Mierea naturală – Cum verificăm calitatea mierii?

0
1666
Mierea naturală - Cum verificăm calitatea mierii

Mierea de albine este o delicatesă pentru adulți și copii. Aroma și gustul ei depind de soiurile de plante polenizate de albine. În general gustul mierii este dulce și aromat, dacă este puțin amar înseamnă că mierea este fermentată, sau polenul provine de la florile unor plante necorespunzătoare (care pot afecta sănătatea). Acest proces de fermentare poate să apară în fagure (dacă mierea nu a fost luată la timp) sau poate să înceapă să se dezvolte în recipientul în care a fost depozitată (dacă acesta este de calitate inferioară, nu este închis ermetic).

Există mai multe soiuri de miere:

  • Miere de salcâm
  • Miere de tei
  • Miere de hrișcă
  • Miere de floarea-soarelui
  • Miere de castan
  • Miere de pin
  • Miere de trifoi dulce
  • Miere polifloră.

Unii oameni consideră mierea de salcâm ca fiind cea mai bună, de aceea și prețul ei este mai mare. Dacă vrei să cumperi un borcan de 800 g cu miere polifloră plătești aproximativ 18-20 lei, dacă iei un borcan de 800 g cu miere de salcâm prețul este de cel puțin 25 lei. Specialiștii spun însă că este bine să să se consume variate tipuri de miere, deoarece fiecare se remarcă prin anumite proprietăți deosebite, prin gust caracteristic și parfum specific plantelor polenizate de albine.

Mierea care cristalizează este cu siguranță naturală. Procesul de cristalizare la miere indică faptul că ea nu a fost diluată sau amestecată cu siropuri, glucoză sau melase. Mierea naturală cristalizează la aproximativ 2-3 luni sau chiar după o perioadă mai îndelungată (de un an de zile), mai ales dacă a fost depozitată într-un borcan sau într-un recipient închis ermetic.

În general, perioada de cristalizare depinde de calitatea produsului, de soi, de temperatura de depozitare, putem spune că este specifică fiecărui soi de miere în parte. Mierea de floarea-soarelui cristalizează cel mai greu comparativ cu celelalte tipuri de miere. Are culoarea galbenă-aurie, aroma deosebită și puternică, se obține la sfârșitul verii când câmpurile sunt galbene datorită miilor de flori de floarea-soarelui. Are o cantitate semnificativă de vitamina A, E, PP și caroten, antioxidanți, glucoză și enzime.

Mierea de floarea-soarelui ajută în tratamentul afecțiunilor gastro-intestinale, nevralgiilor, bolilor respiratorii, are proprietăți antibacteriene și ajută la detoxifierea organismului. După ce cristalizează aroma și gustul ei se schimbă puțin altfel, nu mai sunt la fel ca atunci când mierea este proaspătă, își pierd din intensitate. Mierea cristalizată poate fi consumată fără probleme, acest lucru nu înseamnă că este deteriorată și nu mai trebuie mâncată. Un alt tip de produs apicol care cristalizează mai greu este mierea de salcâm.

Cum știm dacă mierea este naturală?

În primul rând se va analiza borcanul în care este depozitată mierea, să fie curat și bine închis ermetic. Consistența mierii contează foarte mult, la suprafața acesteia nu este bine să fie un strat de lichid, produsul trebuie să fie omogen dacă este natural 100%. Mierea ținută la soare nu este de bună calitate pentru că a pierdut din nutrienți. Mierea care nu este depozitată corespunzător (ex. borcanul nu are un capac bun care să asigure o închidere ermetică) va absorbi mirosurile și umezeala din mediul înconjurător și se va deteriora.

Citește și:  Aceste plante și condimente sunt o sursă de vindecare!

Pentru a afla dacă mierea este naturală trebuie să întoarcem borcanul cu miere închis ermetic cu gura în jos și dacă formează o bulă, aceasta va indica calitatea bună a produsului.

Pentru a ști ce cumpăram trebuie să aflăm cât mai multe informații despre soiul de miere, să îi observăm cu atenție culoarea, aspectul, să mâncăm puțin pentru a-i simți aroma și pentru a-i verifica gustul (dacă este dulce sau puțin amar). Gustul amar arată că produsul este fermentat.

Mierea naturală se poate verifica și prin ardere. Se dă foc la un colț de șervețel muiat în miere. Dacă acesta va lua foc ușor în contact cu flacăra de la un chibrit înseamnă că mierea este naturală, dacă nu va arde deloc înseamnă că produsul este contrafăcut sau amestecat cu siropuri și alte ingrediente.

Mierea naturală se dizolvă mai greu în apă pentru că are densitatea mai mare decât acest lichid. Ținând cont de acest aspect se va introduce o linguriță cu miere într-un recipient cu apă și se va observa durata procesului de dizolvare. Dacă mierea se topește imediat este posibil ca aceasta să fie amestecată cu alte substanțe (sucuri, glucoză, melasă) și deci să nu fie 100% naturală.

De unde cumpărăm mierea naturală?

Cel mai bine este să se cumpere miere de la o persoană de încredere care se ocupă cu apicultura. Dacă se cumpăra de la magazin, produsul trebuie să prezinte anumite informații pe ambalaj: numele apicultorului, termenul de garanție, data fabricației, certificarea sau autorizația conform standardelor impuse de Stat, valorile nutriționale la 100 g, conținutul de nutrienți la 100 g, cristalizarea, masa netă și alte detalii.

Dacă se cumpără mierea de la apicultorii care vând marfa la marginea drumurilor există riscul de a lua un produs care a fost obținut de albine prin polenizarea florilor din zonele poluate (din zonele afectate de praful de pe șosele, de la cauciucuri, gazele de eșapament și alte substanțe toxice care apar pe drumurile circulate de tot felul de vehicule și autovehicule de toate categoriile).

Se poate cumpăra miere de la producători locali care comercializează produsele lor în piețe dar care trebuie să fie vânzători de încredere (care nu au produse contrafăcute). Mierea de calitate superioară se poate găsi la magazinele cu produse naturale 100%, sau la târgurile cu produse tradiționale și în zonele unde are loc desfacerea și prezentarea unor produse realizate de meșteșugari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.