Angelica-siberiana, cunoscuta si cu numele de Bai Zhi, este o planta originara din Asia. Planta este folosita in China de sute de ani si este cultivata mai ales in provinciile Sichuan, Henan, Zhejiang si altele. Face parte din familia Apiaceae si are denumirea stiintifica de Angelica dahurica.
Aceasta planta perena are tulpina de cel mult 2,5 m, infloreste in perioada iulie-august, iar semintele sale se coc in lunile august-octombrie. Tulpina sa este verde, goala in interior, florile hermafrodite polenizate de albine si alte insecte. Prefera solurile argiloase si nisipoase din locurile insorite. Creste in luminisurile de padure, dar niciodata in locuri umbrite. Apare si in locuri de semi-umbra si are nevoie de sol umed.
De la angelica-siberiana se folosesc frunzele care sunt comestibile, dar si radacina care se recolteaza toamna. Frunzele pot fi puse la uscat sau consumate fierte. Radacina se curata, se taie felii, se usuca in locuri uscate si bine aerisite si se pastreaza in saculeti de hartie. Datorita proprietatilor sale analgezice, antidote, stimulente, calmante, carminative, diuretice si antibacteriene, angelica-siberiana este considerata o planta medicinala. Fiind putin otravitoare, nu trebuie folosita de femeile insarcinate sau care alapteaza.
Radacina contine uleiuri esentiale, rasini, angelicotoxin etc. Componenta sa activa – anagelicotoxina – are efect asupra respiratiei, asupra sistemului circulator si nervos central si anume: creste tensiunea arteriala si ritmul respirator, scade pulsul, uneori induce voma si creste secretia de saliva. In doze mari este periculoasa, poate provoca convulsii si paralizie.
Radacina plantei este utilizata in anumite doze stabilite de specialisti in ameliorarea durerilor de cap, in cazuri de rinita, abcese si dureri de dinti, furuncule si alte iritatii cutanate sau boli de piele. De asemenea, ajuta in calmarea mancarimilor cauzate de anumite afectiuni ale pielii si in vindecarea muscaturilor de sarpe, intepaturilor sau taieturilor mici de cutit. Este folosita in tratarea leucoreei, amenoreei, febrei, frisoanelor, a constipatiei si a unor afectiuni ale intestinului gros, in amelioarea durerilor de oase si de cap.