Păpădia – o plantă benefică pentru afecțiunile renale

0
6

Păpădia este o plantă medicinală care crește pretutindeni, în zone de deal, câmpie, până în regiunile subalpine, însă uneori pare că nici nu o observăm. Deși florile sale galbene sunt destul de evidente, mai ales în perioadele lungi de înflorire, totuși nu dăm importanță acestei plante atât de valoroase pentru sănătate.

Introducerea acestei plante în dietă ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.

Păpădia ajută în ameliorarea afecțiunilor renale

Toate părțile plantei au polifenoli antioxidanți, care ajută în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi, protejează celulele organismului de deteriorare, luptă împotriva stresului oxidativ.

Frunzele de păpădie conțin compuși biologic activi, esențiali pentru sănătate, cum ar fi: flavonoide, tiamină, saponine, carotenoide, fier, magan, calciu, magneziu, potasiu, etc.

Florile de păpădie au minerale și oligoelemente: potasiu, fier, fosfor, calciu, mangan, dar și inulină și substanțe saponine. Florile previn ciroza, obezitatea, calculii biliari, ajută în tratamentul gastritei, indigestiei, bolilor de ficat.

Rădăcina de păpădie este bogată în inulină și menține sănătatea digestivă. Rădăcina plantei are un gust amar și poate stimula pofta de mâncare în caz de anorexie produsă de diferite probleme de sănătate. De exemplu, ea crește secreția glandelor digestive, are efect diuretic și coleretic, vindecă și întărește ficatul.

Despre rădăcina de păpădie se spune că:

  • Are compuși triterpenici, inulină, oligoelemente
  • Conține acid oleic, acid palmitic, acid linoleic, glicerine, flavonoide, aminoacizi esențiali
  • Este bogată în fosfor, magneziu, fier, potasiu, calciu, fibre alimentare, vitamine A și C.

Doar 100 g de rădăcină de păpădie conține:

  • 187 mg de calciu – asta înseamnă 18,7% din necesarul zilnic de calciu
  • 397 mg de potasiu – adică 11,3% din valoarea zilnică de potasiu
  • 3,1 mg de fier – asta înseamnă 17,2% din necesarul zilnic de fier
  • 36 mg de magneziu – respectiv 9% din valoarea zilnică de magneziu.

Păpădia are acțiune diuretică excelentă

Ceaiul de păpădie este diuretic, favorizează urinarea și excreția de sodiu. Prin consumul de ceai din frunze de păpădie se combate retenția de apă din organism, insomnia, hipertensiunea arterială.

Păpădia poate înlocui chiar și medicamentele diuretice care sunt indicate în caz de hipertensiune arterială.

Conform studiilor cercetătorilor, extractul de păpădie oferă multe avantaje, precum:

  • Are efect bun asupra urinării
  • Conține o cantitate semnificativă de potasiu, care funcționează în opoziție cu sodiul și astfel rinichii excretă mai mult sodiu prin urină
  • Reduce inflamația stomacului și a ficatului
  • Combate senzația de greață, stimulează pofta de mâncare
  • Are anumiți compuși care scad creșterea tumorilor canceroase.
Citește și:  Află proprietățile curative ale rășinei Boswellia serrata

Rădăcina de păpădie vindecă rinichii

Persoanele care au probleme cu rinichii ar trebui să consume rădăcină de păpădie. Aceasta curăță rinichii, are efect diuretic, calmează durerile de rinichi și durerile de artrită.

Rădăcina plantei are și alte beneficii:

  • Reduce nivelul de zahăr din sânge
  • Elimină toxinele din organism
  • Stimulează sistemul cardiovascular
  • Este un produs diuretic, reduce umflăturile și edemele
  • Este indicată în caz de diabet, boli ale vezicii biliare, boli ale rinichilor
  • Normalizează sistemul nervos central
  • Are proprietăți diuretice, diaforetice, sedative, expectorante, laxative, antispastice
  • Stimulează formarea bilei, are acțiune antivirală, fungicidă, anticancerigenă.

Păpădia ajută în bolile cronice ale rinichilor și ficatului. Este indicată în litiază biliară, ateroscleroză, boli inflamatorii ale rinichilor. Ajută și în caz de intoxicație, colecistită, edem, ciroză, nivel scăzut de potasiu. Ea crește imunitatea, îmbunătățește starea generală a organismului, reduce nivelul de colesterol din sânge, normalizează metabolismul. Este o plantă excelentă pentru gestionarea anemiei deoarece îmbunătățește compoziția sângelui.

Sucul de păpădie este bun în caz de afecțiuni renale

Sucul de păpădie are numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Ajută la îndepărtarea pietrelor de la vezică, rinichi, vezică biliară
  • Este un excelent agent coleretic pentru bolile de ficat și de vezică biliară
  • Ajută în tratamentul gastritei cu aciditate scăzută
  • Are acțiune antipiretică, diaforetică, antispastică
  • Reduce inflamația gladelor limfatice
  • Combate slăbiciunea generală a organismului
  • Îmbunătățește starea de spirit
  • Crește imunitatea organismului.

Toate părțile plantei elimină toxinele din sânge, de aceea păpădia este utilă în diferite boli și afecțiuni, inclusiv abcese, furunculoză și alte boli de piele.

Păpădia are mult magneziu și ajută în tratamentul bolilor de nervi, bolilor de sânge și ale inimii. Frunzele au fosfor care menține sănătatea dinților.

Primăvara se recomandă salata din păpădie, deoarece aceasta tratează bolile digestive, afecțiunile ficatului, gastrita, anemia, bolile de piele, bolile de rinichi, deficitul de minerale, oligoelemente și vitamine.

În medicina populară se folosesc diferite preparate din păpădie: infuzie, ceai, tinctură, decoct. Acestea sunt utilizate în boli de glandă tiroidă, boli de pancreas, boli de ficat, boli de splină, hiperaciditate, constipație, inflamație a ganglionilor limfatici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.