Măsuri de prim ajutor în caz de înțepături de țânțari – Simptomele provocate de înțepăturile acestor insecte

0
1773
Măsuri de prim ajutor în caz de înțepături de țânțari – Simptomele provocate de înțepăturile acestor insecte

Înțepăturile de țânțari pot fi destul de periculoase mai ales dacă apar reacții alergice sau chiar simptome de mâncărime și tumefacții severe, dacă sunt produse la gât. Majoritatea oamenilor care au suferit înțepături de țânțari s-au plâns de umflături și roșeață pe piele, dar mai ales de senzația de urticarie.

Severitatea reacției depinde de sensibilitatea individuală la substanțele din saliva țânțarului. Pentru unii oameni înțepăturile sunt mai degrabă enervante prin pișcătura pe care o provoacă țânțarul. Pe unii îi enervează chiar și sunetul produs de țânțar în momentul când se apropie.

Țânțarii sunt insecte care iși aleg victima după mirosul corpului acesteia. Femelele sunt cele care se hrănesc cu sângele uman deoarece iși extrag din el anumite substanțe care le ajută să se maturizeze, în procesul de reproducere, să-și dezvolte și depună ouăle. Masculii se hrănesc de obicei cu nectarul plantelor. Înțepăturile repetate de țânțari pot produce anumite reacții ale organismului, deoarece prin acestea se inoculează în piele saliva insectelor care are enzime digestive, proteine și substanțe ce stopează coagularea sângelui.

Reacțiile organismului în urma înțepăturilor pot fi destul de grave. Principalele simptome sunt de mâncărime locală, înroșirea și umflarea zonei unde a avut loc înțepătura. Acestea apar cam la jumătate de oră de la înțepătură, iar umflăturile pot fi chiar de câțiva milimetri. Dacă înțepăturile sunt frecvente, tumefacțiile pe piele se accentuează și se produce o senzație asemănătoare urticariei.

În cazuri grave, dacă înțepăturile sunt în zona gâtului se poate produce inflamarea și înroșirea acestuia, apariția unor erupții pe piele sau a unor pustule care provoacă mâncărime. Astfel de simptome creează o stare accentuată de disconfort, de nervi, de dureri de cap.

Citește și:  Tu știi care sunt principalele măsuri de prim ajutor în caz de criză de diabet zaharat?

înțepături de țânțari

Pentru a ajuta o astfel de persoană trebuie să o sfătuiți să se spele pe zona respectivă cu apă și săpun. Dezinfectarea zonei înțepate de țânțar este foarte important de realizat deoarece astfel se previne infecția și se reduce semnifictaiv inflamația. Mâncărimile locale predispun la scărpinare și zgârieturi, la intensificarea leziunii și promovarea infecției.

Dacă se aplică alcool sanitar se dezinfectează zona iar mâncărimea se atenuează doar o scurtă perioadă de timp, până se evaporă lichidul de pe piele. Prin aplicarea compreselor cu apă caldă se ameliorează senzația de mâncărime până ce apa se răcește și apoi prin evaporare, pielea rămâne uscată, iar simptomul reapare.

În scopul ameliorării stărilor proaste sunt indicate loțiunile cu efect calmant, sucul de Aloe Vera, apă cu bicarbonat de sodiu, hidrocortizon sub formă de cremă. Folosirea feliilor de ceapă sub formă de cataplasme pe piele ajută în tratamentul înțepăturilor de țânțari deoarece au proprietăți antibacteriene.

În situația în care simptomele sunt severe, victima trebuie transportată la spital, unde va primi îngrijiri medicale. Tratamentul constă în medicamente antihistaminice pentru ameliorarea stărilor rele produse de înțepături, dar și în medicamente antiinflamatorii de tipul ibuprofenului.

Potrivit cercetătorilor femeile gravide și copiii sunt frecvent înțepați de țânțari. De asemenea, oamenii supraponderali și cei care au grupa sagvină zero sunt preferați de țânțari pentru a fi înțepați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.