Triptofanul este un aminoacid folosit de creier pentru producerea serotoninei

0
396
Triptofanul este un aminoacid folosit de creier pentru producerea serotoninei

Triptofanul face parte din categoria aminoacizilor esențiali pentru organism. Este important pentru creier deoarece acesta îl utilizează în producerea serotoninei, de aceea are efect bun în combaterea depresiei, stresului și promovarea stării de bine. În plus ajută în tratamentul insomniei, induce un somn odihnitor. Are rol în sinteza vitaminei B3, deci se comportă ca o provitamină. Acest lucru este importnat pentru transmiterea impulsurilor către creier. Triptofanul reduce efectele neplăcute ale nicotinei, menține sub control greutatea corporală.

Aminoacidul are structură aromatică, este solubil în apă. În cazul în care apare un defict de triptofan în organism se produc schimbări de dispoziție, stări de depresie și insomnie. De asemenea lipsa de triptofan afectează și creierul, deoarece este modificat nivelul de serotonină și transmiterea impulsurilor nervoase de la o celulă la alta.

Suplimentele nutritive de L-triptofan sunt recomandate în tratamentul tulburărilor psihice. Necesarul la un adult este de 3,5-6 mg pe kg greutate corporală. Triptofanul se administrează și la copii hiperactivi deoarece are proprietăți calmante. De asemenea, acest aminaocid are efect benefic asupra inimii, stimulează pofta de mâncare și eliberarea hormonului de creștere.

Citește și:  Știați că o felie de pâine prăjită înainte de culcare poate induce mai ușor somnul?

Triptofanul se găsește în boabe de soia, piept de pui, somon, nuci, orez, porumb, lapte de vacă. Apare în produse de natură animală și vegetală, mai ales în soia și boabe caju. Astfel de alimente trebuie consumate deoarece acest aminoacid are efect antidepresiv, combate stările de anxietate severă, insomnie, care apar la numeroși oameni în ziua de azi.

Suplimentele de L-triptofan sunt indicate sportivilor deoarece ajută la creșterea performanței și le oferă o stare de bine. În plus astfel de nutrienți induc un somn sănătos, mențin nivelul de serotonină în creier și de producere a melantoninei în timpul nopții. Acest aminoacid are și efecte terapeutice, ajută în tratamentul sindromului de intestin iritabil și ajută în prevenirea afecțiunilor de colon.

Doza de L-triptofan nu trebuie niciodată depășită deoarece se poate ajunge la stări neplăcute, la efecte toxice asupra organismului. Triptofanul este cunoscut drept supliment de aminoacizi, dar și ca produs antidepresiv convențional, remediu excelent contra obezității și insomniei. Cel mai important rol al său este în producerea serotoninei – hormonul fericirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.