Otita externa sau durerea de ureche după scăldatul în piscină

0
866
Otita externa sau durerea de ureche după scăldatul în piscină

În lunile de vară, oamenii sunt atrași de locurile din apropiera apelor, de mare și lacuri, sau merg frecvent la piscine sau ștranduri. Scăldatul în apă poate favoriza formarea în urechi a unui mediu umed și cald perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Acestea produc inflamația tegumentului canalului auditiv extern și apariția unei afecțiuni numită otită externă.

Pacienții diagnosticați cu o astfel de problemă de sănătate au mers la plajă și au făcut baie în mare sau bazine de înot. Acest lucru a determinat intrarea apei în urechi și inmulțirea microbilor care au provocat inflamația conductului auditiv, pavilionului urechii și a zonei retroauriculare.

Vara, cazurile de otită externă sunt mult mai frecvente decât în alte anotimpuri ale anului. Desigur, uneori otita externă poate fi cauzată de o inflamație a gâtului sau de o răceală, dar poate reprezenta și o problemă gravă de sănătate care trebuie diagnosticată și tratată de un medic.

Inflamația dureroasă poate fi cauzată de bacteriile, fungii, germenii, care intră în ureche cu apa din bazinul de înot. Canalul auditiv este acoperit cu ceară, stratul acesta fiind o barieră împotriva bacteriilor și altor agenți patogeni. Folosirea exagerată a bețișoarelor de urechi poate duce la apariția unor zgârâieturi pe piele și înmulțirea bacteriilor.

Simptomele otitei externe la început sunt de disconfort ușor și mâncărime locală. Apoi apare senzația de durere care este mai intensă dacă se atinge pavilionul urechii. Inflamația este destul de mare, afectează conductul auditiv, zona retroauriculară și pavilionul urechii, pielea devine roșie, sensibilă, doare la atingere, iar ganglionii din jur sunt umflați și inflamați. Auzul nu mai este normal, apare senzația de urechi înfundate, iar în conductul auditiv pot să apară secreții caracteristice.

Pentru ameliorarea simptomelor (de durere și edem) se recomandă în primul rând medicamente antalgice și antiinflamatoare, astfel pacientul se va simți un pic mai bine, starea de disconfort va fi redusă. Apoi medicul va recomanda un tratament pentru combaterea bacteriilor, desigur stabilit exact conform examenului bacteriologic al secreției otice (un mucus fluid care apasă pe membrana timpanică și produce durere). Pacientul nu trebuie să aleagă singur medicamentele pentru această afecțiune, cel mai indicat este să consulte întâi un medic de specialitate. Dacă afecțiunea s-a agravat trebuie urmat un tratament injectabil.

Citește și:  Remedii naturale în caz de tinitus sau țiuit în urechi – Iată cum scapi de țiuit fără medicamente

Prevenirea otitei externe

Când vă scufundați în apă țineți gura închisă și faceți 3-4 mișcări de înghițire pentru a egala presiunea interioară cu cea atmosferică. Camera timpanului sau urechea medie este de forma unei ,,mini-tobe˝, ce are două fețe concave de o parte și de alta și se formează în cavitatea osului temporal.

Datorită comunicării cu naso-faringele prin intermediul trompei lui Eustachio, ea este plină cu aer atmosferic. Prin înghițire aerul intră în urechea medie și astfel presiunea interioară este egalată cu cea atmosferică. Dacă apare o diferență între presiunea exterioară și cea interioară se impune de a înghiți repetat de câteva ori. În acest fel se va reduce și fluxul de bacterii care pot provoca inflamația urechii.

După scăldatul în apă, urechile trebuie șterse ușor cu un prosop moale, astfel se va elimina umezeala din interiorul lor. Pentru a preveni orice infecție se pune o bucățică de vată cu alcool sanitar în canalul urechii și se lasă timp de cel putin 30 de minute. Persoanele mai sensibile, predispuse la otită externă pot folosi soluții dezinfectante pentru ureche, prescrise de medic, cum este de exemplu alcoolul boricat 4%.

Cei care au obiceiul de a folosi frecvent bețișoare de urechi sau căști de urechi trebuie să le evite pe cât posibil deoarece pot afecta negativ urechea externă și medie. Dopurile de cerumen se scot la o clinică ORL și nu cu bețișoare de urechi care pot produce leziuni pe piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.