și persoanele care suferă de boli cronice, de diabet zaharat, boli hepatice, etc.

Pentru a ajuta o astfel de persoană este necesar aplicarea unui tratament pentru eliminarea toxinelor din organismul ei. Acest lucru se face prin lavaj gastric deoarece îndepărtează resturile de alimente contaminate din intestine. Folosirea laxativelor sau a clismei curăță organismul de substanțele nocive. Un bun laxativ este un pahar cu apă în care s-a adăugat o lingură cu sare.

O altă măsură de prim ajutor este restabilirea nivelului de lichide pierdut din organism prin vărsături și diaree. Acoperirea deficitului de minerale și lichide din organism poate restabili starea de sănătate, poate preveni eventualele tulburări metabolice și poate stimula eliminarea toxinelor din organism. În cazuri grave victima trebuie transportată la spital unde i se vor aplica perfuzii și tratamente cu medicamente pentru eliminarea agenților cauzatori ai intoxicației.

Un remediu popular excelent contra inflamațiilor și tulburărilor stomacului și intestinelor (ce apar în caz de intoxicații alimentare) este apa cu zeamă de lămâie. De asemenea ceaiul de ghimbir are proprietăți antibacteriene, de combatere a crampelor și spasmelor abdominale și de creștere a imunității organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.