Pilates – un program de exerciții fizice potrivite pentru toată lumea. Află ce trebuie să faci pentru a-ți recupera forțele!

0
222
Pilates – un program de exerciții fizice potrivite pentru toată lumea. Află ce trebuie să faci pentru a-ți recupera forțele!

Te simți stresat și epuizat deși nu faci o activitate fizică zilnic? Ai devenit sedentar deoarece petreci prea mult timp în mașină, pe scaun la birou, la computer, sau în pat în fața televizorului? Trebuie să schimbi acest lucru pentru că după cum se știe corpul este conceput de a funcționa în mod dinamic, musculatura are nevoie de mișcare. Pentru a-ți găsi echilibrul și a scăpa de starea de stres și nemulțumire trebuie să-ți faci timp pentru exerciții fizice. În cazul în care se continuă cu sedentarismul sau cu lenea se poate suferi de dureri în zona taliei sau a spatelui (acestea reprezintă centrul de susținere a corpului), se poate pierde echilibrul muscular și astfel mușchii devin slabi, netonifiați.

Dacă a zonă a corpului este afectată și neglijată, alta preia controlul și astfel vei putea sesiza un dezechilibru în corp și în final vei ajunge în situația de a fi lipsit de echilibru. Pilates este un program eficient de exerciții fizice prin care se realizează mișcări corecte ale corpului și se restabilește echilibrul și mobilitatea. Se poate folosi de către orice persoană, de adolescenți, adulti, de persoane cu vârsta de până la 80-90 de ani.

Exercițiile Pilates sunt foarte bune pentru talie și spate, pentru întreținerea și pentru buna funcționare a corpului, pentru menținerea stării de sănătate. Cu ajutorul lor se pun în mișcare diferite grupe musculare, se corectează poziția corpului, se îmbunătățește poziția spatelui și rezistența acestei zone a corpului. Prin Pilates se îmbunătățește condiția fizică, se înțeleg acțiunile corpului, se sporește stabilitatea, echilibrul, mobilitatea, se poate face mai ușor față stresului zilnic.

Primul centru Pilates a fost înființat de Joseph Pilates, un adept al programelor de fitness, al exercițiilor ce aveau rolul de a îmbunătăți rezistența și flexibilitatea corpului, echilibrul psihic, sănătatea. Acest iubitor al sportului cunoștea artele marțiale, iar în dorința de a-și îmbunătăți forma fizică (deși avea corpul fragil) a creat un program de exerciții fizice adecvate abilităților fizice ale oamenilor. Astfel de exerciții Pilates sunt apreciate la adevărata lor valoare și în ziua de azi, și sunt recomandate de fizioterapeuți în anumite tratamente.

Foarte mulți sportivi, jucători de golf, dansatori, cicliști, fotbaliști, gimnaști folosesc exerciții pilates de fortificarea musculaturii de bază (mai ales a celei din zona abdominală). Exerciții Pilatesc se pot folosi in cadrul oricărui program ce are ca scop dezvoltarea fizică, deoarece au un efect foarte bun asupra corpului. Mișcările trebuie efectuate corect fără a solicita excesiv corpul. Cei care practică diferite sporturi au ajuns la concluzia că și-au crescut forța și rezistența corpului prin folosirea exercițiilor Pilates.

Programul Pilates cuprinde exerciții de fortificare a musculaturii de bază, de îmbunătățire a echilibrului corpului, de susținere a mișcărilor, de combatere a oboselii și a stresului. De asemenea, există exerciții simple care ne pot influența forma corpului, ne pot crește ritmul cardiac și capacitatea pulmonară prin folosirea unor grupe musculare. Exercițiile sunt relaxante, sunt specifice pe grupe musculare, pot antrena în mod regulat aceste grupe msculare și astfel acestea să devină tonifiate și mai eficiente. Respirația poate fi toracică, abdominală și mixtă, iar în fiecare caz sunt acționați anumiți mușchi.

Citește și:  Exerciții T-Tapp pentru menținerea poziției corpului și pierderea în greutate

pilates

De exemplu în respirația toracică sunt ridicate coastele prin acțiunea mușchilor intercostali, romboizi ai spatelui și a mușchiului trapez. Un alt aspect important este faptul că exercițiile Pilates fac corpul să fie mai puternic. Doar prin simpla antrenare a mușchilor abdominali se contribuie la îmbunătățirea structurii de susținere a corpului. Musculatura abdominală este esențială în timpul alergării, mersului, ridicării unui lucru, în menținerea echilibrului, de aceea aceasta trebuie tonifiată pentru că asigură susținerea, controlul și rezistența corpului.

Exercițiile Pilates se referă îndeosebi la musculatura din jurul taliei care are rolul de a oferi mai mult echilibru și control asupra corpului. Exercițiile pentru umeri și brațe sunt importante pentru consolidarea musculaturii acestor zone, pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor, de a dobândi suficientă forță pentru ridicarea diferitelor greutăți. Fiecare om trebuie să aibă un control asupra exercițiilor și să înțeleagă exact asupra căror grupe musculare acționează. Prin aplicarea lor astfel de grupe musculare sunt antrenate, devin mai eficiente, mișcările se fac mai ușor, cu mai multă viteză, corpul devine mai sănătos, sistemul nervos mai echilibrat iar mintea mai sănătoasă.

Cu exercițiile Pilatesc scapi de sedentarism, de efectele acestuia asupra corpului, prin mișcări line, fluide, repetate se poate crește mobilitatea corpului și se menține sănătatea acestuia. Sunt și mișcări care se fac puțin mai repede, dar cert este că sunt contraindicate mișcările bruște, incorecte, făcute la întâmplare. Fiecare mișcare trebuie făcută corect, destul de încet, conștientizată, să se înțeleagă acțiunea mușchilor și poziția corpului. În general corpul se antrenează într-un mod specific acestui program, se ține cont de noțiunile de bază ce se referă la sistemul muscular, la acțiunile și funcțiile corpului.

Prin exercițiile realizate în mod regulat se menține corpul puternic, se întreține sănătatea, se dobândește o stare interioară bună. Indicat este să se apeleze la un specialist, un fizioterapeut sau instructor Pilates, pentru a identifica corect problemele, pentru a alege exercițiile eficiente pentru restabilirea stării de sănătate și îmbunătățirea condiției fizice. Cei care nu sunt sportivi profesioniști pot urma un program Pilates care se desfășoară cu ajutorul unui instructor cu experiență. Persoanele familiarizate cu astfel de programe pot alege doar anumite exerciții personalizate care să fie potrivite nevoilor lor.

Exercițiile Pilates sunt un mod simplu de a ajuta corpul să fie sănătos, să funcționeze mai eficient, să fie mai relaxat și să aibă mai multă energie. Prin efectuarea lor în mod regulat se îmbunătățește rezistența musculaturii, flexibilitatea și puterea corpului. Exercițiile nu se fac un timp îndelungat, mai bine un timp mai scurt dar în fiecare zi. Antrenarea zilnică a musculaturii are efect pozitiv asupra corpului, menține sănătatea și ajută organismul să se adapteze mai ușor la stresul de zi cu zi.

Întotdeauna înainte de orice antrenament se fac exerciții de încălzire, acestea fiind importante mai ales pentru zona spatelui, a taliei sau a coloanei vertebrale. Respirația în timpul exercițiilor trebuie să fie lentă, relaxantă, corect efectuată, iar ritmul lor în funcție de ritmul acesteia. Prin programul de exerciții Pilatesc poți ajunge să te simți mai bine și mai relaxat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.