Leziunile faciale se pot produce destul de frecvent din cauza expunerii feței la acțiunea agenților traumatici. Corpul este mai puțin expus ca fața, iar gravitatea traumatismelor depinde de intensitatea impactului, de cât de puternic este acesta. În cazuri mai puțin grave măsurile de prim ajutor sunt simple, în situații grave leziunile pot părea desprinse din filmele de groază.
Uneori victima poate avea doar leziuni la nivelul feței, sau poate suferi deteriorări ale țesuturilor moi, faringelui, traheei, glandei tiroide, laringelui, esofagului, ochilor, nervilor și vaselor de sânge. În concluzie, în urma unui accident pot să apară traumatisme la față dar și la gât. Cel mai grav este când se produce închiderea căilor respiratorii deoarece victima nu mai poate respira și poate muri prin asfixiere. Principalele măsuri de prim ajutor în astfel de cazuri sunt oprirea sângerării și restabilirea respirației.
Cum reacționezi corect în caz de traumatism la nivelul feței?
Dacă victima a suferit un accindent și are traumatisme faciale grave trebuie sunat la 112 deoarece are nevoie de ajutor medical de urgență. În cazuri grave poate avea probleme de respirație (din cauza obstrucției căilor respiratorii), fracturi la craniu, luxații, leziuni ale părților moi ale feței, deformarea orbitelor, deplasarea nasului sau a gurii, tumefiere generală la nivelul feței și hemoragie.
În timpul cât se așteaptă ambulanța victima trebuie să fie ajutată să stea în poziție șezândă, iar dacă nu poate respira normal i se apleacă ușor capul în față pentru a scuipa sângele din gură. Dacă este așezată în decubit lateral i se întoarce capul într-o parte pentru a putea respira mai bine.
Dacă are dinții sau proteza ruptă este ajutată să le scuipe și pe acestea din cavitatea bucală. Alte semne care se pot observa la o astfel de victimă sunt durere intensă în zona afectată, dificultăți de vorbire, deformarea feței, ochi negri și învinețirea feței, sânge în gură, în nas și urechi.
Indiferent de cât de puternic a fost impactul și de starea victimei, aceasta trebuie să primească ajutor medical și pentru aceasta este necesară asigurarea deplasării de urgență la spital. Monitorizarea funcțiilor vitale ale victimei este importantă, aceasta trebuie menținută în viață până la sosirea ajutorului medical.
Dacă își pierde cunoștința trebuie să i se verifice respirația, să i se deschidă căile respiratorii. Dacă vomită sau respiră greu i se apleacă ușor capul în față sau într-o parte pentru a scuipa secrețiile și sângele din cavitatea bucală. Nu se aplică bandaj în partea de jos a feței deoarece acesta poate împiedica victima să deschidă maxilarul când scuipă sânge sau vomită.
Doar la spital se va curăța faringele de mucozități, secreții și cheaguri de sânge, se vor îndepărta corpii străini prinși în țesuturi, se va clăti gura cu apă și soluții speciale cu o seringă mare Guyon sau cu irigatorul, se va tracționa limba afară cu degetele în comprese pentru a nu aluneca și a examina victima. Aceste măsuri de prim ajutor se fac pentru eliberarea căilor respiratorii la victimă.
În caz de sângerare se recurge la hemostazie. Sângele poate exista în nas, urechi, gură sau poate fi înghițit de victimă. Se observă fracturile de la nivelul feței, în cazul în care acestea există. Se verifică simetria regiunilor faciale, se palpează ușor fața, nu se insistă dacă apare durere intensă, se verifică mobilitatea, cracmentul și dacă apar denivelări osoase. În majoritatea cazurilor de fracturi se face radiografie. Dacă este necesar se aplică un tratament chirurgical.
În cazuri mai puțin grave când se poduc leziuni la nivelul feței și apar vânătăi dar fără sângerare se pot aplica local comprese cu gheață și apoi se poate efectua un bandaj care să nu pună presiune mare asupra zonei dureroase. În anumite situații este necesar dezinfectarea rănii și aplicarea de soluție cu rivanol, apoi aplicarea unui pansament steril și bandajarea zonei. Dacă leziunea apare la nivelul nasului și apare sângerare nazală se aplică tampoane cu soluții medicinale pentru oprirea sângerării și aspirația sângelui din nări.
Pentru eliminarea secrețiilor nazale se pot folosi soluții antiseptice și cu proprietăți vasoconstrictoare. Din cauza unor lovituri asupra feței pot să apară dureri locale, la cartilajul și osul nasului și o tumefiere a țesuturilor. În cazul în care hemoragia este puternică și traumatismul destul de grav se duce cât mai repede victima la spital sau se cheamă ambulanța.