Lăuzia este perioada în care tractul genital și organismul femeii care a născut revin la starea dinainte de concepție. Această perioadă este de 6-8 săptămâni și presupune o refacere a organismului, dispariția modificărilor morfologice și funcționale care s-au produs în timpul gravidității.
În perioada de după naștere, are loc o supraveghere a lăuzei de către cadrele medicale atât în sala de naștere cât și timp de cel puțin 2 ore după aceea. Acest lucru se face pentru a verifica dacă la nivel uterin femeia nu are anumite complicații sau hemoragii. Ea va fi pusă într-un pat în salonul de lăuzie în care se va menține anumite condiții stricte de igienă.
Lăuza va fi ajutată de infirmieră să-și schimbe lenjeria de corp, tamponul de vată sterilă și va fi transportată doar cu căruciorul la salon. În anumite cazuri pacienta va putea suferi de lipotimie din cauza durerii din timpul nașterii, acest lucru îi va crea amețeli și pierderea parțială a stării de conștiență. Pentru a-și reveni va fi așezată în poziție orizontală pentru o bună irigație cerebrală. O astfel de pacientă va trebui să fie supravegheată cu atenție de către asistenta medicală.
Lăuzia începe chiar după naștere și nu este o boală. Este o stare a pacientei în care aceasta trebuie îngrijită cu atenție în scopul de a-și reveni după naștere și de a nu ajunge la anumite complicații sau la o evoluție patologică. Lăuza trebuie să fie supravegheată de asistenta medicală tot timpul. Se va avea în vedere ritmul pierderii de sânge și tonusul uterului. Prin verificarea pansamentului vulvar se va putea verifica dacă nu apare o hemoragie mare, dacă nu este exagerată cantitatea de sânge care se pierde după naștere.
De asemenea, temperatura corpului trebuie să aibă anumite valori, care să nu depășească 37,5 grade Celsius în primele două zile. Foarte important este să se dea o mare atenție stării generale a pacientei, comportamentului ei, faciesului, stării de nervi. Diureza poate fi crescută în primele zile deoarece femeia are tendința de a fi inhibată în a elimina lichidele și astfel se poate produce edemul. Dacă este vorba despre o retenție de urină se aplică sondajul vezical. Constipația poate fi și ea prezentă și se tratează cu laxative și regim alimentar corespunzător.
Asistenta medicala va măsura tensiunea arterială a lăuzei de două ori pe zi. Deși în timpul travaliului tensiunea arterială crește, la câteva ore după naștere ea trebuie să aibă valorile normale. Pulsul lăuzei trebuie să fie de asemena în limite normale. Dacă valoarea sa este ridicată poate indica o infecție sau o creștere a hemoragiei. Pulsul se ia de două ori pe zi.
În perioada lăuziei se realizează igiena acesteia de două ori pe zi. Este vorba despre toaleta externă a zonei vulvo-perineală, doarece are lor eliminarea lohiilor. Acestea sunt scurgeri ale organelor genitale după naștere. Igiena este foarte importantă deoarece astfel se previn infecțiile. În mod normal se face igiena lăuzei după fiecare eliminare de urină sau defecare. Se folosește apă sterilizată și săpun. Dacă este nevoie se utilizează și soluții antiseptice recomandate de cadrele medicale.
Astfel de soluții pot fi apa oxigenată, rivanolul, apa iodată, permanganatul de potasiu 1/4000. După toaleta zonei vulvoperineale, se aplică comprese sterile pentru uscarea acesteia, apoi se aplică tamponul de vată sterilizată. Astfel se va proteja regiunea de complicații și se va asigura absorbția lohiilor în tamponul de vată. După 10 zile lăuza se va spăla sub duș de apă caldă, iar după 6 săptămâni va face baie în cadă. La femeile care au suferit o operație de cezariană trebuie supravegheată evoluția plăgii și se se face totul pentru prevenirea infecțiilor.
Lohiile apar pe tot timpul lăuziei și sunt sanguinolente în primele trei zile, apoi serosanguine până la a 7-a zi, iar în perioada ce urmează devin seroase. Cantitatea lohiilor este în medie de 1500 g. Mirosul este inodor. Dacă apare un miros suspect poate fi un semn de infecție. Culoarea lohiilor poate indica de asemenea dacă ceva nu este în regulă cu starea pacientei.
Igiena sânilor pe timpul lăuziei este foarte importantă. Spălarea sânului se face înainte și după supt. De asemena, după ce se spală se șterge cu un prospop moale și curat. De obicei după supt, mamelonul se spală, se șterge și se unge cu un unguent. Observarea sânilor în fiecare zi este importantă pentru verificarea secreției lactate.
Uneori pot apărea anomalii sau complicații care trebuie sesizate imediat de cadrele medicale. Colostrul este o secreție a glandei mamare la 2 zile după naștere. Acest lichid este de culoare gălbuie și conține proteine, minerale, glucide, lipide. Colostrul are anticorpi care cresc imunitatea nou-născutului. Secreția de lapte devine mai mare în zilele următoare. În cazul în care se produc fisuri mamelonare se aplică comprese care au efect decongestionat.
Laptele poate fi extras și prin mulgere pentru ca sânul femeii să fie în repaus și să aibă timp pentru vindecare. La unele femei se poate produce furia laptelui după 3 zile de la naștere. În astfel de cazuri femeia are sânii tari și dureroși, stări de insomnie și dureri de cap, temperatura corpului crește la 37,5 grade Celsius, pulsul este accelerat. Starea pacientei este de indispoziție și slăbiciune generală.
Regimul alimentar pe timpul lăuziei trebuie să fie echilibrat, variat, bogat în proteine, minerale, vitamine. În prima zi regimul este lactat și hidrozaharat. De a doua zi regimul poate fi bogat în lichide, lapte, ceaiuri, compoturi. Dieta curpinde multe zarzavaturi, fructe, alimente care vor asigura tranzitul intestinal ușor.
Odihna trebuie respectată de femeia care a născut. În prima zi nu se coboară deloc din pat. Este nevoie de o perioadă de timp pentru vindecare, pentru creșterea încrederii lăuzei în forțele proprii. La început lăuza se va scula din pat doar pentru a merge la toaletă, alăptarea copilului sau efectuarea igienei. În perioada următoare sunt indicate anumite mișcări de gimnastică medicală care ajută la refacerea mușchilor abdominali și a mușchilor planșeului pelvi-perineal. Mișcările de respirație se fac la început apoi treptat, după câteva zile, se fac mișcări de gimnastică medicală.
Alăparea se face corect, mama trebuie să stea pe un scaun cu spătar și să țină copilul cu capul sprijinit pe antebrațul ei. Fața copilului trebuie să fie spre sân, dar nasul copilului trebuie să fie liber.