Pintenul osos, ce este si care sunt cauzele aparitiei lui?

0
869
Pintenul osos, ce este si care sunt cauzele aparitiei lui

Pintenul osos este o crestere anormala osoasa, o excrescenta a unui os cunoscut si care este numit si osteofit. Localizarea unui astfel de pinten osos este la nivelul umerilor, gatului, mainilor, picioarelor, genunchilor, soldurilor, coloanei vertebrale. Desi unii ar putea crede ca osteofitul este ceva ascutit acest lucru nu este adevarat deoarece el nu reprezinta decat o prelungire anormala a unui os sau unul suplimentar si are suprafata neteda.

Cu singuranta sunt multe persoane care la un moment dat au avut senzatia de durere la spate, sau ca ar avea gatul teapan, mai ales daca au efectuat in cursul zilei o activitate intensa sau au suferit un traumatism mai mult sau mai putin grav.

Exista si posibilitatea in care se poate simti un junghi sau o durere intensa care apare brusc si fara un anume motiv. Astfel de simptome arata ca este vorba de instalarea unei afectiuni sau de artrita, sau de formarea unui pinten osos, respectiv de acumularea anormala de tesut la capatul unui os, mai ales la extremitati sau la vertebrele coloanei.

Desi problema pintenului osos este foarte comuna si conform specialistilor afecteaza persoanele de toate varstele, multi au tendinta sa trateze cu superficialitate aceasta afectiune. Ei trebuie totusi sa dea atentie disconfortului provocat de pintenul osos, fie el si in faza incipienta cand simptomele sunt mai putin intense si pot fi ameliorate prin repaus si odihna.

Desi pintenul osos are suprafata neteda, el poate afecta foarte mult tesuturile din jur deoarece suprafata sa se uzeaza si astfel apare durerea, apoi incepe sa apese pe alte oase din jur, pe tendoane, ligamente, vase de sange, etc. In timp pintenul osos poate da dureri cumplite in cazul in care interfereaza cu muschii sau activitatea nervilor.

Principalele simptome care apar datorita pintenului osos sunt: durere la nivelul coloanei vertebrale sau numai a gatului, cefalee, probleme in mentinerea echilibrului, stare de ameteala, senzatie dureroasa cand corpul se sprijina pe un picior sau chiar pe ambele, intepaturi in maini, brate, calcai sau la gat. La unii pacienti in faza incipienta simptomele pot sa lipseasca.

Cei care simt dureri ascutite, sau un junghi la nivelul spatelui, gatului la o miscare destul de mica a corpului este posibil sa aiba un pinten osos care atinge un nerv. Unele persoane pot ajunge sa sufere un proces degenerativ discal care este semnalat prin dureri severe la coloana vertebrala ce continua timp de 2-3 zile desi s-a facut repaus si s-au luat medicamente analgezice.

pinten osos

Care sunt cauzele aparitiei pintenului osos?

  • La nivelul vertebrelor coloanei sunt articulatii ale caror capete pot suferi modificari anormale si astfel sa apara pinteni ososi. Mai ales la persoanele in varsta discurile dintre vertebre sau pernutele fibroase incep sa se intareasca si sa se stranga si astfel cartilajul elastic si tare de pe oase devine mai dur decat ar trebui sa fie in mod normal. Deoarece osul pierde spatiul dintre vertebre prin intarirea si contractarea discurilor lor va incerca sa compenseze prin acumularea de tesut noduros, cunoscut cu numele de pinten osos. Persoanele care sunt predispuse la astfel de proliferari sunt batranii, dar si sportivii sau dansatorii, cei care isi folosesc tendoanele, ligamentele si muschii in activitati fizice exagerate.
  • Capetele oaselor sunt acoperite cu un strat de cartilaj ce are rol de protectie, insa pintenii ososi nu beneficiaza de o astfel de suprafata suplimentara. In timp pintenii ososi se freaca de alte oase, tesuturi din jur, de tendoane, ligamente, vase de sange, nervi si cu siguranta vor provoaca stari neplacute, inflamatii si durere.
  • Dereglarea metabolismului calciului, leziunile, inflamarea tesuturilor din jurul oaselor sau chiar inflamarea unui os pot fi importanti factori care duc la aparitia pintenilor ososi sau a osteofitelor.
  • Dupa fracturi sau ruperea unor fragmente din oase urmeaza un proces de recuperare in care organismul incearca sa se regenereze si astfel prin productia suplimentara de os se pot forma pinteni ososi.
  • Tumorile maligne dar si cele benigne de os provoaca deseori osteofite destul de mari.
  • Tulburarile endocrine pot duce la hipertrofia oaselor si formarea de pinteni de os.
  • Malnutritia sau absorbtia anormala a substantelor nutritive provoaca osteofite la articulatiile coloanei vertebrale.
  • Sedentarismul, inactivitatea, ereditatea, imbatranirea organismului sunt alte cauze ale pintenilor ososi. Pozitia incorecta a corpului, picioarele plate, obezitatea, durerile de spate contribuie la aparitia osteofitelor.
  • Spondiloza este o boala intalnita frecvent la persoanele in varsta si care poate fi insotita de durere sau poate fi asimptomatica. Excrescentele osoase apasa asupra nervilor si astfel provoaca stari dureroase. Aceasta boala este bine sa fie prevenita, deoarece apoi dupa ce s-a instalat nu se mai poate vindeca ci doar ameliora simptomele ei.
  • Pintenul osos apare frecvent la baza calcaiului datorita suprasolicitarii neobisnuite care favorizeaza generarea unei proeminente noduroase la suprafata osului calcaneu. In momentul in care aceste proeminente apasa pe tesuturile din jur si pe nervi si duc la iritarea acestora provoaca disconfort si durere in timpul mersului. Degetele lungi si obiceiul de a purta frecvent pantofi cu toc inalt poate contribui la formarea osteofitelor.
  • Osteomielita este o alta cauza a aparitiei pintenilor ososi, la fel ca si alte boli.
Citește și:  Fisticul - Un fruct gustos bogat in fibre si elemente nutritive

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.