Această boală este o formă de meningită acută purulentă, contagioasă, produsă de un virus meningococ, care are denumirea de Neisseria meningitidis și de alți germeni în cazuri izolate, și care are forma unui bob de cafea, ce provoacă o septicemie meningococică.
Meningita meningococică apare în focare epidemice sau mari epidemii. Transmiterea bolii se face direct de la bolnav la cel sănătos prin aer. Principalele simptome ale bolii se aseamănă cu a celorlalte meningite purulente și sunt: febră, durere internă în cap, dureri și rigiditate la gât, umeri și spate, fotofobie, erupție de pete și macule roșii-închis, purpurii (pe diferite zone ale corpului), somnolență, confuzie mentală, vărsături, convulsii și chiar comă.
Meningita meningococică este infecția meningelui, membrana care acoperă creierul. Meningita este o boală extrem de gravă, care dacă nu este tratată la timp și corect duce la leziuni neurologice ireversibile sau chiar la deces. Meningita meningococică se poate transmite între cei care locuiesc împreună.
Pentru stabilirea diagnosticului se face o puncție lombară în spital prin anestezie locală. Aceasta constă în extragerea lichidului cefalorahidian, care dacă are aspect de puroi, se bănuiește că boala s-a instalat. Pentru analize se iau probe din sânge, urină, din nas, urechi și se determină și microorganismul care a cauzat boala.
Tratamentul meningitei meningococică necesită spitalizare, în secții de terapie intensivă, și constă în următoarele aspecte: respectarea igienei, a dietei, a tratamentului antibacterian, prevenirea complicațiilor pe care le generează.
Dieta la meningita meningococică constă în puține grăsimi, multe fibre, trebuie evitate glucidele și alimentele procesate. Foarte importante sunt suplimentele de vitamine A, B și C, administrarea acestora la bolnavi. Tratamentul bolii constă în antibotice cefalosporine în meningita bacteriană.
Antibioticele nu sunt eficiente în meningita virală, dar se va administra un tratament intravenos, iar în caz de coagulare se ia heparină. În cazul meningitei meningococică este necesar să se facă preventiv tratament cu antibiotice și persoanelor cu care bolnavul a venit în contact. Se poate face preventiv vaccinarea împotriva bacteriei sau virusului care provoacă meningita și vaccinul antimeningococic.