Proteinele sunt importante pentru toti oamenii, nu doar pentru sportivi. Organismul are nevoie de apa dar si de 25% proteine. Cu singuranta proteinele sunt vitale insa cat de multe trebuie sa mancam? Unii consuma foarte putin din acesti macronutrienti sau chiar au scazut la limita cantitatea lor din dieta. Au eliminat carnea insa ar trebui sa recurga la alte alimente ce au proteine si care ajuta la mentinerea starii de sanatate a organismului
Ce functii indeplinesc proteinele in organism?
Acestea sunt diverse si importante:
- Proteinele ajuta muschii, tesutul osos si conjunctiv, deci au rol structural.
- Functia lor este de transport in sensul ca realizeaza transferul de substante (lipide, oxigen) din sange in tesuturi.
- Proteinele protejeaza organismul si ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Un astfel de exemplu este imunoglobulina.
- Carenta de proteine poate duce la tulburari foarte grave de sanatate. Amintim doar cateva probleme care apar din cauza lipsei de proteine in organism: suprimarea glandelor endocrine, scaderea exagerata in greutatea, oprirea procesului de crestere, scaderea rezistentei sistemului imunitar sau de aparare a organismului, instalarea malnutritiei, aparitia unor boli de ficat.
- Cei care au o carenta de grasimi si glucide pot folosi proteinele in regimul alimentar si astfel isi vor asigura sursa de energie si de substante nutritive de schimb.
- Proteinele ajuta la cresterea metabolismului si repararea tesutului deteriorat (cum este de exemplu cel muscular).
Care sunt cele mai importante surse de proteine?
Dupa cum se stie, proteinele sunt de doua feluri: animale si vegetale. Dintre cele animale amintim: carnea, laptele, ouale, branza, pestele. Cateva exemple de proteine vegetale sunt: soia, fasolea, lintea, ardeiul gras, etc.
Proteinele de soia contin importanti macronutrienti nutritivi si sunt proteine vegetale de calitate. Persoanele care practica activitati sportive pot folosi aceste proteine deoarece au un continut de aminoacizi aproape perfect. Unul dintre acestia este metionina care este esentiala pentru organism, previne si reduce grasimile din ficat.
Specialistii considera proteinele de soia la acelasi nivel cu proteinele din carne de vita, oua si lapte. Acest lucru a fost concluzionat de ei pe baza faptului ca sunt usor digerabile in procesul digestiv si au un continut semnificativ de aminoacizi individuali. Un lucru care nu multumeste pe sportivi este valoarea biologica de soia (cantitatea de proteina consumata de tesutul muscular) care este destul de mica comparativ cu cea a proteinei din lapte si oua.
Nu trebuie insa uitat faptul ca proteina de soia are o mare cantitate de lecitina. Aceasta este esentiala pentru organism deoarece scade acumularea de grasimi din bila si ficat, ajuta la formarea celulelor creierului si sistemului nervos central. De asemenea proteinele de soia au carbohidrati, fibre, amidon, minerale si vitamine (fier, zinc, potasiu, fosfor, vitamina B si E).
Pestele este cea mai buna sursa de proteina de inalta calitate. Spunem aceasta deoarece proteina din peste este bogata in aminoacizi atat de exentiali pentru organism, pentru combaterea radicalilor liberi si prevenirea imbatranirii premature a corpului.
Ouale de gaina (fata de alte oua ale diferitelor pasari de curte) contin proteinele cele mai complete si mai bine absorbite de organism. Galbenusul de ou contine vitamine (A, B, D, E), acizi grasi omega-3 polinesaturati, acid linoleic. Ouale au substante care ajuta in prevenirea formarii cataractei, neutralizeaza efectele nocive ale mediului asupra organismului, protejeaza nervul optic, ajuta la intarirea articulatiilor, oaselor, sunt utile pentru sange si consolideaza sistemul imunitar. Proteinele din oua sunt absorbite foarte bine de organism (in proportie de 97%). Ouale se consuma crude sau fierte moi pentru ca astfel nu se pierd vitaminele din galbenus.
Leguminoasele cum sunt de exemplu soia, nautul, mazarea, lintea, fasolea reprezinta surse de proteine vegetale foarte bune deoarece contin aminoacizi, fibre esentiale, microelemente si un lucru important este ca nu au grasimi.
Sportivi folosesc pulberi de proteine si shake-uri de proteine ce au in compozitia lor doar ingrediente naturale, lapte praf, cacao, praf de ou, etc. Multe persoane sunt sceptice sau au prejudecati in legatura cu astfel de produse deoarece considera ca ar contine si substante chimice, artificiale. Batoanele de proteine sunt utile la micul dejun, pe langa faptul ca au un gust foarte bun, ele vor asigura sursa de energie necesara si un continut redus de calorii. Ele sunt recomandate in general pentru persoanele care doresc sa castige in masa musculara (nu doar pentru sportivi), sa piarda in greutate si sa-si controleze greutatea.
Daca sunt consumate dupa ce se face efort (dupa antrenament) ajuta la reproducerea de energie (deoarece au proteine si carbohidrati) dar si la restabilirea masei musculare. Batoanele de proteine nu au ingrediente modificate genetic, sunt delicioase, sanatoase, dulci si recomandate in orice moment al zilei.