In ciuda numeroaselor articole din presa pe tema : „Cum sa slabesti sanatos?” sau a multitudinii de informatii despre o alimentatie echilibrata care ne bombardeaza ecranul televizorului si al calculatorului, multe persoane inca lupta cu kilogramele in plus. In aceste circumstante, scuza pentru supraponderalitate, sau mai rau, obezitate, nu se mai poate pune pe seama lipsei de informatie. Atunci de ce nu reusim sa tinem cont de sfaturile specialistilor si sa le aplicam in viata noastra zilnica, pentru a arata mai bine si pentru a fi mai sanatosi?
Absenta vointei
In primul rand, in lipsa unor probleme de sanatate, principalul impediment care sta in calea pierderii in greutate este absenta vointei. Nu este suficient sa afirmi ca nu te simti bine in propria piele si dupa ce incerci o cura de slabire, sa abandonezi pentru ca fie nu poti sa te abtii de la obiceiurile tale alimentare, fie pentru ca nu observi rezultate satisfacatoare intr-un timp record. Poate ti se pare o corvoada sa scapi de kilogramele in exces si desi sustii cu vehementa ca vrei sa slabesti, de fapt rontai tot timpul si nu reusesti sa-ti potolesti foamea. Nici nu mai incape vorba de practicarea sportului – atat de tare obosesti la inceput in primele minute, ca renunti definitiv la aceasta extenuanta activitate.
Dar tinzi sa uiti ca asa cum kilogramele nu s-au depus peste noapte, asa nici nu vor disparea prea repede. Constientizeaza ca este nevoie de mai mult efort depus din partea ta si de o mai mare ambitie. O motivatie puternica este cheia perseverentei tale pe toata perioada curei de slabire. Repeta-ti motivul pentru care este atat de important pentru tine sa slabesti – iti va permite sa stabilesti scopuri, sa reusesti sa urmezi un regim alimentar adecvat si sa-ti respecti zilnic programul de exercitii fizice.
Asa ca daca realmente iti doresti o schimbare in aspectul tau fizic, renunta la a-ti plange de mila si la a te lamenta, in schimb ia atitudine si actioneaza in consecinta. Poti, daca vrei intr-adevar!
Neasocierea dietei cu activitatea fizica
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli pe care majoritatea persoanelor care vor sa slabeasca inca le mai practica. Antrenamentul fizic, pe langa numeroasele beneficii pe care le aduce organismului, te ajuta sa scapi de kilogramele in plus prin activarea metabolismului, obligandu-l astfel sa arda mai multe calorii.
Dieta iti ofera doar o cantitate mai mica de calorii, astfel ca tu sa nu castigi si mai mult in greutate, dar nu are efect asupra arderilor metabolice si nu se ocupa efectiv de grasimea deja acumulata si depozitata in organism asa cum o face activitatea fizica. Mai mult, aceia care au tinut doar un regim alimentar, au observat ca dupa o anumita perioada, chiar daca limitau numarul caloriilor ingerate, nu mai puteau sa slabeasca. In acest context, doar sportul i-a ajutat sa treaca de acel prag.
De aceea este recomandat ca pentru a slabi armonios si a avea rezultate remarcabile, sa asociezi cura de slabire cu fitnessul. Si nu invoca motive cum sa nu ai avea timp, bani sau pur si simplu chef. Comoditatea este inamicul numarul 1 al pierderii in greutate. Sportul nu este o alternativa, ci o necesitate daca vrei sa slabesti. Nu trebuie sa frecventezi o sala de fitness sau sa ai propriul tau instructor.
Sportul e la indemana oricui daca exista determinare. Ai atatea optiuni : joggingul in parc, mersul pe jos zilnic cel putin o jumatate de ora, mersul cu bicicleta, drumetiile pe munte, urcatul scarilor, activitatile casnice si lista poate continua la nesfarsit. Pe langa acestea, daca efectuezi acasa pe o saltea 12-20 de repetari de exercitii fizice, pe care le vei creste progresiv, pana ce ajungi la cate 3-4 serii si le variezi intensitatea. Daca le practici de trei ori pe saptamana, eventual pe muzica, pentru o ambianta mai placuta, atunci garantat vei ajunge la obtinerea siluetei dorite.
Obiceiuri alimentare gresite
Daca faci parte din categoria celor care sunt din ce in ce mai ocupati si mananca pe fuga, este foarte probabil sa sari si peste mesele principale ale zilei, fapt ce poate duce la o amplificare exagerata a apetitului. Acorda o importanta deosebita mai ales micului dejun. In caz contrar, senzatia de foame va persista pe tot parcursul zilei si iti va fi greu sa nu mananci o masa copioasa sau ce iti va pica la indemana, chiar daca tii o dieta.
Chiar daca urmezi un regim alimentar mai „bland”, care iti permite sa mananci din cand in cand produse zaharoase, fii precaut pentru ca glucidele conduc la descarcari de insulina si implicit la senzatia de foame. In aceasta categorie se mai afla si carbohidratii procesati – painea alba, paste fainoase. Indreapta-te in schimb spre alimentele bogate in proteine: de ex carne slaba,produse derivate din lapte si oua, intrucat ele cresc senzatia de satietate si imparte-le in portii pe care sa le iei la fiecare masa principala.
Atentie si la combinarea alimentelor si limiteaza consumul de carbohidrati. Chiar daca carnea slaba, de curcan, de pui sau de peste este indicata in curele de slabit, aceasta trebuie consumata cu o garnitura de legume, in nici un caz cu orez, paste sau paine. Un apetit marit poate fi cauzat si de faptul ca nu te hidratezi cat ar trebui. In consecinta, consuma apa plata si ceaiuri, sau sucuri naturale de fructe sau legume, fara adaos de zahar, care pot inhiba pofta de mancare.
Lipsa de calciu
Inainte de a incepe o cura de slabire, asigura-te ca nu ai carenta de calciu, deoarece aceasta constituie un adevarat impediment in pierderea surplusului de kilograme. In lipsa asimilarii unei doze optime de calciu in organism, apetitul tau este amplificat si vei avea tendinta sa mananci mai multe portii de mancare decat sunt necesare. Ai grija la produsele alimentare din comert ce sustin ca ar contine calciu. Evita iaurturile cu fructe sau cu diverse adaosuri, in schimb consuma iaurt ce contine lapte pasteurizat si culturi de bacterii specifice.
Dar ceea ce putina lume stie este ca pentru un aport nutritional adecvat de calciu este necesara vitamina K sub forma de K2, un factor cheie ce are rol in fixarea calciului in organism. Aceasta vitamina se gaseste in iaurt, galbenus si branza de burduf. Indiferent de cat calciu consumam, daca vitamina K2 si vitamina D sunt in cantitati insuficiente, el nu va fi absorbit in corp. O sursa importanta de vitamina D poate fi asigurata prin expunerea la soare timp de 15 minute pe zi, dar se mai gaseste si in peste gras, unt si oua.
Mirajul curelor rapide de slabit si al suplimentelor
Desi este tentant sa pierzi 5 kilograme intr-o saptamana, asa cum iti garanteaza anumite diete, acestea iti pot subrezi sanatatea. Multe persoane care au urmat curele drastice si au slabit brusc , s-au confruntat cu revenirea rapida a kilogramelor pierdute si cu consecinte nefaste asupra inimii, ficatului si nu numai.
La fel cum nu exista diete „minune”, asa nu exista nici pastile de slabit „miraculoase”. Daca intr-adevar ar fi fost posibil, nu ar mai exista persoane supraponderale. Unele suplimente pe baza de omega 3 sau L-carnitina, ce ajuta la activarea metabolismului pentru a arde grasimile, ar trebui sa fie doar metode complementare in cura de slabire, si luate numai cu acordul medicului.