Ceaiul de măceșe reduce inflamația, durerea și crește imunitatea

0
113

Ceaiul de măceșe este ușor de realizat acasă și ajută în ameliorarea unor simptome cauzate de multe afecțiuni și boli. Află în acest articol 10 beneficii ale ceaiului de măceșe pentru sănătatea organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Principalele 10 beneficii ale ceaiului de măceșe
  2. Ceaiul de mășese – alte aspecte importante

1. Principalele 10 beneficii ale ceaiului de măceșe

Reduce inflamația

Ceaiul de măceșe are polifenoli și galactolipide care sunt compuși cu efecte antiinflamatorii.

Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, polifenolii reduc stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ este considerat de către cercetători ca fiind un dezechilibru ce poate duce la inflamații cronice în organism. Prin studii aprofundate, s-a observat că inflamația este declanșată de stresul oxidativ și este cauza declanșării unor boli cronice. Polifenolii au efect antiinflamator, care a fost asociat cu acțiunea lor antioxidantă și activitatea de inhibare a enzimelor implicate în producția de eicosanoizi.

Un studiu din anul 2017, realizat de cercetători, sugerează faptul că măceșele au proprietăți antioxidante puternice, datorită conținutului de substanțe fitochimice, care includ și acizi grași sănătoși, compuși fenolici, acid ascorbic. Cercetătorii spun că măceșele ar putea fi folosite în tratamentul unor boli cum ar fi:

  • Tulburări renale, artrită, diabet, obezitate
  • Hiperlipidemie, probleme ale pielii, hepatotoxicitate și cancer.

Calmează durerea

Unele studii ale cercetătorilor arată că ceaiul de măceșe ajută în calmarea dureri articulare, a durerii cauzate de osteoartrită.

Un alt preparat natural care are efect și mai bun în ameliorarea durerii este extractul de măceșe. Acesta ameliorează durerea provocată de artrita reumatoidă. Prin urmare, pentru reducerea acestor dureri, ar trebui folosit mai ales extractul de măceșe, care este mai eficient decât ceaiul din boabe de măceș.

Susține imunitatea organismului

Măceșele sunt o sursă importantă de vitamina C, de aceea pot crește imunitatea organismului. Vitamina C stimulează producția de globule albe în sânge, de limfocite și astfel ajută în combaterea infecțiilor din corp. De asemenea, vitamina C îmbunătățește activitatea limfocitelor, deci susține imunitatea organismului.

Studiile cercetătorilor arată că măceșele au polifenoli, compuși flavonoizi, vitamina A, C și E, care protejează sistemul imunitar al organismului.

Suplimentarea dietei cu extract de măceșe ajută la îmbunătățirea imunității, arată un studiu din 2011. Rezultatele acestui studiu sugerează că extractul de măceșe a fost utilizat în medicina tradițională și are efecte imunomodulatoare.

Fructele de măceș reduc inflamațiile și cresc imunitatea, au proprietăți profilactice și terapeutice împotriva unor afecțiuni și boli, cum ar fi:

  • Reumatism, sciatică, gută, artrită, boli infecțioase
  • Afecțiuni biliare, calculi biliari, răceală și febră.

Despre vitamina A, cercetătorii au precizat în studiile lor că menține vederea, are efect antiinflamator și îmbunătățește imunitatea.

Măceșele au compuși flavonoizi cu proprietăți imunomodulatoare, care ajută în combaterea infecțiilor tractului respirator și în creșterea imunității organismului (susține un studiu din 2016, de pe NCBI).

Scade riscul de diabet

Conform unui studiu realizat pe șoareci de laborator, introducerea extractului de măceșe sau a pulberii de măceșe în dietă ar putea ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Extractul de măceșe are efect antihiperglicemic și antihiperlipidic, susțin cercetătorii.

Ajută la scăderea în greutate

Despre măceșe se spune că au antioxidanți (precum tilirosid) care ajută la arderea grăsimilor și deci la scăderea în greutate. Pentru a slăbi se recomandă ceaiul de măceșe dar și extractul de măceșe. Unele studii susțin că aportul de 100 mg extract de măceșe zilnic poate ajuta la scăderea în greutate, la eliminarea colăceilor de grăsime din jurul taliei și a depunerilor de țesut adipos din zona abdominală.

Citește și:  Cimbrișorul de munte – o planta medicinală bună pentru plămâni și sistemul respirator

Crește absorbția de Fe în organism

Ceaiul de măceșe are vitamina C, care are rol de creștere a absorbției de fier în organism. Persoanele care suferă de anemie, ar trebui să aibă o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional, ce include și alimente bogate în fier (Fe) și ceai de măceșe bogat în vitamina C.

Previne bolile de inimă

Prin conținutul bogat în antioxidanți, ceaiul de măceșe este bun pentru sănătatea inimii. Cercetătorii spun că aportul de vitamina C poate ajuta în scăderea riscului bolilor de inimă.

Vitamina C scade nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și nivelul de trigliceride, deci poate ajuta astfel în prevenirea bolilor de inimă – vezi studiul de pe pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, care sugerează că pulberea de măceșe (40 g /zi) a redus colesterolul rău (LDL) și a îmbunătățit tensiunea arterială.

Are vitamina C care promovează o viață confortabilă din punct de vedere mental

Ceaiul de măceșe are vitamina C, care este importantă pentru sinteza hormonului rezistent la stres, adrenalina. Aceasta este secretată în cazuri de stres și face corpul să fie mai activ prin creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Vitamina C ajută la sinteza adrenalinei, dopaminei și noradrenalinei.

Beneficii asupra pielii

Ceaiul de măceșe are vitamina C și astaxantină carotenoidă, care au efect pozitiv asupra pielii.

Vitamina C are efect antioxidant, previne îmbătrânirea prematură a pielii și dezvoltarea bolilor.

Astaxantina carotenoidă este cunoscută pentru puterea sa antioxidantă excelentă. Studiile cercetătorilor arată că astaxantina are o putere antioxidantă de 1.000 de ori mai mare decât CoQ10. De asemenea, acest ingredient din măceșe are o activitate antioxidantă mai puternică decât alți carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul ginseng și licopenul din roșii.

Astaxantina combate efectul nociv al radiațiilor ultraviolete UVA, care pot duce la formarea ridurilor și a petelor de îmbătrânire prematură la nivelul pielii. Prin consumul de măceșe sau de ceai de măceșe se previne formarea ridurilor.

Astaxantina carotenoidă ajută la prevenirea deteriorării colagenului din piele. Se presupune că acest lucru se datorează puterii antioxidante excelente a astaxantinei. Prin promovarea producției de enzime care descompun fibrele de colagen de susținere și a fibrelor de elastină ale epidermei, se poate deteriora structura pielii, iar asta duce la formarea ridurilor. Astaxantina combate acest proces de îmbătrânire prematură a pielii, prin efectul ei antioxidant puternic.

Astaxantina carotenoidă se folosește și în domeniul frumuseții, pentru realizarea unor produse cosmetice.

Există studii care au arătat efectele pozitive ale astaxantinei și asupra performanței sportive. S-a constatat că acest ingredient din măceșe ajută în accelerarea recuperării oboselii musculare, după antrenament.

Previne îmbolnăvirea organismului

Ceaiul de măceșe are antioxidanți puternici, care combat atacul nociv al radicalilor liber și previn astfel îmbolnăvirea organismului.

2. Ceaiul de mășese – alte aspecte importante

Femeile însărcinate sau care alăptează pot consuma acest ceai, dar este recomandat ca întâi să ceară și părerea unui medic, pentru că acest preparat are un efect diuretic accentuat.

Despre ceaiul de măceșe se spune că ar putea crește riscul de pietre la rinichi, datorită faptului că are un conținut semnificativ de vitamina C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.