Cinci-degete este o planta invaziva care simbolizeaza dragostea materna si este apreciata pentru proprietatile sale medicinale inca din cele mai vechi timpuri. Sunt cunoscute peste 50 de specii ale acestei plante, diferite una de alta si care cresc in mod natural pe pajisti umede, la marginea drumurilor si padurilor, pe malurile apelor, in zone de deal si munte.
Planta face parte din familia Rosaceae (sau Rosacee) si are denumirea stiintifica de Potentilla reptans. O alta denumire a plantei este de iarba-degetelor si este raspandita in toata Europa, Asia si Africa de Nord.
Aceasta planta perena are tulpina lunga de 10-20 cm sau chiar putin mai mult, creste stufos, are radacina taratoare, frunzele verzi, penate cu margini dintate, iar florile hermafrodite cu cinci petale galbene si peduncul lung de 5-8 cm. Perioada de inflorire coincide cu perioada lunilor calde din luna mai pana in luna septembrie. Fructele sunt sub forma unor achene mici de culoare rosie-maronie.
Frunzele tinere de cinci-degete sunt comestibile, folosite in gastronomie la prepararea salatelor. Ca planta medicinala este utilizata in tratamentul diareei, a inflamatiilor si problemelor gastroenteritelor. Gargara cu infuzia din aceasta planta reduce inflamatiile din zona faringiana sau bucala. Se pot folosi infuzii sau fierturi strecurate si racite, o cantitate de aproximativ 100-150 ml pentru gargara. De asemenea, infuzia de frunze calmeaza durerea de dinti si reduce febra.
Radacina si frunzele plantei se recomanda in cazul pielii sensibile care se inroseste usor. Pentru tratament se adauga in apa de baie cantitatea echivalenta unei infuzii de 500 ml. In industria cosmetica planta este utilizata la prepararea cremelor antirid.
Ce ordin este ?