Machiajul corect are in vedere figura unei persoane care trebuie studiata din fata si din profil, pe plan orizontal si pe plan vertical. Privind din fata se poate observa tipul sau forma fetei respective care poate fi: ovala, rotunda, lunga, patrata, diamant, triunghiulara cu varful in sus si triunghiulara cu varful in jos.
In aceste forme de fata, liniile pot fi ascendente, orizontale sau descendente, directia acestor linii fiind data de desenul sprancenelor, al ochilor si al gurii. Tot privind din fata se poate studia figura din punctul de vedere al volumului, deosebindu-se doua tipuri: fata dilatata in care poate fi cuprins tipul patrat, rotund, diamant si triunghi cu varful in sus; tipul retractat in care intra tipul oaval, triunghiular cu varful in jos si tipul lung.
Studiind figura unei persoane tot din fata se deosebesc pe plan orizontal trei zone diferite: prima zona cuprinsa intre locul de implantare a parului si radacina nasului; a doua zona, de la radacina nasului pana dedesubtul nasului; a treia zona, de sub nas pana sub barbie. Tot din fata privind, se mai pot distinge trei zone: cadrul general care reprezinta forma sau conturul exterior al figurii; cadrul vestibular care formeaza partea centrala expresiva a fetei, cuprinzand sprancenele, ochii, nasul si gura; orificiile senzoriale care sunt ochii, narile si gura.
Privind fata clientei se analizeaza starea de tonicitate a pielii si a muschilor pielosi. Se deosebesc astfel persoane cu pielea elastica, intinsa, ferma, deci cu o fata tonica si persoane cu pielea si muschii moi, relaxati, atoni. Aceasta atonie poate fi de doua feluri: momentana, trecatoare, corespunzand unei stari de boala, oboseala, tristete, surmenaj, slabire brusca, sau generala, datorita varstei inaintate.
Pe plan vertical, se poate observa ca exista o asimetrie, de obicei intre cele doua parti ale fetei care nu sunt identice. Se imparte fata printr-o linie verticala, care pleaca de la locul de implantare a parului, trece prin mijlocul fruntii pana la mijlocul barbiei. Cele doua jumatati de fata pot fi simetrice, ceea ce este mai rar, sau asimetrice, expresia lor fiind deosebita.
Figura unei persoane trebuie studiata si din profil. Privita astfel se pot observa si aici trei cadre: general, vestibular si orificii senzoriale; se poate observa forma fruntii, forma nasului si a barbiei. Toate informatiile culese in acest mod se trec in fisa de machiaj in vederea aplicarii unui machiaj corect.
Pentru efectuarea unui machiaj corect, dupa ce s-a constatat forma fetei, volumul ei, care din cele trei parti pe plan orizontal predomina, daca exista asimetrie, tonicitatea sau atonia pielii si a muschilor pielosi, culoarea si calitatea pielii, culoarea parului, se trece la examenul morfologic al fetei pe regiuni:
- fruntea poate avea aspect bombat, drept sau scobit.
- forma sprancenelor se constata considerand linia dreapta ce ar uni cele doua extremitati ale sprancenelor in raport cu linia orizontala care ar porni de la radacina nasului, deosebindu-se trei tipuri de sprancene: ascendente, orizontale si descendente.
- ochii se prezinta sub forme si culori diferite. Forma ochilor: globulosi, mici si infundati, marime normala dar infundati, departati, apropiati, rotunzi, migdalati. Culoarea ochilor: caprui inchis, negri, caprui deschis, albastu deschis, verzi, gri-bleu, culoarea nucii, galben-aurii.
- forma nasului: mic, mic si in vant, carn, latit, drept, mare, acvilin si congestiv, nari apropiate, nari dilatate.
- buzele: buza inferioara mai groasa, buza inferioara mai subtire, buza inferioara cazuta, rasfranta.
- gura: mare, mare cu buze groase, mica cu buze mijlocii, mica.
- barbia: proeminenta, foarte lunga, tesita.
Aplicarea unui machiaj corect este conditionata de o serie de factori importanti:
- calitatea pielii ce trebuie machiata pentru a sti cu ce gen de produse trebuie efectuat machiajul (mai grase sau mai uscate, hidratante, etc.)
- culoarea pielii (daca este palida sau congestiva, rozata sau pamantie).
- tipul fetei persoanei respective
- morfologia fetei
- armonia culorilor (culorile machiajului corect trebuie sa fie in armonie cu culoarea ochilor, a pielii si a parului).
- moda (machiajul corect trebuie sa urmareasca linia modei fara a neglija insa personalitatea individuala sau a-i deforma trasaturile).
- imbracamintea (machiajul trebuie sa fie in armonie cu culoarea rochiei sau a mantoului, cu felul tinutei-daca este sport, mai simpla sau mai eleganta).
- coafura (machiajul trebuie sa se armonizeze cu volumul si genul de coafura al persoanei respective).
- sezonul (nu se efectueaza acelasi machiaj vara sau iarna, produsele fiind diferite-mai uscate, mai hidratante vara, mai grase iarna; vara, machiajul trebuie sa fie mai simplu, cat mai aproape de natural, mai putin pretentios).
- ocazia pentru care este destinat (nu se efectueaza un machiaj identic pentru zi sau pentru seara, pentru o mireasa sau pentru a merge la un bal. Tehnica machiajului, culorile, produsele folosite difera daca este vorba de un machiaj obisnuit sau unul fantezist, de un machiaj de oras sau de unul pentru scena sau cinema)
- lumina este factorul principal in realizarea unui machiaj corect. La efectuarea acestuia trebuie tinut seama de natura luminii-daca este de zi, electrica sau de neon-stiut fiind faptul ca lumina poate deforma sau schimba aspectul unui machiaj.
- varsta. In modul de aplicare a produselor, in ceea ce priveste cantitatea cat si culorile utilizate trebuie tinut seama de varsta persoanei respective. Fiecare varsta trebuie sa aiba machiajul adecvat.