Orzul este o planta ierboasa care creste pana la inaltimea de 1,2 m. Face parte din familia Poaceae (sau Poacee) si este originara din Asia. Poate creste oriunde, aceasta planta a fost gasita in Norvegia si in Himalaya la 5000 m altitudine.
In lume orzul reprezinta una din cele mai vechi culturi care a fost cultivata vreodata de om. Aceasta planta a fost mentionata in numeroase tratate antice, dar si in Biblie. Inca din cele mai vechi timpuri proprietatile medicinale ale orzului au fost cunoscute si apreciate de catre medicii de demult, de catre vindecatorii antici.
Oamenii de stiinta au estimat vechimea orzului la 11-12 mii de ani deoarece au descoperit cereale de orz in Iordania in urma unor sapaturi arheologice si au ajuns la concluzia ca datau din acele timpuri.
Comparativ cu alte cereale, orzul este cel mai complet ansamblu de ingrediente biologice active – fibre dietetice, macroelemente, microelemente si vitamine. Toate acestea fac din orz un aliment sanatos atat de necesar organismului uman.
Proteinele vegetale sunt absorbite mai bine de corpul uman fata de cele animale, intr-o proportie de aproape 100%. Orzul este o cereala care contine 10% proteine, in concluzie el are o valoare nutritiva superioara graului.
Orzul este unul dintre cele mai sanatoase alimente, el nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra. Medicii au ajuns la concluzia ca alimentele integrale realizate din orz imbunatatesc starea noastra de sanatate. Acest lucru este demonstrat in primul rand prin faptul ca orzul contine 65% carbohidrati.
Cerealele de orz contin 5-6% celuloza. Acesta este un lucru foarte important pentru sanatate deoarece celuloza este atat de necesara pentru intestinele si stomacul nostru. Oamenii de stiinta recomanda fibrele in normalizarea digestiei si eliminarea rezidurilor din organism.
Orzul cuprinde un ansamblu complet de vitamine. Boabele de orz contin aproape toata gama de vitamine B, dar si vitamina A, E, D, PP.
Mineralele necesare organismului se gasesc in orz. Boabele de orz contin mai ales fosfor ce ajuta in normalizarea metabolismului in organism. De asemenea fosforul este important pentru functionarea normala a creierului. Orzul contine o cantitate naturala de zinc, potasiu, fier, mangan, calciu, siliciu, magneziu, cupru, nichel, crom, brom, iod si altele.
Orzul are capacitatea de a curata organismul de impuritati si toxine. Alergiile pot fi indepartate doar prin simpla introducere a orzului in alimentatie.
Lizina este un aminoacid esential care ajuta la sinteza proteinelor. Aceasta alaturi de alti agenti naturali antibacterieni se gaseste in orz si au efect antiviral. Producatorii de medicamente introduc in diferite suplimente alimentare lizina, iar aceasta este luata din orz. In loc sa cumparati suplimente dietetice costisitoare mai bine este sa se introduca in dieta orzul – atat de sanatos pentru organism.
Boabele de orz germinate ajuta in cazuri de diabet zaharat sau ulcere ale stomacului. De asemenea orzul este un bun remediu in cazuri de constipatie, obezitate, raceala, tuse, artrita, boli de ficat, rinichi si ale vezicii biliare. Terciul de orz ajuta la vindecarea ranilor, a membranei mucoase a stomacului, a tulburarilor digestive.
Gladiatorii din Roma Antica primeau alimente din faina de orz. Se spune ca acestea le ofereau forta si rezistenta in lupta.
Pe vremea lui Platon graul si orzul erau considerate hrana perfecta, alimente de baza care ajutau la invatat si concentrare.
Orzul este considerat un ,,doctor adevarat oferit de natura” avand in vedere toate aceste proprietati ale sale.