Principalele afecțiuni ale unghiilor – Află de ce apar și cum se manifestă astfel de afecțiuni

0
1753
Onicoliza unghiei

Există diferite afecțiuni – endocrine, respiratorii, cardiovasculare și ale tubului digestiv – care pot duce la apariția unghiilor îngroșate, lățite sau încovoiate. Aspectul se numește hipocratic și se poate observa la curbura lamei unghiale sau la părțile periunghiale.

Accentuarea curburii lamei unghiale

După cum am spus, cauzele pot fi: bolile inflamatorii intestinale, afecțiunile glandei tiroide, hepatita, bolile cardiovasculare, neoplasmele pulmonare, bronșiectazia, emfizemul și altele.

Hemoragii liniare la unghie
Hemoragii liniare la unghie

Unghiile pot fi afectate de traumatisme diferite, afecțiuni hepatice, dermatologice, boli metabolice, psoriazis, eczeme, afecțiuni ale țesutului conjunctiv și astfel pot prezenta hemoragii liniare de-a lungul axului unghiei.

Lama unghiei este subțiată, afecțiune numită koilonichia, Foto: nhs.uk
Lama unghiei este subțiată, afecțiune numită koilonichia, Foto: nhs.uk

Subțierea lamei unghiale are ca rezultat apariția unei distrofii în lungimea sau lățimea acesteia și este cauzată de afecțiunile dermatologice, deficitul de fier, expunerea la substanțe chimice uleioase, infecțiile cu ciuperci parazite.

Pete albe pe unghie, afecțiunea numită leuconichie
Pete albe pe unghie, afecțiunea numită leuconichie

Apariția unor pete albe pe unghie se numește leuconichie și apare în cazuri de psoriazis, alopecie, intoxicații cu metale grele, infecții fungice, traumatisme, leziuni, anemie, deficit de zinc, insuficiență renală, etc.

Substanțele chimice și medicamentele pot produce decolorări ale unghiilor și pot afecta structura acestora.

Anumite traumatisme, afecțiuni circulatorii și boli de colagen pot cauza striuri longitudinale pe unghie care apar pe toată lama unghială și au lățimi diferite.

Pete maronii pe unghie
Pete maronii pe unghie, Foto: thinglink.com

Petele de culoare maronie sau neagră pe unghie pot semnala melanonichia care se manifestă asupra lamei unghiale din cauza unor infecții bacteriene, melanom malign, leziuni benigne, infecții cu ciuperci parazite sau traumatisme.

Citește și:  Proprietatile uimitoare ale cojilor de ceapa
Onicomadesis, pierderea parțială a unghiei, Foto: elrincondelamedicinainterna.com
Onicomadesis, pierderea parțială a unghiei, Foto: elrincondelamedicinainterna.com

Inflamațiile acute și traumatismele pot duce la pierderea parțială a unghiei. În cazuri grave se poate pierde chiar întreaga unghie. Alți factori de risc ai acestei afecțiuni numite onicomadesis sunt medicamentele citotoxice, bolile buloase și sindromul Stevens-Johnson.

Atrofia unghială, Foto: pixshark.com
Atrofia unghială, Foto: pixshark.com

Unghia se poate atrofia ori suprafața sa se poate subția în grosime dacă este afectată de acroscleroză, psoriazis sever, parochie severă. În astfel de cazuri apare și o exfoliere a lamei unghiei.

Onicoliza unghiei
Onicoliza unghiei

O altă afecțiune a unghiei este onicoliza care este întâlnită la persoanele ce suferă de psoriazis, infecții bacteriene și fungice, dermatită de contact, dermatită atopică, traumatisme la degete, afecțiuni datorate folosirii unor substanțe chimice pe unghii. Simptomele sunt de separare a lamei unghiale de patul unghiei, formarea unei zone în care se acumulează sânge, puroi și lichid seros și care are o culoare caracteristică.

Unghie cu suprafața aspră, afecțiunea trachionichia, Foto: huidziekten.nl
Unghie cu suprafața aspră, afecțiunea trachionichia, Foto: huidziekten.nl

Unghia pate avea suprafața aspră de parcă ar fi fost frecată cu glaspapir sau chiar se poate produce o fragmentare a lamei unghiale în cazuri de onicoschizis – afecțiune produsă de psoriazis, folosirea unor substanțe chimice, tratamentele cu medicamente de tipul retinoizilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.