Pliscul-cocorului (Erodium cicutarium), planta cu proprietati astringente

0
1215
Pliscul-cocorului (Erodium cicutarium), planta cu proprietati astringente

Pliscul-cocorului este o planta anuala sau bianuala care creste pe terenurile agricole necultivate, campiile, dealurile, marginea drumurilor si padurilor, pajistile intinse din Europa si Asia. Este cunoscuta si sub numele de ciocul-berzei (probabil de la faptul ca fructele prezinta niste prelungiri asemanatoare unor ciocuri lungi), are denumirea stiintifica de Erodium cicutarium si face parte din familia Geraniaceae sau Geraniacee.

Pliscul-cocorului este o planta erbacee, perena care ajunge la inaltimea de 60 cm. Are radacina de aproximativ 8 cm lungime, tulpinile cu perisori, frunzele lanceolate, bipenate, distribuite alternativ de-a lungul tulpinei, se aseamana putin cu cele de la feriga. Inflorescentele sunt alcatuite din 2-8 flori, fiecare cu cate 5 petale trandafirii sau liliachii.

Florile sunt foarte mici, au diametrul de 0,4-1,3 cm si infloresc in perioada lunilor aprilie-septembrie sau februarie-iunie in functie de zona unde sunt raspandite. Fructele sunt de forma unor achene de 0,4-0,7 cm lungime, au 5 lobi la baza si au o prelungire in forma de cioc de barza sau plisc, de 2-3 cm. La maturitate aceasta prelugire tinde sa aiba o forma spiralata iar samanta eliberata dupa fuziunea celor 5 lobi are un colorit maroniu-portocaliu.

Citește și:  Bananierul si proprietatile fructelor sale

Pliscul-cocorului

De la aceasta planta se folosesc in scop terapeutic partile ei aeriene (care au un continut semnificativ de taninuri, acizi organici) sub forma de infuzie datorita proprietatilor astringente, antihemoragice, antidiareice, hemostatice si diuretice.

Infuzia se foloseste pentru uz intern in tratamentul inflamatiilor intestinale, sau ca remediu diuretic impotriva retentiei de apa.

Pentru uz extern este utilizata in tratamentul unor afectiuni ale pielii – iritatiilor, inflamatiilor, ale pielii rosii si crapate. Pentru animalele erbivore aceasta planta constituie o sursa de hrana de sezon, mai ales frunzele si semintele sale bogate in calorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.