Prunele ca medicament natural – Ce proprietăți și beneficii au prunele?

0
6

Prunele sunt fructe bogate în vitamine și antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea îmbolnăvirii organismului. Prunele reduc riscul de deteriorare celulară, riscul de îmbătrânire prematură a organismului și riscul de cancer. Gama largă de proprietăți ale acestor fructe este foarte amplă, ele au efect benefic asupra pielii și a sănătății generale a organismului.

Aceste fructe sunt indicate persoanelor care suferă de osteoporoză, reumatism, ateroscleroză, intoxicații alimentare, constipație, afecțiuni hepatice, viermi intestinali, etc. Prunele conțin vitamine (A, B, C, K, E), polifenoli, luteină, zeaxantină, flavonoide, quercetină, catechine, acid clorogenic, dar și numeroase minerale: calciu, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, cupru, fier, potasiu.

Prunele mențin sănătatea sistemului digestiv

Aceste fructe sunt bogate în fibre care ajută la normalizarea sistemului digestiv. Prin consumul de prune se previne și se tratează constipația. Prunele sunt un bun remediu și pentru constipația cronică, ele trebuie consumate proaspete dimineața. Și compotul de prune uscate este indicat pentru tratamentul constipației.

Prunele îmbunătățesc starea generală de bine, normalizează nivelul de colesterol din sânge, ajută în caz de obezitate și sindrom metabolic. Prin proprietățile antiinflamatoare, prunele ajută în caz de diabet, supraponderabilitate și boli cardiovasculare. Prin introducerea lor în dietă, aceste fructe luptă împotriva excesului de greutate și sunt foarte eficiente în reducerea greutății corporale. Ele au efect laxativ, îmbunătățesc peristaltismul, metabolismul intestinal, combat indigestia și oferă o senzație de sațietate.

Prin conținutul bogat de vitamina C, prunele au multe beneficii:

  • Îmbunătățesc sănătatea generală a organismului
  • Previn absorbția plumbului și reduc riscul de scorbut
  • Reduc efectele devastatoare ale atacurilor cerebrale
  • Cresc imunitatea organismului.

Un studiu american din 2015 arată că prunele uscate reduc riscul de cancer de colon. Cercetătorii sugerează că dieta cu prune modifică metabolismul și compoziția microbiotei din colon, a bacteriilor din colon și tractul digestiv. Prunele au proprietăți antioxidante, benefice împotriva cancerului.

Prunele reduc riscul de boli cardiovasculare

Studii ale cercetătorilor arată că prunele normalizează fluxul de sânge din artere, reduc nivelul de colesterol din sânge, scad riscul de boli cardiovasculare, de atac de cord, ateroscleroză, accident vascular cerebral.

Citește și:  Care sunt cele mai bune cure de slăbire pe bază de tărâțe?

Prunele au magneziu și vitamine B, care luptă împotriva oboselii cronice, reduc nivelul de cortizol (hormonul stresului). De asemenea, magneziul din prune este precum un calmant natural pentru stările de nervi și poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Prunele sunt indicate în caz de colită, artrită reumatoidă, fibromialgie, lupus, cardiopatie, vertij.

Alte beneficii ale consumului de prune:

  • Scad anemia, îmbunătățesc funcția sistemului hematopoietic
  • Îmbunătățesc acuitatea vizuală, au efect benefic asupra ochilor, reduc efectul de degenerescență maculară, prin aportul de luteină, zeaxantină
  • Ajută în ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate
  • Îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos prin vitamina B6, cupru și triptofan.

Prunele sunt foarte bune și pentru copii, deoarece ele sunt bogate în minerale și vitamine și astfel întăresc corpul și imunitatea.

Prunele mențin sănătate oaselor

Conform unui studiu publicat în Journal of Orthopaedic Research, prunele uscate au beneficii asupra pierderii osoase datorate leziunilor măduvei spinării. Cercetătorii recomandă oamenilor să aibă o dietă bogată în prune, pentru a-și reduce pierderea osoasă, care este asociată cu riscul de osteoporoză, fracturi, reumatism.

Prunele uscate au polifenoli, care au acțiune benefică asupra sănătății oaselor. Polifenolii alături de potasiu ajută la creșterea densității osoase și la prevenirea pierderii densității osoase în timpul procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din prune – ca de exemplu rutină și acid cafeic – reduc riscul de osteoporoză la femeie în timpul menopauzei.

Despre prune se crede că încetinesc viteza cu care oasele se descompun și inversează pierderea osoasă. Este recomandat consumul de 10 prune uscate în fiecare zi la persoanele cu osteoporoză sau cu antecedente familiale de fracturi osteoporotice. În plus, trebuie de luat și suplimente de vitamine și minerale și de optimizat programul de exerciții fizice.

De asemenea, prunele uscate au mangan și vitamina K, despre care s-a demonstrat că mențin sănătatea oaselor. Persoanele predispuse la fracturi osoase și la răni neplăcute, ar fi bine să consume prune proaspete sau uscate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.