Oțet din plante medicinale și fructe, un deliciu pentru salate și un balsam pentru sănătate

0
624
Oțet din plante medicinale și fructe, un deliciu pentru salate și un balsam pentru sănătate

Oțetul din flori de soc este ușor de realizat, iar aroma sa este deosebită, caracteristică acestor flori. Se folosesc 4 inflorescențe cu flori de soc la o sticlă de 500 ml, care se curăță de codițe pentru că acestea dau gust amar. Se spală florile sub jet de apă, se taie în bucăți și se pun în sticlă. Deasupra se adaugă 250 ml oțet de mere și 250 ml oțet de vin alb. Se poate folosi doar oțet de mere în cantitate de 500 ml. Se lasă să stea timp de o lună în camară, la răcoare, sau în alt loc de acest gen unde este întuneric. Se poate consuma la diferite preparate culinare, la asezonarea salatelor de legume fierte sau proaspete, la marinate din pește sau fructe de mare.

Florile de soc au efect revigorant asupra organismului și ajută în tratamentul unor afecțiuni ale corpului și a unor boli ale sistemului nervos. Conțin vitamina C, potasiu, fosfor, fier, sodiu, substanțe flavonoide și saponine, acizi fenolici, ulei esențial, acid cafeic, malic și acetic.

Oțetul de mere este bogat în vitamine A, B și C, calciu, potasiu, magneziu. Este revitalizant, previne formarea calculilor biliari, accelerează digestia, stimulează metabolismul, vindecă infecțiile gastro-intestinale, combate stresul și oboseala, reglează nivelul de colesterol din sânge.

Cei care doresc să prepare oțet de mere acasă pot folosi următoarea rețetă: la un borcan de 10 litri se pun 2 kg de mere zemoase și bine coapte rase pe răzătoare sau mărunțite în blender, se adaugă 4 litri apă, un cub de drojdie și zahăr după gust; se acoperă borcanul la gură cu tifon, se lasă să stea timp de 14 zile intr-un loc răcăros și ferit de lumina soarelui, apoi se poate strecura și păstra în sticle închise ermetic.

Citește și:  Află cum îți îmbunătățești sănătatea organismului dacă mănânci 3 curmale zilnic!

otet balsamic

Oțet balsamic cu aromă de lavandă – mod de preparare:

Se folosesc 5 crenguțe de lavandă la un borcan de 800 g. Se pune lavanda în borcan, se adaugă 250 ml oțet de vin alb, 3 căței mici de usturoi și 5 crenguțe de cimbru. Oțetul trebuie să fie cald dar niciodată fierbinte când se pune peste plante în borcan. La final borcanul se închide ermetic, apoi se ține la macerat timp de o lună într-un loc curat, întunecat și răcoros.

Cimbrul are o aromă deosebită și proprietăți antiseptice foarte bune. Este benefic pentru organism, consolidează sistemul imunitar, previne infecțiile, ajută în vindecarea tusei, gripei, răcelii și altor boli ale sistemului respirator. Are efect astringent, diuretic, calmant, antiseptic, dezinfectant, de restabilire a florei bacteriene prietenoase din intestin.

Crenguțele uscate de lavandă se pun deasupra jarului pentru a îmbogăți aroma cărnii preparate la grătar.

Levănțica (sau lavanda) are un parfum plăcut și o aromă deosebită de aceea este folosită la realizarea oțeturilor balsamice. Este folosită frecvent drept condiment în bucătăria spaniolă, franceză și italiană. Această plantă are proprietăți sedative, diuretice, antispasmodice, de calmare a stărilor de nervi, de iritabilitate, a migrenelor și de nomalizare a somnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.