Într-o lume în care stresul este mare, mediul înconjurător este poluat, iar aerul este aproape imposibil de respirat în zonele cu trafic intens, sistemul limfatic nu se poate decongestiona cu ușurință. Pentru curățarea sistemului limfatic este indicat un plan de detoxifiere destul de simplu de înțeles și aplicat. Află în cele ce urmează care sunt pașii de urmat în planul de întreținere și curățare a sistemului limfatic.
Navigare rapidă în articol:
1. Sistemul limfatic al corpului uman
Prin cunoașterea sistemului limfatic se poate preveni îmbolnăvirea organismului. Sistemul limfatic este foarte important pentru sănătatea organismului. El este un sistem de apărare, este de fapt o parte a sistemului imunitar, care neutralizează promt ceea ce este toxic, astfel ca să nu intre orice în sânge. El asigură drenajul organelor, îndepărtând toxinele, microbii și alte particule.
Limfa este un lichid analog plasmei sanguine, care circulă prin vasele limfatice. Ea diferă prin elementele pe care le conține și este saturată și cu enzime. Aceasta este legată de toate organele, de piele, intestine, plămâni, etc. Dacă în corp apare un proces inflamator, sistemul limfatic este activat.
Organismul încearcă să se protejeze de toxinele acumulate și activează fluxul limfatic. Capacitatea de transport a sistemului limfatic este destul de mică, comparativ cu cea a sistemului venos. De aceea, țesuturile se umflă, iar ganglionii limfatici (care fac parte și ei din sistemul de protecție) blochează răspândirea infecției în organism.
Dacă există o lipsă de forță a sistemului limfatic și limfocitele mor, atunci inflamația se transformă într-un alt proces, care devine purulent.
În concluzie, curățarea sistemului limfatic este esențială pentru sănătate, pentru ca toxinele să fie îndepărtate în mod eficient și la timp din corp.
2. Plan de curățare a sistemului limfatic
Pentru a fi mai energici și mai sănătoși, oamenii au nevoie de un plan de curățare a sistemului limfatic. Acesta poate cuprinde:
Detoxifierea sistemului limfatic
Dacă observi că după o zi lungă și obositoare ți se umflă picioarele, sau dimineața ai pungi sub ochi, asta înseamnă că limfa nu poate elimina apa. Și celulita este un semn al lipsei alimentării celulelor cu limfă și cu sânge. Când limfa stagnează, excesul de lichid se va acumula în organism.
Apariția unor probleme ale pielii (cum sunt coșurile, acneea, petele roșii, punctele negre, mirosul neplăcut de transpirație) arată că țesutul adipos a acumulat toxinele pe care limfa nu a reușit să le îndepărteze. Alte semne ale ineficienței sistemului limfatic sunt somnolența și letargia. Dacă limfa nu reușește să facă față toxinelor, atunci ganglionii imfatici se măresc pentru că ei preiau o parte din funcțiile acestui sistem.
Pentru a decongestiona sistemul limfatic este indicat un plan de detoxifiere al organismului. Asta se poate face astfel:
- Printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață corespunzător
- Prin hidratare corectă (se bea 2-3 litri de apă pe zi), pentru că organismul are nevoie de apă; cercetătorii spun că deshidratarea duce la stagnarea limfei și la edem
- Apa plată curăță limfa de rezidurile dăunătoare
- Folosirea unor ceaiuri de detoxifiere a organismului; toxinele acumulate în corp înfundă canalele limfatice și de aceea apar procese inflamatorii pe anumite zone ale corpului sau pe față.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice ajută la curățarea limfei și menținerea sănătății organismului.
Vezi aici un video cu exerciții fizice recomandate pentru drenarea sistemului limfatic:
Masajul
Masajul este bun pentru dispersarea sistemului limfatic. Mișcările se fac astfel:
- De la gât până la piept
- De la genunchi spre zona inghinală
- De la abdomen și până în zona inghinală
Pentru masaj se recomandă folosirea unor uleiuri naturale, cum ar fi:
- Ulei de măsline
- Ulei de maghiran
- Ulei de fenicul
- Ulei de sunătoare
- Ulei de gălbenele.
Acestea se pot combina, se pot amesteca în cantități egale și apoi se pot folosi în masaj. Uleiurile îmbunătățesc circulația limfatică și ajută la eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, aceste uleiuri cresc imunitatea prin faptul că stimulează funcția ganglionilor limfatici și au și acțiune hidratantă și antioxidantă asupra pielii.
Vezi aici un video cu masajul de drenaj limfatic:
Baie cu apă caldă și sare de mare
Baia de acest gen are efect pozitiv asupra corpului și mai ales asupra circulației limfatice. Cantitatea de minerale din sarea de mare ajută la funcționarea echilibrată a organismului, la creșterea imunității, la stimularea sistemului limfatic.
Baia cu sare de mare este un tratament excelent pentru decongestionarea sistemului limfatic. Acest tratament are efect poxitiv și asupra sistemului nervos și de asemenea are și efect antimicrobian asupra pielii.
Și sauna are efect bun asupra sistemului limfatic. Ea ajută la eliminarea toxinelor prin normalizarea sistemului limfatic și la stimularea imunității. În timpul saunei, organismul transpiră mai intens și asta îmbunătățește sistemul limfatic, ajută la îndepărtarea toxinelor din organism și la regenerarea țesuturilor.
Introducerea fibrelor în dietă
Pentru a întări sistemul limfatic este nevoie de alimente bogate în fibre. Pentru ca sistemul limfatic să funcționeze bine, să nu fie suprasolicitat, el trebuie curățat și astfel va face față eficient tuturor toxinelor din organism, ce trebuie neutralizate.
Menține sănătatea ficatului!
Se spune că sistemul limfatic depinde de starea ficatului în mod direct. Dacă ficatul este obosit și stresat, apar simptome clare: constipație, oboseală cronică, apariția pungilor sub ochi, tulburări de menstruație, infecții la tractul urinar, dureri de ficat.
Prin urmare și ficatul trebuie curățat pentru ca el și bila să funcționeze normal. Detoxifierea ficatului se poate face astfel:
- Prin mâncare sănătoasă, fără conservanți, arome, coloranți, aditivi chimici
- Trebuie repaus zilnic, de cel puțin 8 ore
- Prin ceaiuri de detoxifiere pentru ficat (ex. ceai de păpădie, ceai verde, ceai de fenicul, ceai de chimen, ceai de coriandru, ceai din semințe de țelină, ceai alb, ceai pu-erh, ceai negru, ceai oolong)
- Introducerea în dieta zilnică a fructelor și legumelor, dar și a cerealelor integrale, care au nutrienți valoroși pentru sănătarea organismului
- Produsele ce oferă grăsimi și proteine trebuie consumate în cantitate adecvată, nu în exces
- Prin eliminarea oboselii, a stresului și a poluării.
Curele de detoxifiere a ficatului ar trebui făcute de 2 ori pe an. În acest fel se elimină toxinele din organism și se previn boli grave, precum: litiaza biliară, hepatita, ciroza și cancerul hepatic.
Evitarea stresului
Pentru a proteja limfocitele, trebuie evitat stresul. Cercetătorii spun că stresul poate ucide limfocitele, mai ales în glanda timus, ganglioni limfatici, splină.