Prima vizita la medicul ginecolog nu ar trbeui sa va sperie. Medicul ginecolog este medicul specializat in studierea organismului femeii, al aparatului genital feminin, in prevenirea, diagnosticarea, tratarea afectiunilor aparatului genital, precum si urmarirea sarcinii.
Medicul ginecolog este unul din cei mai buni prieteni ai femeilor. De ce? Daca ne gandim, de exemplu, Romania la nivel european este fruntasa la cancerul de col uterin, boala care, depistata la timp in urma unui simplu examen ginecologic, poate fi vindecata si,astfel, viata salvata, inteleg de ce acest medic este „our best friend”.
Insa ca medicul ginecolog sa fie cel mai bun prieten al nostru trebuie vizitat. Inca la nivelul tarii noastre exista foarte multe reprezentante ale sexului frumos care nu au trecut pragul unui cabinet de ginecologie niciodata, sau doar atunci cand au ramas insarcinate sau au contactat diverse boli.
Varsta minima la care trebuie sa facem prima vizita la medicul ginecolog este imediat dupa ce tinere adolescente i-a venit ciclul. Practic din acel moment aparatul genital este pe deplin dezvoltat.
Insa pentru multe fete si femei prima vizita la medicul ginecolog poate reprezenta un obstacol greu de trecut. Daca din motive de pudoare nu poti merge la un medic ginecolog, alege o femeie ginecolog. Insa lipsa de informare si comunicare este adevaratul motiv pentru care multe femei aleg sa ocoleasca cabinetul ginecolog. Astfel, in acest articol vom discuta despre etapele examenului ginecologic si importanta lui.
Care sunt etapele unui examen ginecologic?
- Interogatoriul pacientei
- Examinarea aparatului genital
- Palparea sanilor
- Investigatii clinice suplimentare
- Stabilirea diagnosticului si a tratamentului.
Etapele enuntate mai sus variaza de la pacienta la pacienta, insa primele 3 etape sunt obligatorii fiecarui examen ginecologic.
In prima parte a consultului, interogatoriul pacientei, medicul ginecolog iti va adresa cateva intrebari generale care au directa conexiune cu aparatul genital si mai ales legate de functionarea lui. Cele mai frecvente intrebari au legatura cu:
- mentruatia: regularitatea ei, ultima data, informatii cu privire la durata si intensitatea sangerarii, etc.
- viata sexuala: daca ati inceput viata sexuala, la ce varsta, numarul de parteneri sexuali, etc.
- daca ati observat anumite anomalii in timpul actului sexual (dureri la penetrare, scaderea apetitului sexual, lipsa orgasmului).
- daca in istoricul familiei exista persoane care au avut cancer de col uterin, mamar, etc.
Raspundeti cu toata sinceritatea la aceste intrebari. Il va ajuta pe medicul ginecolog sa-si faca o idee cat mai apropiata de realitate, de istoricul medical al dumneavoastra si al familiei dumneavoastra si sa identifice daca exista riscul de a fi predispusi la ceva. A ascunde ceva medicului va face, ca in unele cazuri, acesta sa fie pus in situatia de a cauta „acul in carul cu fan”. Nu uitati ca discutia medic –pacient este confidentiala…..asa ca fiti deschise.
Examinarea aparatului genital este o etapa grea pentru multe femei. Insa daca din motive de pudoare va este greu sa faceti prima vizita la medicul ginecolog barbat, alegeti un ginecolog femeie, si in loc de o tinuta cu pantaloni, alegeti o fusta, astfel incat in momentul in care va dezbracati sa nu fiti goala de la brau in sus.
Primul pas in examinarea aparatului genital de catre medicul ginecolog este dezbracarea de la brau in jos si faptul de a va intinde pe o masa speciala de consult. Pozitia corecta este ca fesele sa fie cat mai aproape de marginea mesei, picioarele desfacute, cu gambele indoite si sprijinite de suportii laterali speciali ai mesei. Nu va fie rusine! Indiferent ca medicul ginecolog este femeie sau barbat, interesul lor este de a examina aparatul genital, iar al dumneavoastra de a avea o sanatate excelenta!
Ce se intampla in timpul acestei examinari? Sa vedem din nou pas cu pas:
- examenul general al vulvei: prima data se va verifica vizual aspectul si se vor cauta urme de infectii sau iritatii. Medicul va introduce in vagin un specullum care va ajuta la deschiderea peretilor vaginali, astfel incat sa se poata face un examen cat mai corect. Acum medicul va verifica daca sunt anomalii pe peretele vaginal. In urma consultatiei colului uterin, medicul va decide daca este cazul recoltarii de probe pentru testul Papanicolau. Pentru femeile care au inceput viata sexuala, acest test este obligatoriu. El consta in recoltarea de secretii din col, procedura nedureroasa si care poate salva vieti.
- tuseul vaginal: medicul purtand manusi medicale de unica folosita si lubrifiate va introduce doua degete in vaginul femeii pentru a putea palpa uterul si a determina daca exista anomalii, leziuni, etc. Concomitent cu cealalta mana va palpa abomenul.
- palparea sanilor: are rolul de a depista eventuali noduli (chist, abces, tumoare). Examenul presupune palparea fiecarui cadran al sanului pacientei atat cat aceasta este in pozitie orizontala, cat si verticala.
- In functie de primele 3 etape, medicul ginecolog decide daca este cazul unor investigatii clinice suplimentare si tratamentele ulterioare care se vor administra pacientei.
Oricum ar fi, nu asteptati pana cand aveti dureri pentru a vizita medicul ginecolog. De exemplu, primele simptome ale cancerului de col uterin sunt nedureroase. In faza incipienta acest tip de cancer se poate determina doar prin examen clinic de specialitate.