Plânsul este bun pentru sănătatea ta, sau este doar un semn de slăbiciune emoțională?

0
136

Acest fenomen unic al oamenilor este un răspuns natural la emoții de tristețe, durere, frustrare, dezamăgire, sau de bucurie intensă. Statisticile arată că în SUA, femeile plâng în medie de 3,5 ori pe lună, iar bărbații plâng în medie de 1,9 ori pe lună. Este bun plânsul pentru sănătate? Află ce spun cercetătorii despre asta, în cele ce urmează.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce spun cercetătorii despre plâns
  2. Beneficiile plânsului pentru sănătate

1. Ce spun cercetătorii despre plâns

Potrivit unui studiu realizat pe 7.000 de participanți, din 37 de țări, femeile plâng mai mult decât bărbații atunci când suferă din iubire sau când sunt afectate emoțional; cercetătorii spun că emoțiile puternice au un impact asupra sistemului nervos vegetativ.

În cazul bebelușilor, aceștia plâng zilnic. Statisticile arată că la bebelușii de 6 săptămâni, acest răspuns natural la emoții apare zilnic, ei plâng destul de ușor. Această analiză s-a făcut pe un număr de 8.700 bebeluși din întreaga lume.

Care sunt cele 3 tipuri de lacrimi la oameni?

Canalele lacrimale secretă în mod natural lacrimi bazale, care mențin ochii umezi.

Lacrimile emoționale sunt acele lacrimi de tristețe, de durere, sau de bucurie ori fericire. O anumită zonă a creierului are legătură cu emoțiile, mai exact cu sistemul limbic, hipotalamusul. Acesta ține de sistemul nervos vegetativ, de funcțiile corpului pe care oamenii nu le pot controla.

Atunci când trăiesc emoții intense, este stimulat acest sistem nervos și de aceea este activată o zonă care produce plânsul. Aceste lacrimi conțin mai multe proteine comparativ cu lacrimile de reflex.

În ceea ce privește lacrimile de reflex, acestea apar de exemplu atunci când tai o ceapă. Din cauza mirosului de la ceapă se eliberează un aminoacid de către o enzimă, care are sulf și care facilitează lăcrimarea.

2. Beneficiile plânsului pentru sănătate

Plânsul eliberează stresul, tensiunea și durerea emoțională

Acest lucru este sugerat de psihologi, ei cred că plânsul poate fi un lucru sănătos. Plânsul eliberează stresul și poate fi o practică prin care oamenii își pot menține sănătatea mentală.

Există studii ale cercetătorilor care susțin acest lucru. De exemplu, despre lacrimile emoționale s-a spus că au legătură cu un nivel ridicat de hormoni de stres și cu un conținut de mangan care reglează starea de spirit. Stresul este rău pentru organism, pentru că afectează mușchii și tensiunea. Prin plâns se eliberează stresul și astfel scapi de încordarea musculară și de tensiune. Prin plâns se poate activa sistemul nervos parasimpatic și se aduce corpul în stare de echilibru, spun cercetătorii.

Plânsul reduce depresia și anxietatea

Experții spun despre plâns că are efect calmant și liniștitor. Prin lăcrimare, oamenii reușesc să-și regleze propriile emoții și să-și reducă suferința.

Conform unui studiu de pe NCBI, plânsul are un efect calmant, reglează starea de dispoziție, ameliorează stresul, ajută în caz de depresie și anxietate. Prin inducerea unei stări de calm se diminuează o parte din emoțiile negative și se reduc stările de depresie și anxietate.

Citește și:  Pentru a clipi cu un singur ochi mai mulți mușchi faciali intră în funcțiune

Oamenii de știință au precizat că plânsul este bun pentru sănătatea fizică și mentală.

Potrivit cercetătorilor, oamenii care au un nivel crescut de mangan în organism au un risc mai mare de depresie. Acest lucru a fost asociat și cu stările de anxietate, furie, agresivitate. Prin plâns se elimină din excesul de mangan, pentru că lacrimile emoționale conțin și mangan printre ale substanțe (proteine, hormoni).

Oamenii își pot stimula în mod deliberat plânsul, atunci când se concentrează asupra unor amintiri negative, care îi afectează emoțional. Un studiu realizat pe un număr mare de participanți, din 35 de țări, arată că majoritatea femeilor și bărbaților care au plâns s-au simțit mai bine după aceea.

Și totuși, există și situații în care plânsul poate fi exagerat. De exemplu, unii oameni care se uită în mod frecvent la filme triste, au mereu o stare rea sau depresivă, pentru că se confruntă în mod constant cu o scădere a stării de dispoziție, iar asta îi face să plângă.

Plânsul poate aduce o stare de ușurare, te scapă de tensiunea nervoasă. Unii oameni spun că se simt chiar un pic revigorați după ce au plâns. Ei spun că s-au eliberat de emoții și de tensiunea nervoasă plângând, iar apoi au simțit că s-au liniștit și au reușit să gândească mai calm.

Plânsul eliberează toxinele

Lacrimile conțin hormoni ai stresului și alte substanțe chimice, spun cercetătorii. De asemenea, unele studii arată că plânsul poate elimina stresul și poate ajuta bebelușii să doarmă mai bine.

Plânsul ajută la curățirea ochilor și prevenirea uscării acestora. Un om care clipește des va elibera lacrimi bazale, iar acestea umezesc ochii și scad riscul de uscare a membranelor mucoase.

Plânsul are și un efect de detoxifiere a minții, în sensul eliberării de stres. Se știe deja cât de nociv este stresul cronic asupra creierului, el poate duce la dureri de cap și boli digestive sau chiar la atac de cord. Cortizolul este hormonul stresului și are un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale. Prin lacrimi se elimină hormonii stresului din organism și se induce o stare de relaxare.

Plânsul încurajează empatia, apropierea

Studiile cercetătorilor arată că oamenii sunt dispuși să-i ajute pe cei care plâng mai mult, deoarece aceștia sunt percepuți ca fiind neajutorați și triști. În plus, oamenii se simți conectați cu cei care plâng, pentru că la un moment dat au avut și ei momente de disperare și tristețe. Cei care plâng sunt considerați mai neputincioși sau chiar mai prietenoși, iar față de ei oamenii se simt legați social, de aceea au tendința să-i ajute. Totuși femeile și bărbații reacționează destul de diferit în astfel de cazuri, la oamenii care plâng.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.