Otita medie, afectiune a urechii

0
484
Otita medie, afectiune a urechii

Otita medie consta in inflamatia sau infectia urechii urmata de dureri mari ale acesteia. Aceasta boala afecteaza copiii, dar si adultii. Otita medie duce la infectia urechii medii, in care oasele mici au rolul de a prelua vibratiile de la timpan si de a le transmite urechii interne. De cele mai multe ori aceasta afectiune insoteste guturaiul, unele infectii respiratorii si gripa, deoarece urechea medie are legatura si cu tractul respirator, prin tropele lui Eustachio. Netratata la timp, aceasta boala poate da complicatii grave, de exemplu: mastoidita (inflamatia osului aflat langa ureche), pierderea auzului, meningita, perforarea timpanului, boala Meniere.

Cauzele otitei medii

Celulele din tesutul urechii medii produc o secretie lichida ce apara organismul de microorganisme. Acest lichid dreneaza prin trompe in gat. Atunci cand trompa se umfla, lichidul se aduna in urechea medie, infectand zona. La copii, trompa lui Eustachio este mai scurta, iar riscul de infectie este mai mare.

La controlul medical timpanul bolnavului este bombat si rosu. Infectia cu virusi a cailor respiratorii (gripa si raceala) cauzeaza frecvent otita medie. Bacteriile pot determina aceasta boala, sau de cele mai multe ori aceste microorganisme apar in zona infectiilor virale sau a reactiilor alergice, gasind mediul umed si cald in urechea medie. Aceste microorganisme pot transforma inflamatia in infectie, pot produce si febra.

Tipuri de otita medie

Otita medie acuta – este usor de vindecat. Daca aceasta reapare de 2-3 ori in sase luni, ori de mai multe ori intr-un an, este numita otita cronica. Sunt cazuri in care boala nu dispare usor, ea persista mai multe saptamani, deci este o otita cronica.

Otita medie seroasa – se manifesta prin acumularea de lichid in ureche (dar fara a fi o infectie). Sunt predispuse la otita: persoanele cu antecedente familiale de infectii diferite ale urechii, copii care sunt alimentati artificial sau cei cu anomalii sau cu sistem imunitar scazut.

Simptomele bolii

La copii apar: febra, iritabilitate, secretie din nas, neliniste, scade pofta de mancare, plans din cauza durerii. La adulti apar: durere surda, ascutita si chiar continua in ureche, febra, frisoane, secretie nazala, auz estompat. Daca apar aceste simptome e clar ca s-a instalat otita medie si trebuie consultat un medic.

Acesta va examina urechea cu ajutorul instrumentului numit otoscop. Pentru a stabili bacteria care a provocat infectia, medicul specialist va face o deschizatura mica in timpan, va extrage un esantion din lichidul aflat in urechea medie bolnava, din care va efectua analiza de laborator. Aceasta metoda este aplicata in cazul infectiilor grave sau in cazul celor persistente.

Citește și:  Ce trebuie să faci când ai dureri în spatele gâtului?

Tratamentul in cazul otitei medii

In primul rand, medicii specialisti, terapeutii vor indeparta infectia urechii medii, pentru e evita complicatiile care pot sa apara. Trebuie eliminate cauzele care au provocat otita medie, stimularea sistemului imunitar, reducerea edemului trompelor lui Eustachio, folosind un decongestiv si un antihistamic. Durerea se poate micsoara cu un analgezic recomandat de medic, care scade si febra.

otita medie

Antibioticele sunt folosite in proportie de 80% in cazul vindecarei otitei, fara ele bacteriile nu ar fi distruse si ar aparea complicatii (mastoidita sau pierderea auzului). Amoxicilina este un antibiotic folosit in tratamentul acestei boli si da rezultate bune, dupa o saptamana de tratament. Dar sunt si bacterii pentru care amoxicilina este inutila. Atunci trebuie prescrise medicamente cefalosporine.

La pacientii cu otita recurenta severa, se foloseste (de catre medic) un vaccin care ajuta sistemul imunitar sa atace bacteriile. Cand apar complicatii severe, medicul poate interveni chirurgical, prin eliminarea infectiei si drenarea urechii medii.

Este cunoscuta miringotomia – o metoda de perforare a timpanului cu scopul de a se elibera lichidul din interiorul urechii medii.

O alta metoda este timpanostomia – o interventie chirurgicala prin care se introduce in urechea medie un tub de ventilatie interior cu scopul de a pastra permiabile trompele lui Eustachio, care devin opturate datorita edemului. Daca amigdalele determina episoade repetate ale bolii, atunci medicul recomanda inlaturarea acestora.

Inflamatia si durerea urechii se reduc cu diferite uleiuri (de levantica, musetel, luminita noptii, in). Terapeutii ayurvedici pentru a drena trompele Eustachio fac masajul ganglionilor limfatici care se afla in jurul urechii si se serveste si o bautura din planta amala (antivirala, antibacteriana) si cu miere de albine.

Un alt tratament este cel cu plante (patlagina, lemnul dulce si gura lupului) care combat infectiile. Retetele se fac de catre medicul specialist. Echinaceea sub forma de tablete intareste sistemul imunitar. Nutritionistii recomanda folosirea unor vitamine si suplimente pentru indepartarea infectiei urechii medii, ca de exemplu: beta-carotenul (vitamina A), vitamina C si Zn.

Osteopatia – aceasta terapie ajuta la drenajul trompei lui Eustachio. Durerile care apar la o ureche cu otita medie pot fi ameliorate in prima faza cu ajutorul compreselor calde si bai fierbinti la picioare. Daca se iau antihistamice care deshidrateaza (usuca gatul) este bine sa se consume mai multe lichide.

Tratamentul se face sub supravegherea medicului si nu trebuie intrerupt deoarece boala se poate agrava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.