Oul, un aliment care nu numai ca ofera energie, dar trebuie consumat in cantitati moderate si in anumite circumstante, in caz contrar efectele pot fi din cele mai neplacute. Avand in vedere ca orice aliment si consumul lui poate sa afecteze intr-o oarecare masura sanatatea corpului si a mintii, trebuie sa fim constienti de ceea ce consumam zilnic si sa ne menajam, pentru ca la urma urmei toata lumea vrea sa traiasca cat mai mult si cat mai bine.
Exista intr-adevar, ca si despre mai toate alimentele, si despre oua, foarte multe mituri care condamna consumul lor sau dimpotriva il aproba, iar la urma urmei trebuie sa fim intr-o stare de alerta totala ca sa putem trai sanatos.
Unul dintre cele mai consacrate mituri conform caruia oul ar ingreuna digestia si ar ataca aspectul tenului este si fals si adevarat, depinde si de starea in care oul este consumat, spre exemplu, daca alegem sa-l mancam fiert, trebuie sa il facem putin mai moale, deoarece astfel digestia va fi mai usoara, in schimb daca facem omleta sau oua foarte tari, digerarea lor va fi mult mai greoaie.
Si daca ataca tenul, atunci de ce s-au creat atatea masti naturale sau creme, ori produse cosmetice in general pe baza substantelor continute de ou?! In continuare vom vedea intr-adevar ce inseamna consumul acestui produs alimentar si cum ne ajuta el zilnic ori cum nu ne ajuta.
Mituri despre oua
Pentru inceput trebuie sa precizam ca oul nu contine toate substantele de care are nevoie organismul, dimpotriva, el nu are vitamina C si nici hidratii de carbon. In schimb ofera organismului foarte multa energie, avand in vedere ca el contine albumine, cantitati destul de mari de diverse minerale, dintre care cele mai importante sunt fierul si calciul si nu in ultimul rand, vitamina B2, vitamina B1, vitamina A.
Oul este alimentul cu cea mai mare cantitate de albumine, avand in vedere ca in el se gasesc 93.7% albumine spre deosebire de peste, care contine doar 76%, carne de vita, ce contine 73.3% si fasole ce contine si mai putin si anume doar 58%.
Albuminele sunt substante organice ce fac parte din grupul proteinelor, ele intrand in compozitia sangelui cat si a altor lichide organice. Este falsa si preconceptia conform careia ouale ar fi daunatoare ficatului avand in vedere ca ele contin aminoazici, de exemplu metionina, acestia fiind foarte folositori pentru organism.
Si pe langa acest aspect, galbenusul oului are toate calitatile necesare cat sa ajute la contractia vezicii biliare si astfel stimuleaza activitatea fierii. Insa in cazul in care aveti probleme cu pietre la vezica biliara, consumul galbenusului de ou poate sa confere dureri in momentul contractiilor, avand in vedere ca se si transforma in colici.
Deci in aceasta situatie ar fi indicat sa scoateti oul din alimentatie. Pentru ficat sunt contraindicate ouale cu maioneza sau ouale prajite, deoarece intr-adevar dauneaza. O alta problema ce vizeaza consumul de oua este aceea conform careia ar dauna persoanelor care au probleme cu colesterolul. Insa aici situatia este bipolara, avand in vedere ca doar galbenusul de ou are colesterol si chiar intr-o cantitate foarte mare, avand in vedere ca un ou de dimensiuni medii are aproximativ 170 de grame.
Desi in aceste sens, studiile din medicina au demonstrat ca dupa consumul unui galbenus, colesterolul nu creste aproape deloc, astfel incat doua cani de ou crud nu creste decat cu 9% nivelul colesterolului in sange. Daca preferati si oua si aveti si probleme legate de consumul lor atunci, e de preferat sa consumati doar albusul avand in vedere ca acesta este o sursa extraordinara de proteine.
O alta problema ce vizeaza consumul de oua este aceea ca provoaca alergii, mai ales in combinatie cu diverse medicamente. Din acest motiv este necesar sa va documentati bine in legatura cu reteta care va este prescrisa si daca aceasta contine antibiotice sau sulfamide, atunci mai bine evitati ouale. Totodata este preferabil ca bebelusii, pana la varsta de sase luni, sa nu consume deloc oua. Alte fapte reale despre oua sunt: oul poate sa constituie o sursa de imbolnavire cu salmonella, insa numai in cazul in care intr-adevar a fost tinut in zone infectate, ouale sunt proaspete doar timp de o saptamana daca nu sunt tinute in frigider si indicat este sa fie tinute in cofrag cu varful in jos.
Totodata trebuie sa stim ca galbenusul nu este mai galben in functie de cat de proaspat este, culoarea acestuia depinde de mancarea pe care a consumat-o gaina, ouale nu ingrasa, motiv pentru care sunt foarte indicate pentru diete si in plus daca alegeti sa mancati oua fierte moi, ele vor fi foarte usor digerabile, omleta si oul fiert tare, fiind mai greu de digerat pentru organism. Este preferat sa consumati ouale preparate, avand in vedere ca ele crude contin acel exces de proteine ce este mult mai greu de asimilat de organism.