Uleiul de oregano a fost folosit de medicii greci in tratamentul ranilor, muscaturilor de sarpe, intoxicatiilor si durerilor de cap inca din cele mai vechi timpuri. Apoi a fost utilizat in tratamentul bronsitelor, sinuzitelor si racelilor.
In Marea Britanie uleiul de oregano era foarte apreciat pentru proprietatile sale si constituia un bun remediu in vindecarea racelilor inca din sec al XVII-lea. Principalele sale proprietati medicinale sunt recunoscute si in prezent de cercetatorii moderni. Are efect antibacterian, antiviral, antiseptic, antiparazitar, antifungic.
Uleiul de oregano restabileste imunitatea. Potrivit doctorului in Microbiologie Claude Gallant uleiul de oregano reface complet sistemul imunitar. El este un derivat din planta anuala oregano si poate restabili imunitatea organismului chiar si la persoanele care au suferit de putin timp de boli infectioase grave. Acest ulei este atat de bun pentru corp, incat nu poate fi comparat cu nici un produs farmaceutic care exista in prezent ce are rol in cresterea imunitatii.
Cercetatorii au specificat ca depozitarea acestui ulei este deosebit de importanta pentru proprietatile sale, daca aceasta se face necorespunzator calitatea uleiului scade treptat si isi pierde eficacitatea. Perioada cat poate fi stocat uleiul de oregano este de cel mult 6 luni si depinde de conditii stricte de umiditate si temperatura. Datorita faptului ca farmacistii nu detin conditii adecvate de stocare a produsului este indicat sa se cumpere doar un ulei care a fost produs cu cel mult 1-2 luni in urma. Astfel se va avea garantia ca produsul este de buna calitate.
In stare topita are un puternic efect analgezic, de calmare si antireumatic. Se face un amestec din 5 picaturi ulei de oregano si 25 de picaturi ulei de jojoba (sau alt tip de ulei vegetal) se amesteca bine si se maseaza gingiile. Acest tratament ajuta in calmarea durerilor de dinti.
Uleiul de oregano este folosit in prevenirea si tratarea infectiilor, eliminarea parazitilor intestinali, a paduchilor, a infectiilor fungice de pe suprafata pielii, inclusiv a Candidei albicans.
Proprietatile uleiului de oregano nu sunt mereu aceleasi. Conditiile de crestere ale plantei – clima, solul, precipitatiile – toate determina substantele active si in momentul prelucrarii pot da o anumita compozitie a uleiului. Unii experti in ulei de oregano afirma ca produsul care este disponibil in comert se apropie de uleiul de cimbru si nu are anumite proprietati vindecatoare pe care le are uleiul de oregano real.
Pentru a afla daca este un produs bun trebuie verificat daca una din componentele sale este carvacrolul si nu timolul. Cercetatorii spun ca oregano real nu creste in gradina ci impune o crestere in soluri si conditii climatice deosebite. De asemenea, ei spun ce cel mai bun oregano este cel care creste in salbaticie in regiunea Marii Mediterane si din el se obtine uleiul de calitate.
Exista o serie de factori care dovedesc calitatea uleiului de oregano: trebuie sa fie obtinut din plante salbatice testate ca sunt comestibile, sa fie realizat prin proces natural de distilare cu abur, sa contina mult carvacrol si doar 5% timol, sa nu aiba aditivi chimici.
In scop medicinal uleiul de oregano trebuie folosit conform instructiunilor ce apar specificate pe fiecare produs, este bine sa fie combinat cu alte uleiuri vegetale – de masline, migdale – in stare nediluata este prea concentrat. De exemplu, se combina o lingurita de ulei de oregano cu 2-3 lingurite ulei de masline.
Unii pot prezenta reactii alergice la uleiul de oregano de aceea este bine sa fie testat putin pe piele, acoperita zona cu un bandaj si daca timp de o zi nu apare nici o iritatie sau roseata poate fi utilizat fara probleme in scopul dorit.
Medicii specialisti recomanda tratarea infectiilor fungice de la nivelul unghiilor si pielii cu o solutie realizata din 2 lingurite ulei de masline si 1 lingurita ulei de oregano. Se unge usor zona afectata de 2-3 ori pe zi cu putina vata muiata in aceasta solutie.
Uleiul de oregano este folosit pentru dezinfectarea suprafetelor din bucatarie si baie.
Toate uleiurile esentiale sunt fotosensibile, trebuie tinute la umbra, deci si uleiul de oregano trebuie ferit de lumina directa a soarelui.
Infectiile bacteriene se trateaza destul de usor cu ulei de oregano. Se pune sub limba o picatura de ulei amestecat cu o lingurita de miere de albine si o lingurita sirop de artar. Eventual se foloseste si ulei de masline.
Femeile care alapteaza sau cele gravide nu trebuie sa foloseasca ulei de oregano deoarece este prea puternic si poate afecta copilul in uter.
Planta oregano este utilizata pe scara larga in gastronomie in multe tari din intreaga lume, este considerata un condiment culinar deosebit, mai ales in Italia se foloseste ca ingredient la pizza si la prepararea vinului.