Plante care ajută în caz de osteoporoză – Boala apare la persoanele peste 50 de ani

0
5

Osteoporoza este o boală sistemică degenerativ-metabolică progresivă a scheletului, care are consecințe asupra țesutului osos; ea produce o scădere a masei și a rezistenței acestuia, duce la creșterea fragilității osoase, la un risc crescut de fracturi.

Conform datelor statistice, una din 3 femei cu vârsta peste 50 de ani suferă de osteoporoză. Această boală apare și la unul din 5 bărbați care au vârsta peste 50 de ani, arată rezultatele datelor statistice. În Europa, aproximativ 5,6 dintre oamenii cu vârsta peste 50 de ani au osteoporoză – aceasta fiind numită boala oaselor fragile.

Potrivit OMS, la nivel mondial la fiecare trei secunde apare o fractură din cauza osteoporozei. S-a spus că la femei, riscul de fractură de șold este mai mare, depășește riscul total de cancer de sân, cancer de uter, cancer ovarian. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că aproximativ 50% dintre persoanele care au suferit o fractură osteoporotică au un risc destul de mare de a suferi a doua fractură în viitor. În opinia cercetătorilor riscul de fracturi ulterioare crește exponențial și boala este tăcută și destul de gravă. Problema osteoporozei apare și la femeile aflate în postmenopauză.

Această boală se poate ameliora cu un tratament medical, dar ea poate fi prevenită și gestionată și cu ajutorul unor plante medicinale.

Urzica – susține sănătatea oaselor

Prin conținutul de calciu și alți nutrienți, urzica este indicată pentru prevenirea și tratarea osteoporozei. Ceaiul de urzică îmbunătățește sănătatea oaselor și poate ajuta în caz de osteoporoză. Planta se poate folosi proaspătă, dar si uscată.

Urzica este bogată în nutrienți importanți pentru oase, cum ar fi:

  • Minerale precum zinc, siliciul, magneziu, calciu, fier, mangan, potasiu, crom, cupru
  • Vitamine B necesare sănătății organismului
  • Vitamina C reduce riscul de fracturi
  • Vitamina K ajută în formarea oaselor.

Conform cercetătorilor, urzica oferă multe beneficii:

  • Ajută în prevenirea multor boli și afecțiuni
  • Reduce simptomele de artrită, diabet, reumatism, rinită, boli cardiovasculare
  • Are acțiune antitumorală și antiinflamatoare
  • Conține aminoacizi, polifenoli, flavonoide
  • Are nutrienți care combat bolile de oase, osteoporoza, menține densitatea osoasă
  • Crește imunitatea organismului.

Pentru ceaiul de urzică se folosește urzică proaspătă sau uscată. Se prepară astfel:

  • Se adaugă o lingură de plantă la 250 ml apă clocotită
  • Se lasă la infuzat timp de 5 minute
  • Se strecoară și se bea
  • Se poate combina cu puțină mentă, astfel gustul este mai plăcut, aromat.
Citește și:  Când și ce stimulente sunt indicate să folosești pentru a-ți îmbunătăți memoria?

Pentru sănătatea oaselor se recomandă o infuzie mai concentrată din urzică, realizează astfel:

  • Se adaugă o cană de urzici uscate la un litru de apă clocotită
  • Se fierbe puțin, apoi se lasă la infuzat cel puțin 4 ore
  • În acest mod ies toți nutrienții din urzică
  • Se strecoară, se ține la frigider și se bea câte o ceașcă timp de citeva zile.

Pentru a avea un gust mai bun, ceaiul de urzică se poate combina cu suc de fructe (cum este sucul de mere sau sucul de portocale). De asemenea, urzica se poate adăuga în preparate culinare, cum sunt supele sau mâncărurile din legume, orez, cartofi, etc. Ea se consumă în mod asemănător cu spanacul.

Alte plante care ajută în caz de osteoporoză

Pentru a îmbunătăți sănătatea oaselor, se recomandă o nutriție adecvată, din:

  • Rădăcină de brusture, coada-șoricelului, lucernă, coada-calului, hemei
  • Hrișcă, cereale integrale, alge marine, semințe de susan
  • Morcovi, țelină, ridichi, varză de Bruxelles
  • Lobodă, mărar, spanac, soia, gulie
  • Miere de albine, muguri de pin, mlădițe de mur
  • Coacăze negre, fragi, lemn-dulce.

Osteoporoza se poate dezvolta din cauze precum: regim alimentar exagerat, diete dezechilibrate, alimentație prea bogată în uleiuri rafinate. În opinia medicilor, această boală apare din cauza unor probleme, precum:

  • Scăderea densității osoase
  • Reducerea remodelării osoase
  • Demineralizarea țesutului osos
  • Producerea unui dezechilibru între sinteza și resorbția materiei osoase
  • Reducerea substanței spongioase și altele.

Astfel de modificări care apar la oameni pot duce la scăderea rezistenței osoase, mai ales la stres mecanic și la stres în general. Ele produc agravarea fragilității osoase, la creșterea riscului de fracturi.

Medicii recomandă și o alimentație sănătoasă pentru oase, anumite suplimente de calciu, vitamina D, proteine. Aceste suplimente au efect pozitiv asupra metabolismului cartilajului și țesutului osos, ajută în prevenirea și gestionarea osteoporozei. Prin corectarea tulburărilor metabolismului calciului se reduce rata osteoporozei și se previne apariția fracturilor osteoporotice la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

De asemenea, contează și exercițiile fizice regulate și moderate care se efectuează în funcție de vârstă și starea de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.