Pitiriazis

0
648
Pitiriazis

Pitiriazis este o boala care cuprinde mai multe afectiuni ale pielii, fara ca acestea sa fie intr-o relatie de determinare directa sau indirecta. Pitiriazis imbraca diverse forme, de la afectiuni ale pielii care se manifesta printr-o roseata difuza, mergand pana la eliminarea straturilor superficiale ale pielii sau descuamare.

Dintre aceste afectiunile cele mai frecvente sunt:

  • Pitiriazisul rozat Gibert.
  • Pitiriazisul rubra pilaris.
  • Pitiriazisul steatozic.
  • Pitiriazisul versicolor.

Pitiriazisul rozat Gilbert se manifesta in prima faza printr-o eruptie a unui placard unic, urmat de eruptia a mai multor placarde mici la nivelul epidermei. Din pacate originea si factorii care declanseaza aceasta afectiune nu sunt cunoscute, pentru moment sunt un mister. Aceasta boala afecteaza in special persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 10 si 35 de ani. Prima eruptie sau primul placard are dimensiuni cuprinse intre 2 si 12cm in diametru si sunt localizate fie la baza toracelui, fie pe abdomen, in interiorul coapselor sau a bratelor.

Placardul se manifesta ca o leziune de culoare maronie, cu aspect sifonat, marginit de jur imprejur de un guler rozat. La un interval foarte scurt de timp are loc eruptia secundara de mici placarde, fie pe torace, abdomen sau unde este localizata eruptia initiala. Diametrul acestor microplacarduri este foarte mic, avand valori cuprinse intre 1-2 cm. Afectiunea se retrage dupa o perioada de circa 6 saptamani.

Tratamentul care se va urma in astfel de cazuri nu este deosebit de complicat. Acesta consta in aplicarea unor substante medicamentoase cu rolul de a combate caracterul sifonat al placardului, urmat de spalarea acestora cu un sapun cu PH neutru. Unguentele antihistaminice si antiiflamatoare sunt prescrise in cazul in care mancarimile sunt insuportabile sau greu de suportat.

Dupa vindecarea completa, aceasta afectiune nu recidiveaza.

Pitiriazisul rubra pilarise este o afectiune cronica care se manifesta la nivelul epidermei si consta in aparitia pe aceasta a unor papule cornoase foliculare. Aceste papule cornoase au un aspect grunturos, de culoare roz sau rosie.

Ca afectiunea descrisa anterior, nici in acest caz nu se cunoaste originea si factorii care declanseaza aceasta boala. Afectiunea poate fi intalnita atat la barbati, cat si la femei. Varsta propice de manifestare a bolii este cuprinsa intre 1 si 10 ani sau intre 40 si 60 de ani.

In general, boala se instaleaza si evolueaza la nivelul membrelor, al trunchiului, al mainilor, in special dosul mainii, etc. Placardele au culoare portocalie si sunt acoperite de mici bucati de epiderma (scuame).

Pitiriazi

In cazuri mai rare aceasta forma a pitiriazisului se poate localiza:

  • la nivelul cotului sau al genuchilor, placardul avand un aspect fainos;
  • la nivelul palmelor, in acest caz leziunile avand culoare galben-portocaliu, epiderma avand un aspect cornos ingrosat.

Tratamentul care se prescrie pentru aceasta afectiune are menirea de a stopa sau limita inmultirea si dezvoltarea anormala a celulelor (reductori sau de corticosteroizi). De asemenea, vitamina A si derivatele acesteia, precum si expunerea la UVA, combinata cu administrarea unor medicamente fotosensibilizante contribuie la vindecarea pacientului.

Citește și:  Cateva exercitii de streching la birou

Pitiriazisul steatozic, in literatura de specialitate, se regaseste si sub denumirea de eczema seboreica sau pitirosporoza, fiind o afectiune ce se manifesta la nivelul epidermei. Este o boala infectioasa datorata unei levuri din specia Pityrosporon, factorii care favorizeaza aparitia si dezvoltarea bolii fiind:

  • o dieta alimentara dezechilibrata;
  • consumarea in exces a unor cantitati mari de alcool;
  • stres si un echilibru psihic labil;
  • Infectie cu virusul HIV.

Exista patru tipuri diferite ale acestei afectiuni si anume:

  • Dermita seboreica: apare pe partea superioara a fetei, semnele de manifestare fiind: mici placarde rosiatice sau de culoare galben-portocaliu, simetrice, acoperite de scuame grasoase,etc.
  • Pitiriazisul pielii paroase: este o afectiune care se manifesta prin scuame de dimensiuni foarte diferite ce provoaca mancarimi.
  • Dermatoza Brocq este o boala infectioasa, care se caracterizeaza prin aparitia unor pete rosii mici, avand centrul mai deschis la culoare si scuamos. Zona cea mai frecventa de aparitie si manifestare a bolii este zona pieptului.
  • Foliculita pitirosporica este tot o boala infectioasa, care se manifesta prin aparitia pe spatele pacientului a unor cosuri proeminente.

In toate cele patru forme a pitiriazisului steatozic tratamentul cel mai utilizat consta in aplicarea de medicamente pentru distrugerea ciupercilor care declanseaza boala. De asemenea, medicul de specialitate poate sa decida administrarea de corticoizi sau derivate ale vitaminei A. Nu trebuie neglijata igiena corporala si o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru succesul tratamentului medicamentos impotriva acestor afectiuni.

Pitiriazisul versicolor este o alta foma derivata a pitiriazisului si se manifesta prin eruptia, la nivelul pieptului si al spatelui, a unor mici pete maronii sau decolorate, de forma rotunda si scuamoase. Ceea ce este important de retinut este faptul ca aceste leziuni nu sunt contagioase si nu produc mancarimi. Exista o corelatie directa intre evolutia bolii si anotimp. Pe parcursul sezonului rece boala regreseaza si vara are tendinta de a se agrava.

Sursa infectiei este o ciuperca levulara care se inmulteste exagerat de mult, aceasta evolutie fiind „incurajata” de temperaturi ridicate, dar si de valori ridicate ale umezelii (transpiratia abundenta sau alte rationamente medicale).

Tratamentul consta in aplicarea locala de medicamente, solutii antifungice, de trei ori pe saptamana, timp de o luna. In perioada de recidiva, adica vara, tratamentul va fi aplicat 1-2 ori pe luna. Dupa finalizarea tratamentului epiderma nu isi recapata aspectul natural, pielea ramanand alba. Repigmentarea acestor „locuri” va fi facuta la urmatoarea expunere la raze solare.

Chiar daca nu este o boala contagioasa sau deosebit de grava, netratata corespunzator, poate declansa reactii nefavorabile pentru organismul uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.