Ce alimente pot calma durerea? Dieta pentru inflamația cronică poate ajuta!

0
7

Durerea este asociată cu inflamația și poate fi cauzată de leziuni directe ale celulelor nervoase. Durerea apare exact când umflarea apasă pe anumiți nervi din apropiere. Cauza principală a durerii în timpul inflamației este eliberarea anumitor mesageri ai durerii. În momentul în care inflamația se vindecă, substanțele mesager sunt eliminate prin intermediul enzimelor și durerea dispare rapid.

O dietă inflamatorie poate ajuta împotriva durerii și proceselor inflamatorii. Ea are la bază alimente sănătoase, pe bază de plante, nuci, fructe, uleiuri sănătoase, care reduc inflamația cronică, previn bolile cronice și cresc imunitatea organismului. Alimentele cu proprietăți antiinflamatorii pot ajuta organismul să lupte împotriva inflamațiilor, deoarece ele conțin multe vitamine, minerale, polifenoli și alți antioxidanți.

Inflamația poate produce anumite simptome în organism, cum ar fi: roșeață, durere în organism, căldură, durere de cap, probleme digestive, stări depresive.

Investiția într-o dietă cu fructe, legume, cereale integrale, pește, condimente, ierburi, semințe oleaginose este o idee bună pentru cei care caută un control mai bun al inflamației din organism. Asta înseamnă și evitarea alimentelor ultraprocesate, bogate în zahăr, grăsimi saturate și altele.

De asemenea, medicii recomandă și alte măsuri ce țin de tratamentul terapeutic și anume:

  • Mai multă odihnă, respectarea orelor de somn
  • Răcirea zonelor inflamate prin aplicarea de comprese reci cu apă
  • Hidratare adecvată, ar trebui să se bea mai multă apă zilnic
  • Aportul de ceaiuri alcaline, din plante care reduc inflamațiile
  • Evitarea stresului și a alimentelor nesănătoase care pot duce la acumularea de toxine în organism și creșterea riscului de boli cronice.

Polifenolii ajută în combaterea inflamației

Mai multe studii ale cercetătorilor arată că polifenolii oferă multe beneficii organismului:

  • Reduc inflamațiile din organism astfel scad riscul de boli cronice
  • Îmbunătățesc digestia, funcția cerebrală
  • Previn formarea cheagurilor de sânge
  • Reduc nivelul de zahăr din sânge
  • Scad riscul de cancer, cresc imunitatea organismului.

Cele mai importante surse naturale de polifenoli sunt:

  • Menta uscată, semințele de țelină
  • Oregano, anasonul stelat
  • Semințele de in sunt bogate în polifenoli; 100 g semințe de in conțin 1.528 mg polifenoli.

Despre polifenoli se spune că includ și:

  • Antocianine din afine, zmeură, mure, struguri, cireșe
  • Flavone, luteolină și apigenină din păpădie, cimbru, mușețel, țelină, pătrunjel, mentă, oregano, rozmarin, ulei de măsline
  • Lignani din semințe de in, arahide, mandarine, grapefruit, lămâi, ulei de susan
  • Flavonoli, quercitină din mere, ceapă, sparanghel, usturoi, oregano, broccoli
  • Kaempferol din ceapă, mărar, varză kale, spanac
  • Resveratrol din afine, arahide și struguri.
Citește și:  Lactatele sunt benefice dacă sunt de bună calitate – Avantajele consumului de lapte ecologic

Alte alimente care conțin polifenoli:

  • O porție de 100 g de nuci are 1.215 mg polifenoli
  • O cantitate de 100 g de cuisoare are 15.188 mg polifenoli
  • În 100 g fasole neagră există aproximativ 59 mg polifenoli
  • O cantitate de 100 g de fasole albă conține 51 mg polifenoli.

Alte recomandări pentru reducerea inflamațiilor

Consumul de pește este foarte sănătos pentru organism. Nutriționiștii recomandă reducerea consumului de carne grasă de porc, de carne de pui și carne de vită. Ei spun că este mult mai bine de mâncat carne de pește: macrou, somon, crap, somn.

În fiecare zi ar trebui să se consume:

  • 2-3 tipuri diferite de fructe, ce includ lime, grapefruit, mere, lămâi, portocale roșii, dar mai ales fructe de pădure
  • Legumele precum varză și broccoli pentru că au potențial antiinflamator și vitamina C
  • Ceapă deoarece are compuși de sulf cu efect antibacterian
  • 2 salate cu frunze verzi cu puțină lămâie și ulei de măsline; salata poate fi realizată din marole, rucola, spanac, verdețuri.

Alte alimente și plante cu substanțe antiinflamatorii sunt:

  • Chimen, coriandru, nucșoară, piper negru, usturoi
  • Chili pentru că are capsaicină și ajută la stimularea circulației sângelui și creșterea imunității
  • Turmeric – un condiment folosit pentru a trata diverse boli
  • Scorțișoară care stimulează metabolismul.

De asemenea, consumul de pește ajută în reducerea inflamației. Din dietă trebuie să facă parte paștele gras bogat în acizi grași Omega-3, precum: hering, macrou, sardine, somon, anșoa, biban, ton. Omega-3 se găsește și în nuci, semințe, care au și alți nutrienți ce reduc inflamația.

Semințele oleaginoase – precum migdale, nuci, semințe de chia, semințe de in – au acizi grași Omega-3 și Omega-6. Acestea pot reduce durerea cauzată de anumite boli, cum sunt artrita, boala inflamatorie cronică.

Legumele și fructele bogate în vitamina C au proprietăți antioxidante și reduc inflamația. Acestea pot include citrice, struguri, fructe de pădure bogate în antociani, cu proprietăți antiinflamatorii și de calmare a durerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.