
Masajul este o terapie prin care poți scăpa de durerile de spate. Cu ajutorul acestei tehnici complementare pe anumite puncte ale spatelui (așa numitele zone de fibre musculare) se relaxează mușchii spatelui și se previne intrarea lor în spasm. Poziția corectă a corpului și funcționarea corectă a mușchilor este importantă pentru sănătate. Majoritatea problemelor spatelui pot fi create de tensiunea care se acumulează în mușchi și care poate fi îndepărtată prin masaj.
Fizioterapeuții folosesc masajul pentru relaxarea musculaturii spatelui, pentru îmbunătățirea mobilității și flexibilității mușchilor. Mișcările sunt ușoare, lungi, de frecare, frământare și alunecare. Se pot folosi și mișcări vibratorii sau bătăi ritmice. Presiunea crescândă poate ajuta la relaxare și poate scădea senzația de durere ce apare de regulă în zona sensibilă afectată. Mușchii sunt înveliți de un țesut conjunctiv numit fascie care la fel ca și alte structuri poate fi afectat din cauza lipsei de mișcare sau a efortului excesiv.
Fasciile pot fi inflamate, tensionate, rupte sau atrofiate din cauza nefolosirii lor. Prin astfel de afecțiuni este afectată mișcarea liberă a mușchilor și se pot produce simptome de durere, rigiditate, dezechilibre musculare, probleme de menținere a posturii corecte a spatelui. Iritabilitatea fasciilor musculare și a mușchilor stă la baza durerii musculare și scheletice. Durerea de spate poate să apară și în stare de mișcare și în stare de repaus, în zona cu fibre musculare afectate și unde pot să apară și semne de schimbare a culorii tegumentului și de transpirație.
Prin terapia prin masaj se destind mușchii contractați, se eliberează fasciile, se corectează postura corpului, se ameliorează durerile, oboseala cronică, întinderile musculare și se tratează diferite afecțiuni de la nivelul spatelui.
Experții spun despre relaxarea miofascială și despre beneficiile incredibile ale acestei practici terapeutice pentru spate. Prin masaj se îmbunătățește elasticitatea mușchilor și a țesuturilor moi din jur, a ligamentelor, se ameliorează durerea de spate. Prin masajul mușchilor se stimulează circulația sângelui, se regenerează sistemul muscular mai ales în perioada de după un antrenament sportiv sau după munca fizică intensă.
Tehnica de masaj este ușor de învățat și poate fi aplicată oricând pentru a scăpa de încordarea musculară. În general masajul este sănătos pentru organism, te scapă de durerile musculare dar și de migrene, dureri de cap, sindrom de tunel carpian, dureri de articulații, etc.
Stresul emoțional acut poate fi un factor al durerilor de mușchi și al tensiunii musculare. Un factor de risc este și sistemul muscular slab din cauza vieții sedentare. Musculatura nelucrată, netonifiată poate dezvolta rapid tensiune musculară și produce durere în zonele cu fibre musculare.
Sindromul miofascial apare sub forma unor spasme musculare din cauza scoliozei, platfusului, anumitor asimetrii ale corpului, stresului, suprasolicitării musculaturii care este netonifiată, depresiei, anxietății, bolilor organelor interne, sindromului astenic, stresului emoțional. Acest sindrom poate fi recunoscut după durerile musculare, senzația de tensiune în mușchi, senzația de durere care apare în timpul exercițiilor fizice, încordarea mușchilor și alte simptome ce indică spasmele musculare.
În scopul restabilirii stării de sănătate trebuie eliminată cauza care a produs durerea musculară. Corectarea posturii se face prin exerciții speciale ortopedice, prin folosirea unor corsete musculare pentru consolidarea și monitorizarea stării mușchilor, iar tratamentul constă în masaj și fizioterapie. Acupunctura, presopunctura și stretchingul manual ajută la întinderea fasciilor încordate și la relaxarea musculaturii. Astfel de terapii sunt eficiente și pentru combaterea stresului.
Video – Masaj de relaxare pentru spate: