Matreata – cauze si tratament

1
1021
Matreata - cauze si tratament

Matreata sau dermatita seboreica afecteaza marea majoritate a persoanelor si consta in descuamarea celulelor moarte ale pielii capului, acest proces de exfoliere excesiva fiind intretinut de o ciuperca numita Pityrosporum ovale ce se gaseste in mod normal in secretia de sebum a glandelor sebacee de la nivelul scaplului.

Afectiunea poate fi provocata de un dezechilibru hormonal, stres, dieta necorespunzatoare sau aparitia ei poate fi o reactie adversa la produse cosmetice de ingijire a parului. Cazurile usoare pot fi tratate cu sampoane cosmetice sau dermatologice ce contin ichtiol, climbazol, pirotanat de zinc, sulfura de seleniu, gudron. Daca dupa 1-2 luni de la folosirea acestor produse situatia nu se mai imbunatateste, este cazul sa va adresati medicului dermatolog.

Exista doua tipuri de matreata: cea grasa si cea uscata. Primul tip este specifica persoanelor care au tenul gras si scalp seboreic, apare cu precadere in sezonul cald si provoaca iritatii si mancarime. Al doilea tip apare in special iarna si este tipul cel mai des intalnit. Dermatita seboreica poate aparea atat la adulti cat si la sugari, la nivelul scalpului, fetei, in zona presternala si interscapulovertebrală, adica in acele zone unde se afla localizate mai multe glande sebacee.

Se recomanda folosirea samponului antimatreata de 2 ori pe saptamana, timp de 2 luni, perioada in care matreata ar trebui sa se vindece. Daca afectiunea persista si dupa acest interval de timp pot fi aplicate local solutii antimicotice sau un medicament pe baza de cortizon; aceste medicamente se administreaza la indicatiile medicului. Daca suferiti de dermatita seboreica ar trebui sa va spalati pe par de 2-3 ori pe saptamana; tineti cont de recomandarile medicului si de modul de utilizare al produselor cosmetice sau dermatologice folosite.

Ca adjuvante in tratamentul dermatitei seboreice pot fi folosite suplimentele nutritive pe baza de seleniu, zinc si magneziu. Seleniul si zincul reduc secretia de sebum de la nivelul scalpului, in timp ce magneziul amelioreaza starea de stres si oboseala, factori care pot agrava matreata. Inaintea folosirii unui produs pentru combaterea dermatitei seboreice se recomanda testarea tolerantei pacientului la acel produs. Se poate intampla ca pacientul sa fie alergic la unul sau mai multi compusi ai produsului recomandat in tratament.

In perioada de tratament, pentru a maximiza efectul produselor administrate, evitati folosirea produselor de styling care pot irita scalpul. In aceasta categorie intra gelul, spuma si fixativul de par, ceara si nuantatorul de par. Intrebati medicul daca puteti folosi balsam sau masca de par dupa spalarea parului, asa cum obisnuiati inainte de tratament.

Citește și:  Ce este malabsorția și permeabilitatea intestinului la om? Care sunt factorii ce favorizează sindromul de malabsorbție

matreata

Atunci cand urmati un tratament pentru a combate matreata, incercati sa evitati vopsirea parului sau ondularea acestuia prin permanent. Ingredientele chimice continute de vopseau de par si solutia de permanent irita scalpul si pot provoca alergii. In perioada de tratament este indicat sa limitati folosirea feonului; aerul cald usuca scalpul accelerand procesul de descuamare al pielii.

Dermatita seboreica poate fi cauzata de stres, secretia abundenta de sebum, microorganisme fungice ca Malassezia globosa sau produse cosmetice folosite pentru igrijirea parului. Regimul alimentar dezechilibrat, predispozitia persoanei si problemele de ordin hormonal se pot numara printre factorii care cauzeaza matreata. De asemenea, dermatita seboreica poate aparea ca o reactie alergica la unul din ingredientele produselor antimatreata folosite preventiv de unele persoane.

In natura se gasesc remedii eficiente pentru combaterea acestei probleme dermatologice. Pentru hidratatrea scalpului si reducerea secretiei de sebum se amesteca sucul de la o lamaie cu doua linguri de ulei de masline sau ulei de ricin. Cu solutia obtinuta se maseaza scalpul timp de cinci minute, dupa care se clateste cu apa calduta. Infuzia de castan, mesteacan, stejar sau plop combate cu succes matreata.

Infuzia pregatita din 50 de grame de frunze si 1,5 de apa se foloseste pentru clatirea finala a parului sau pentru masajul scalpului. O masca naturala care poate fi folosita spatamanal in timpul tratamentului impotriva dermatitei seboreice este cea preparata din 2 galbenusuri si o lingura de ulei de ricin. Masca se aplica pe radacina si pe lungimea parului, se lasa sa actioneze 20 minute, dupa care se clateste parul.

Aceasta masca calmeaza scalpul, reduce iritatia, hidrateaza in profunzime firul de apr, hraneste radacinile si previne descuamarea scalpului. Urzicile sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra scalpului si parului. Aceasta planta poata fi folosita sub forma de infuzie pentru clatirea parului sau sub forma de decoct, obtinut din 100 de grame frunze proaspete puse la macerat in 500 de grame de otet de mere. Dupa 2 saptamani de macerare, lichidul se strecoara si poate fi folosit pentru masarea scalpului.

Matreata apare indiferent daca pielea capului este hidratata sau deshidratata, atat in cazul persoanelor cu pielea uscata cat si a celor cu pielea grasa si nu depinde de tipul de par -uscat, normal sau gras. Carenta din organism de vitamina A si E poate favoriza aparitia dermatitei seboreice, de aceea se recomanda in perioada de tratament administrarea unui complex de vitamine si minerale care sa contina pe langa vitamina A si E, magneziul seleniu si zinc.

1 COMENTARIU

  1. Am avut si eu probleme asemanatoare cu matreata, si mi-a trecut greu pana am gasit un sampon bun.

    Am fost la doctor sa imi zica ce sa folosesc ca sa scap de matreata si mancarimea scalpului ….. mi-a dat un sampon natural pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.

    Samponul e incredibil… m-am indragostit de el. De cand am inceput sa il folosesc am scapat de matreata si mancarimea scalpului.

    Imi place enorm de mult mirosul si imi place ca nu face spuma multa cum fac produsele chimice.
    Pup

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.