Menstruatia

0
228
Menstruatia

Menstruatia este un fenomen natural, ca urmare a transformarilor fiziologice si hormonale care au loc in organismul femeii. Aceasta se manifesta printr-o scurgere de sange, de durata variabila (1-5 zile).

Menstruatia este determinata de secretia ciclica a hormonilor estrogeni si protesteron, acesta dezvoltand mucoasa uterina si pregatind-o in vederea unei eventuale fecundari a ovulului. In situatia in care ovulul nu este fecundat, nivelul protesteronului scade, iar stratul superficial a mucoasei uterine, impreuna cu sangele este eliminat. Practic tesuturile se dezlipesc si se elimina in vagin, declansand sangerarea.

Durata sangerarii variaza de la o femeie la alta, durata medie fiind de 3-4 zile. Cantitatea maxima de sange se elimina in a doua zi, apoi se diminueaza. Cantitatea maxima de sange pierdut in perioada menstruatiei este de 20-70 ml. Menstruatia se declanseza in adolescenta si inceteaza la menopauza (in medie 50 de ani).

Prima menstruatie apare in momentul in care din punct de vedere fiziologic aparatul genital a ajuns la maturitate. Ea se declanseaza in medie la varsta de 11-14 ani. Pentru inceput, menstruatiile sunt neregulate sau pot sa lipseasca cateva zile. Acest fapt este absolut normal si nu ar trebui sa genereze motive de ingrijoare.

Inainte si dupa menstruatie femeile pot avea o serie de simptome care sunt absolut normale: dureri de spate, dureri in zona coapselor, balonare, greata, ameteli, diaree, etc.

Insa cele mai mari batai de cap le dau crampele uterine, dand o senzatie de disconfort femei. Exista doua tipuri de crampe: spasmodice sau congestive. Crampele spasmodice sunt datorate dezechilibrului glandelor, in unele cazuri determinand contractia musculara, in altele relaxare musculara. Crampele congestive determina retinerea de lichide si sare in organismul uman.

Pentru diminuarea crampelor se recomanda:

  • exercitii fizice efectuate cu regularitate;
  • in cazul in care se folosesc tampoane, evitarea acestora si utilizarea absorbantelor.
  • in perioada menstruatiei evitati dulciurile, carnea rosie, bauturile carbogazoase, laptele si alimentele grase.
  • in perioada menstruatiei alegeti o dieta alimentara sanatoasa si echilibrata.

Uneori apar dezechilibre in ceea ce priveste secretia hormonala sau dezvoltarea mucoasei uterine. Dezechilibrele determina tulburari menstruale, acestea fiind cele mai frecvente afectiuni observate la femei.

Cele mai frecvente tulburari menstruale sunt:

  • dismenoreea: care se caracterizeaza prin menstruatii dureroase.
  • Amenoreea: reprezinta lipsa menstruatiei.

Dismenoreea afecteaza intre 30-50% dintre femeile de varsta fertila, doar 10% din ele suferind de tulburari grave.

Cauzele pentru care apare aceasta tulburare menstruala sunt:

  • O anomalie a contractiei uterului;
  • Tulburari de vascularizare a uterului;
  • Tulburari hormonale;
  • Tulburari psihologice.
Citește și:  Laptisorul de matca - un izvor de sanatate

menstra

In functie de perioada din viata in care se instaleaza aceasta boala, dismenoreea poate fi primara sau secundara. Cea primara apare in adolescenta (la primele menstruatii), si poate fi cauzata de o anumita anomalie a formei sau pozitiei uterului sau de un obstacol in eliminarea sangelui. De asemenea, o infectie genitala cronica, o afectiune a ovarului, etc pot determina declansarea dismenoreei primare.

Simptomele care apar sunt: crampe sau senzatii neplacute in zona pelviana, senzatie de apasare lombara, greata si voma. Toate aceste simptome pot fi combatute prin analgezice, medicamente estro-progestative si antiprostaglandinice.

Amenoreea sau lipsa menstruatiei poate fi primara (lipsa menstruatiei la o fata trecuta de 16 ani) sau secundara (cel mai adesea datorata sarcinii).

Amenoreea primara este datorata unei maturizari tardive, datorata fie unei cauze naturale, fie unei dereglari hormonale. De asemenea, o tumoare de hipofiza, insuficienta tirodiana, tumoare de glanda suprarenala determina aparitia bolii. Sindromul Turner sau absenta cromozomului feminin pot determina aparitia bolii.

Amenoreea secundara este determinata fie de sarcina, fie de un tratament anticonceptional pe baza de hormoni. De asemenea, stresul, anorexia, tulburarile hormonale, administrarea unor medicamente pot cauza absenta menstruatiei.

Dupa nasterea fatului, menstruatia se reia la circa 1-2 luni, in cazul femeilor care nu alapteaza, intervalul prelungindu-se in cazul celor care alapteaza. Prima menstruatie dupa nastere este de obicei mai abundenta decat cea normala. La aproximativ 12 zile de la nastere se declanseaza o sangerare, denumita mica menstruatie.

Tratamentul acestei afectiuni depinde foarte mult de cauza care a determinat aparitia ei.

Oricum ar fi, un consult ginecologic efectuat anual poate preveni si elimina orice problema a aparatului genital.

Alte tulburari ale menstruatiei sunt: menstruatii foarte rare, menstruatii foarte reduse si cu sangerare redusa si menstruatii prelungite si cu scurgeri abundente.

Menstruatiile foarte rare se caracterizeaza prin sangerari la intervale de 6-8 saptamani, provocate fie de cresterea secretiei de prolactina, ovare polichistice, boala a hipofizei, etc.

Menstruatiile scurte si cu sangerare redusa, denumite si oligomenoree, se caracterizeaza prin diminuarea volumului si duratei. Cauza principala se pare a fi contraceptia orala, care produce menstruatii artificiale. Dimpotriva, menstruatiile abundente si de lunga durata sunt determinate in principal de fibroame uterine sau un dezechilibru hormonal. Tratamentul depinde de cauza.

Menstruatiile sunt fenomene naturale normale, cele mai multe temeri in perioada de debut fiind determinate de lipsa de informare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.