Te simți deprimat și obosit psihic? 5 analize importante pentru sănătatea psihică

0
4

Oamenii de știință au descoperit că anumiți microbi pot afecta creierul, pot reduce concentrația de serotonină din organism și pot afecta starea de spirit a oamenilor. Dacă te simți rău psihic, dacă ai o oboseală psihică persistentă, atunci ar fi indicate 5 analize medicale pentru o evaluare bună a stării de sănătate și prevenirea unor boli care necesită un tratament serios și pe termen lung în viitor.

5 analize importante pentru sănătate

Sănătatea glandei tiroide – Analize la endocrinolog

Hormonii tiroidieni afectează activitatea sistemului nervos. Dacă este perturbată secreția lor, atunci crește riscul de afecțiuni și boli ale sistemului nervos.

Prin analize la endocrinolog se poate afla dacă există o boală a glandei tiroide. În hipotiroidism apare o lipsă de hormoni și o reducere a funcției acestei glande. Persoanele care suferă de hipotiroidism au o stare de oboseală și de somnolență în mod frecvent și pot suferi de depresie. La ele apare și o scădere a memoriei și a capacității de atenție.

Nivelul de cortizol – Sănătatea suprarenalelor

Despre cortizol se știe că este un hormon produs de glandele suprarenale, care are un rol în echilibrul nivelului de glucoză din sânge și în eliberarea zahărului în momentul în care corpul are nevoie de energie. De asemenea, cortizolul este un răspuns al organismului la stres și ajută la metabolismul grăsimilor și proteinelor.

Studiile cercetătorilor arată că disfuncția cortizolului în organism duce la depresie, inflamație, accelerarea îmbătrânirii celulare. Nivelul de cortizol crește la stres și poate duce în cazuri cronice la boli precum: hipertensiune arterială, depresie, diabet, boli de inimă, obezitate, insomnie, distrofie musculară, osteoporoză, scăderea imunității organismului.

Nivelul de cortizol sau fluctuațiile acestuia se verifică la medic prin analize precum:

  • Test de sânge dimineața pe stomancul gol
  • Analiza urinei
  • Analiza salivei.

Când se fac astfel de analize, trebuie evitate neapărat situațiile stresante.

Indicele Homa – Rezistența la insulină sau începutul diabetului

Prediabetul nu este un motiv de disperare, stres sau panică. Prin schimbarea stilului de viață și adoptarea unei diete echilibrate se poate normaliza nivelul de glucoză din sânge și se poate preveni dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

Indicele Homa reprezintă o analiză care se face pentru a afla indicele de masă corporală, când există o suspiciune de rezistență la insulină. Prin acest indice se poate afla dacă există un risc de diabet zaharat de tip 2 sau de sindrom metabolic.

Rezistența la insulină poate fi scăzută prin reducerea cantității de țesut adipos din organism, ceea ce va crește sensibilitatea celulelor corpului la insulină.

Citește și:  Sucul de țelină combate oboseala și reduce tensiunea arterială

Pentru a depăși rezistența la insulină și a preveni astfel de probleme de sănătate se recomandă câteva măsuri simple:

  • Reducerea consumului de carbohidrați simpli sau chiar eliminarea unor alimente precum zahăr, dulciuri, produse din făină
  • Creșterea aportului de fibre
  • Dietă și reducerea porției de alimente la fiecare masă
  • Realizarea de exerciții fizice de 3 ori pe săptămână, care să dureze de fiecare dată aproximativ 45 de minute.

Sănătatea intestinală – Testarea microbiomului

Conform studiilor cercetătorilor, există 13 categorii de bacterii ce au legătură ori sunt asociate cu apariția posibilă a unor stări depresive la adulți. Aceste bacterii au fost analizate de cercetători și s-a descoperit că apar în mod frecvent în intestin și pot duce la dezvoltarea depresiei. Ei au spus că anumite bacterii sunt asociate cu posibila apariție a simptomelor depresive la adulți. Oamenii de știință au analizat mai bine bacteriile care se găsesc mai des decât altele în intestinele persoanelor care dezvoltă depresie. Ei au spus că în special Sellimonas și Eggerthella pot fi o cauză a depresiei la unii oameni.

Dezechilibrul microbian este asociat cu multe boli, cum ar fi: enterocolita, boli atopice (astm, eczeme, alergii), tulburări de spectru autist, boli inflamatorii intestinale, boli cardiovasculare, boli metabolice, boli neurodegenerative și tulburări de sănătate mintală.

Testarea microbiomului intestinal ajută la depistarea unor dezechilibre ale microorganismelor din intestin și la analiza funcției tractului digestiv.

Medicii recomandă tratamentele cu probiotice și prebiotice pentru a preveni și trata dezechilibrele în ecosistemul intestinal, care pot afecta starea psihică, producând depresie.

Vitamina D3

Potrivit medicilor, deficitul de vitamina D3 în organism poate duce la anumite probleme de sănătate, cum ar fi: boli cronice, boli cardiovasculare, depresie, diabet, tulburări mintale, slăbirea oaselor, uscăciunea pielii, alte probleme cutanate, apariția riscului de infecție, scăderea funcției sistemului imunitar.

Vitamina D3 este importantă pentru organism, pentru sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului imunitar. Prin analize de sânge se poate afla nivelul de vitamina D3 și se poate stabili de către medic un tratament în caz de deficit.

Produsele care conțin vitamina D3 sunt: pește gras, lapte, produse lactate, brânză. Cu toate acestea, sunt indicate și suplimente de vitamina D3 pentru a asigura necesarul zilnic de acest nutrient la copii și adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.