Pentru a înțelege mai bine culturismul este necesar să se cunoască denumirea pozițiilor, mișcărilor, prizelor, segmentelor corpului, modului de descriere a exercițiilor, în acest sport.
Care sunt pozițiile fundamentale în culturism?
Pozițiile corpului pot fi inițiale, fundamentale și derivate. Pozițiile inițiale apar la începutul unui exercițiu, iar pozițiile fundamentale sunt: stând, pe genunchi, așezat, atârnat, culcat, sprijinit. Pozițiile stând pot fi: pe ambele picioare, pe un picior, pe vârfuri. Poziția stînd pe ambele picioare poate fi cu picioarele apropiate, cu picioarele depărtate (lateral sau înainte), cu genunchii (puțin îndoiți, îndoiți, sau mai mult îndoiți), fandat (înainte, lateral sau înapoi). Poziția stând pe un picior poate fi cu celălalt picior întins (înainte, lateral sau înapoi), cu celălalt picior sprijinit (înainte, lateral sau înapoi), sau cu celălalt picior îndoit.
Poziția stând pe vârfuri poate fi cu tălpile apropiate, cu genunchii (puțin îndoiți, îndoiți, sau îndoiți mult), sau ghemuit (cu sprijin sau fără sprijin). Poziția pe genunchi poate fi: cu genunchii apropiați (cu călcâiele apropiate sau cu călcâiele depărtate), depărtat (cu călcâiele apropiate sau cu călcâiele depărtate), așezat pe călcâie (cu călcâiele apropiate sau cu călcâiele depărtate), pe un genunchi (cu piciorul celălalt sprijinit, întins sau îndoit, cu celălalt picior întins sau îndoit).
Poziția așezat poate fi de 6 tipuri: apropiat (cu picioarele întinse sau cu picioarele îndoite), depărtat (cu picioarele întinse sau cu picioarele îndoite), echer (depărtat, încrucișat sau închis), pe o coapsă, ghemuit, încrucișat. Poziția culcat poate fi de 3 tipuri: dorsal (în plan înclinat sau în plan declinat), facial (cu picioarele apropiate sau cu picioarele depărtate), costal (stânga sau dreapta).
Poziția atîrnat simplu, pe verticală, poate fi cu brațele intinse, cu brațele îndoite sau echer. Poziția sprijinit poate fi de două tipuri: simplu și mixt. Poziția spijinit simplu este cu corpul pe verticală : cu brațele întinse, cu brațele îndoite sau echer. Poziția sprijinit mixt poate fi: ghemuit, așezat (apropiat, depărtat sau pe o coapsă), stînd sau culcat (facial sau dorsal).
Care sunt principalele poziții ale segmentelor corpului în culturism?
În efectuarea mișcărilor un rol important îl au pozițiile segmentelor corpului pentru acționarea unei grupe musculare, respectiv de la nivelul unor regiuni ale corpului, de la cap, brațe, trunchi, mâini, picioare. Poziția capului poate fi aplecată (lateral spre dreapta sau lateral spre stânga, înainte sau înapoi) sau răsucită (spre stînga sau spre dreapta). Brațele pot fi întinse sau îndoite.
Brațele pot fi întinse pe direcții principale (sus, jos, înainte sau lateral), sau pot fi întinse pe direcții intermediare (înainte-sus, înapoi-jos, lateral-sus, lateral-jos sau jos-înapoi). Brațele pot fi îndoite complet (cu mâinile pe creștetul capului, cu mâinile la ceafă, cu mâinile la piept, cu mâinile pe umeri, cu mâinile pe șolduri), sau pot fi îndoite la un unghi de 45 grade (cu antebrațele în sus, cu antebrațele pe șolduri sau cu antebrațele înainte.
Pozițiile mâinilor sunt: cu palmele în jos, cu palmele în sus, cu palmele înapoi, cu palmele înainte, cu pumnii strînși sau cu palmele apropiate. Trunchiul poate fi aplecat (spatele drept și aplecat înainte la un unghi de 45-90 grade), răsucit (spre stânga sau spre dreapta) sau îndoit (înainte, lateral spre dreapta, lateral spre stânga, extensie înapoi). Picioarele pot fi întinse (încrucișate, apropiate sau depărtate), fandate (lateral, înapoi sau înainte), îndoite (la jumătate sau complet).
Care sunt principalele mișcări în culturism?
Principalele caracteristici ale mișcărilor în acest sport sunt: direcția (deplasarea segmentelor corpului, înainte, înapoi, lateral, oblic, sus, jos, lateral-jos, lateral-sus, diagonal, înainte-sus, înainte-jos), traiectoria (drumul parcurs de segmentele corpului sau chiar de întregul corp), amplitudinea (mărimea deplasării segmentelor corpului, în unități de măsură, grade), tehnica (structura mișcării), planurile (frontal, sagital, transversal), ritmul (viteza mai mică sau mai mare), tempoul (repetări într-o serie sau repetări într-un exercițiu). Segmentele corpului sunt: cap, gât, trunchi, membre superioare (braț, antebraț, mână), membre inferioare (coapsă, gambă, picior).
Mișcările capului sunt: aplecat (înainte, extensie înapoi, lateral stânga-dreapta), răsuciri (spre dreapta sau spre stânga), mișcarea circulară. Mișcările brațelor sunt: de îndoire (flexia brațelor din articulația coatelor la ceafă, pe umeri sau cu mâinile pe șolduri); duceri (deplasarea fără elan a brațelor pe direcții și în planuri diferite); întinderi sau extensii (brațele sunt îndoite și pot fi întinse în toate direcțiile); rotire (mișcarea circulară realizată cu articulația umerilor), balansări (pendularea brațelor întinse în plan sagital); răsucire (mișcarea de rotație realizată în jurul axelor longitudinale ale segmentelor), ramat (trageri în plan transversal sau facial).
La trunchi mișcarea poate fi: de îndoire (înainte, extensie înapoi, lateral stânga-dreapta), aplecare (flexia executată la nivelul articulației coxofemuralului, se ține spatele drept și unghiul este de 45-90 grade), rotire (segmentul trece prin mișcări de aplecare, răsucire, extensie), răsucire (se face rotația segmentului în jurul axului longitudinal), întindere (extensia sau o mișcare opusă îndoirii).
La picioare mișcările pot fi: de îndoire (din sprijin, din culcat, din stând sau din atârnat), ridicare (pe vârfurile picioarelor), întindere (din orice poziție având picioarele îndoite, apoi revenire), balansare (pendularea picioarelor în arc de cerc), rotare (deplasarea circulară a unui picior sau a ambelor picioare).
Prizele în culturism
Sportivul apucă aparatul, bara, mânerul, gantera și astfel realizează o priză, un contact cu acestea. Prizele trebuie să se facă corect pentru a se evita accidentările. În funcție de poziția prizelor sunt acționate anumite grupe musculare în timpul mișcării. În funcție de poziția palmelor pe aparat, prizele sunt de sus, de jos și mixte.
Ținând cont de distanța dintre mâini, prizele se clasifică în: apropiate, lipite, depărtate. De asemenea priza poate fi simplă, în lacăt sau unilaterală. Priza simplă este cu degetul mare de o parte a barei și cu celălalte degete de partea opusă a barei. Priza în lacăt este cu degetul mare acoperit de degetul arătător și mijlociu, în rest ca la priza simplă. Priza unilaterală este cu toate degetele de aceeași parte a barei.