Măsuri de prim ajutor în caz de mușcătură de șarpe

0
806
Măsuri de prim ajutor în caz de mușcătură de șarpe

La noi în țară, oamenii pot fi mușcați de vipere sau de șerpi otrăvitori crescuți ca animale de companie. Mușcăturile de șerpi pot provoca plăgi grave din cauza faptului că duc la intoxicarea organismului cu veninul lor. Conform medicilor, un număr foarte mare de cazuri s-a soldat cu pierderea bolnavului. Întotdeauna este nevoie ca în astfel de mușcături, tratamentul plăgilor să se facă la spital. Doar în situația în care transportul la cel mai apropiat spital durează foarte mult, se pot aplica anumite măsuri de urgență pentru salvarea victimei, dar în final va fi dusă și la spital.

În mod normal un tratament de urgență se face de către un cadru de specialitate, cum este asistenta medicală. Mușcătura de șarpe poate să fie sau nu dureroasă. În unele cazuri durerea este foarte mare, apare tumefierea și înroșirea zonei lezate. Persoana mușcată are stări de greață și vărsături, tulburări respiratorii și de vedere, transpirații intense și salivare excesivă.

Dacă veninul nu este oprit și se răspândește în circulația mare, poate afecta sistemul nervos, poate stopa impulsurile nervoase, poate provoca stop cardio-respirator, coagularea sângelui, hemoragie internă. Pentru a preveni aceste consecințe grave, victima trebuie transportată cât mai repede la spital.

Până la sosirea salvării sau a cadrelor medicale, victima trebuie ajutată să se întindă, umerii și capul ei trebuie să fie în poziție ridicată. Este bine să se noteze ora la care a avut loc mușcătura, acest lucru este important pentru medici în depistarea tipului de venin. Victima trebuie încurajată, calmată, sfătuită să stea nemișcată.

Pe zona mușcată se poate aplica un bandaj compresiv, dar mai sus de mușcătură și pe același membru afectat. Se verifică starea victimei, funcțiile ei vitale. Dacă se întâmplă ca victima să-și piardă conștiența, trebuie să i se verifice respirația prin deschiderea căilor respiratorii (gura, se înclină capul pe spate și se ridică bărbia). Se încearcă obținerea unei reacții din partea victimei, vorbindu-i sau scuturându-i umerii ușor. Se verifică pulsul, acesta la adult este de 60-80 bătăi/minut.

Metoda de tratament pentru plaga provocată de mușcătura de șarpe

muscatura de sarpe

Se va spăla foarte bine cu apă și săpun atât plaga cât și zona atinsă de saliva animalului. Se poate folosi detergent amfolitic. Se spală rana cu ser fiziologic sau cu apă simplă (dacă nu există posibilitatea de a achiziționa serul respectiv). În acest fel se poate elimina o parte din germenii infecțioși de pe suprafața țesutului lezat.

Citește și:  Primul ajutor in cazul sangerarii din nas

În cazul mușcăturilor de șerpi veninoși lucrurile sunt mai complicate decât în cazul mușcăturii de șerpi inofensivi. Cele mai multe cazuri sunt de pacienți mușcați de vipere, care prezintă răni punctiforme, acestea se deosebesc de aspectul mușcăturii provocate de șerpii neveninoși. Pentru stabilirea caracterului veninos al mușcăturii șarpelui, victima trebuie dusă de urgență la un spital.

Până va ajunge la spital, se pune un garou elastic deasupra înțepăturii, în apropierea ei. Astfel se va împiedica intrarea veninului în circulația sângelui. Este recomandată incizarea mușcăturii pentru eliminarea parțială a veninului de șarpe și aspirarea veninului de șarpe cu ajutorul gurii. Această tehnică nu este periculoasă deoarece veninul de șarpe este digerat de sucurile gastrice și nu se absoarbe prin mucoasa bucală.

La spital se va face reincizia plăgii, se va trata plaga cu ser antiviperin polivalent, se face infiltrarea plăgii cu ser imun și se administrează un astfel de ser și pe cale intravenoasă. În plus se face și profilaxia antitetanică și antibioterapia pentru infecții inoculate prin intermediul mușcăturii. Pacientul va fi tratat la terapie intensivă, i se vor face perfuzii de sânge și i se vor aplica alte tratamente de terapie intensivă mai ales dacă este cu risc de a intra în șoc toxic.

Veninul de șarpe are în compoziția lui un complex de enzime ce sunt toxice pentru organele din corpul omenesc, pentru sânge, sistem nervos și cardio-vascular. Persoana mușcată de șarpe va simți durere în zona unde a avut loc mușcătura. După o perioadă de jumătate de oră zona lezată se va umfla, va apare edemul, echimozele și veziculele cu conținut de sânge. Dacă nu primește tratament la timp, riscă să sufere de greață, vărsături, tromboze, parestezii, frisoane, hipotensiune și în cele din urmă se produce decesul (în câteva zile).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.