Măsuri de prim ajutor în caz de bășici la picioare

0
8983
Măsuri de prim ajutor în caz de bășici la picioare

În timpul verii este foarte ușor să faci bășici. Este suficient să porți încălțăminte neadecvată, să-ți transpire picioarele și prin frecarea pielii în mod repetat de o altă suprafață (cea a pantofului) astfel de bășici apar imediat. Indiferent că porți pantofi, sandale sau balerini, pielea expusă la căldură și frecării de materialul încălțămintei în mod repetat poate suferi astfel de probleme tegumentare, apare o separare a epidermei de straturile superficiale ale pielii, în zona unde presiunea asupra ei este mare.

Prevenirea apariției acestor bășici este indicată în lunile de vară deoarece vindecarea poate da ,,bătăi de cap”. Și purtarea de șosete realizate din material sintetic în adidași poate duce la apariția bășicilor pe pielea piciorului. Pentru a nu suferi astfel de probleme la nivelul pielii este bine să se poarte șosete din bumbac, sau din material natural care să permită eliminarea transpirației piciorului și respirația tegumetară.

Bășicile sunt de forma unor umflături cu lichid. Straturile pielii se freacă în mod repetat de încălțăminte și se creează un fel de balon care se umple cu un fluid ce se scurge din țesuturile tegumentare. Dacă în zona respectivă au fost și mici vase de sânge atunci bășicile sunt cu lichid amestecat cu sânge. Prin formarea acestor bule, organismul își ia o măsură de protecție pentru zona respectivă, pentru protejarea ei.

Măsuri de prim ajutor în caz de bășici

La apariția acestor bășici nu trebuie să te stresezi, cu calm poți aplica o tehnică simplă care ajută la vindecare. În rimul rând zona trebuie să fie curată, de aceea pielea se spală cu apă. Nu trebuie niciodată să spargi astfel de umflături deoarece poate crește riscul de infecție. În general pielea unei astfel de vezicule cu lichid oferă o bună protecție împotriva infecțiilor și deci nu trebuie să se recurgă la ruperea ei.

Pentru scurgerea lichidului din interior se face doar o mică puncție cu un ac steril pentru a permite drenarea, acest lucru se face încet, cu mare atenție, ca și cum ai sparge un balon. Urmează tamponarea zonei cu o compresă sterilă din tifon. Peste bășică se aplică un pansament adeziv care să aibă tamponul destul de mare (astfel încât să acopere și o parte din suprafața exterioară a acesteia și nu doar umflătura în sine).

Se pot folosi plasturi speciali pentru bășici care se pot achiziționa de la farmacie. În timpul verii astfel de plasturi cu tampon nu trebuie să lipsească din geantă, nu se știe când apare necesitatea de a folosi un astfel de pansament.

Citește și:  Cancerul cavitatii bucale - Metode de tratament

basici la picioare

Pentru prevenirea formării bășicilor trebuie să porți încălțăminte comodă, chiar puțin mai largă deoarece picioarele se umflă vara din cauza căldurii și astfel frecarea dintre piele și materialul acesteia este mai intensă. Dacă în anumite zone apare senzația de frecare sau disconfort (de exemplu la călcâi) este bine să se aplice un plasture cu tampon preventiv, pentru protejarea pielii.

În cazul în care se fac plimbări lungi, drumeții, se merge mult pe jos, trebuie purtate șosete din bumbac și încălțăminte sport comodă (teniși, adidași). Șosetele trebuie bine întinse pe picior, pentru a nu face cute. Bumbacul este materialul ideal pentru șosete deoarece ajută la absorbția umezelii, transpirației piciorului.

Dacă mergi mult pe jos este aproape imposibil să nu faci măcar o bășică la talpa picioarului în cazul în care ai încălțăminte cu talpă subțire și mergi pe asfalt sau beton. În momentul când bășica se formează la talpă este dureroasă și apare senzația de disconfort în zona respectivă, poți simți o senzație de arsură și usturime, și nu îți mai dorești decât să bagi talpa în apă rece pentru a-ți ameliora disconfortul.

Cele mai afectate zone ale corpului de bășici sunt mâinile și picioarele. Prin frecarea și presiunea asupra picioarelor se produce o separare a epidermei de straturile inferioare a pielii și astfel se formează o bășică plică cu lichid. Dacă nu se aplică la timp un tratament ca cel prezentat mai sus se poate distruge stratul exterior al pielii și astfel rana este deschisă, durerea devine mai intensă, poate pătrunde murdăria, praful, bacteriile și apare infecția.

După cum spuneam, este bine să ai la îndemână un plasture care se aplică pe bășică în caz de nevoie și astfel se ameliorează presiunea asupra acesteia, se protejează epiderma până în momentul în care bășica se usucă și se vindecă în mod natural. Dacă bășica nu este acoperită cu plasture se poate infecta rana deschisă și apar complicații mari la nivelul pielii, iar vindecarea va fi cu siguranță mai dificil de realizat.

Este important de realizat dezinfectarea zonei înainte de aplicarea plasturelui, însă dacă nu se poate efectua în momentul respectiv este suficient și dacă se spală pielea cu apă curată și apoi este uscată prin tamponare cu un pansament steril.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.