La stranduri, piscine sau lacuri artificiale si naturale, ne putem petrece frecvent timpul liber in zilele de vara, insa putini dintre noi stiu ca acestea pot ascunde si oaspeti nedoriti – paraziti, bacterii, virusi. De aceea este important sa stim cum sa evitam bolile din stranduri si sa le prevenim.
Cele mai frecvente infectii asociate cu inotul la strand sunt cele intestinale, cauzate de ingestia de apa infectata sau de contactul dintre piele si diversi paraziti care se gasesc in apa, atat la suprafata ei, cat si in interior. Una dintre infectiile comune este diareea cauzata de diferiti agenti patogeni, bacterii, virusi, protozoare.
Unele din aceste protozoare pot afecta tesutul epitelial al tractului gastro-intestinal, al tractului respirator si al canalelor biliare. Uneori infectiile sunt asimptomatice, insa in unele cazuri apar varsaturi, stare generala de rau si febra. Alte protozoare pot afecta intestinul subtire, mai ales la copii. De cele mai multe ori boala este asimptomatica dar se poate manifesta si prin crampe abdominale, diaree cronica, scaderea in greutate, oboseala.
Tot prin contactul cu apa de la strand se pot transmite diferite boli, alergii, ciuperci, negi, furuncule, afectiuni ale ochilor. Una dintre bolile grave este tricofitia (o dermatomicoza a pielii si firului de par) care duce la caderea parului si este cauzata de anumite ciuperci parazite.
Alte boli grave care apar daca apa nu este suficient de clorinata sunt: dermatitele si conjunctivitele bacteriene. La nivelul pielii pot aparea afectiuni grave numite dermatoze infectioase care sunt cauzate de ciuperci, microbi si infectii virale. Mai rar apare granulomul de piscina – o boala foarte grava provocata de bacilul Koch care se stie ca provoaca tuberculoza.
Cele mai des intalnite boli din stranduri sunt foliculitele determinate de stafilococi si care reprezinta inflamatii ale foliculilor pilosi (saculeti in care cresc firele de par). Verucile (negi in talpa) sunt infectii virale care apar pe maini si picioare sub forma unor bataturi dureroase. Exista si micozele cutanate care apar in zonele inghinale dar si pe piele si sunt afectiuni care se prezinta prin vezicule, pete cu mancarimi intense.
Concentratia crescuta de clor din apa din stranduri si piscine poate irita pielea mai ales in zona organelor genitale. Pe coapse si fese apare o forma de acnee – numita acneea de clor – ce se manifesta prin mici vezicule.
Prin frecventarea strandurilor nedezinfectate se pot lua si boli cu transmitere sexuala: candidoza vaginala, trichonomiaza genitala, balanita candidoza (la barbati).
In primul rand pentru a se evita bolile din stranduri operatorii de la bazinele de inot, piscine si stranduri trebuie sa monitorizeze in mod constat temperatura, calitatea aperi si cantitatea de clor din ea.
Oamenii trebuie sa utilizeze corect piscina, strandul pentru a preveni raspandirea infectiilor in apa. Daca sunt persoane care sufera de diaree trebuie sa evite raspandirea materiilor fecale in apa. Copiii mici in scutece nu trebuie schimbati si spalati in apa. Trebuie folosita o crema cu protectie solara SPF 30 rezistenta la apa atat pe perioada cat se sta afara din apa, cat si in timpul inotului. Reaplicarea unui strat de crema solara se face la fiecare doua ore.
Trebuie sa se aplice pe piele o crema hidratanta sub costumul de baie pentru a se reduce riscul aparitiei unor iritatii sau alergii. Imediat ce se iese din apa trebuie sa se foloseasca cabina de dus cu apa, apoi se stearga pielea cu un prosop si sa se aplice o lotiune de protectie solara.
Daca se intampla ca in timpul inotului (cand soarele este puternic) sa apara primele arsuri solare trebuie sa se mearga mai intai la racoare, la umbra si apoi sa se aplice o crema speciala pentru aceste arsuri, iar apoi, timp de o saptamana sa se evite soarele.
Este indicat consumul de apa si de sucuri din fructe proaspete, pentru a mentine pielea hidratata. Este contraindicat consumul de alcool deoarece are efect de uscare a pielii.
Daca in timpul inotului sau imediat ce se iese din apa apare o senzatie de mancarime uneori cu eruptii la nivelul pielii trebuie sa se unga zona cu o lotiune hidratanta. Daca persoana sufera de ,,urticaria recelui” (care este o alergie la contactul cu apa rece si se manifesta prin iritatii, bubite, umflaturi, roseata) trebuie sa se evite in totalitate apa rece din bazinele de inot.
Cei care prezinta infectii ale pielii dupa inot trebuie sa se spele foarte bine cu apa la dus, sa foloseasca un sapun antibacterian, sa se stearga cu un prosop moale din bumbac si sa aplice o crema cu antibiotice.
Intotdeauna cand se iese din apa este necesar sa se stearga canalul urechii cu un capat de prosop. Daca ochii se inrosesc sau se irita se aplica picaturi antiseptice speciale pentru ochi. Insa este bine intotdeauna sa se evite contactul ochilor cu apa, astfel se reduce riscul aparitiei acestor infectii.
Apa din strand trebuie mentinuta curata, supusa proceselor de dezinfectie si filtrare. Principalul produs pentru dezinfectie este clorul – un agent chimic puternic cu actiune bactericida.
Indiferent de afectiunea care apare, daca aceasta este grava este bine sa se apeleze la un medic specialist.