Relaxează-te cu ceaiuri din plante! – Aliatul tău împotriva stresului și anxietății

0
8

Stresul și anxietatea ne produc sentimente negative și ne distrug sănătatea. Conform statisticilor, una din trei persoane suferă de tulburări de anxietate în timpul vieții. Stresul și anxietatea ne provoacă stări neplăcute și tulburări de somn.

În prezent, cel puțin 30% din populația lumii suferă de diverse tulburări de somn. Cercetătorii au asociat dificultatea de a adormi, calitatea slabă a somnului, deficitul de somn și somnolența din timpul zilei cu un risc crescut de boli cardiovasculare, obezitate, depresie, boală Parkinson și boală Alzheimer.

Cum scăpam de stres și sentimentul de anxietate? Anumite ceaiuri din plante medicinale ajută în acest sens și îmbunătățesc calitatea somnului.

Navidare rapidă în articol:

  1. Ceai de rădăcină de valeriană
  2. Ceai de mușețel
  3. Ceai de sunătoare
  4. Ceai de floarea pasiunii

1. Ceai de rădăcină de valeriană

Acest ceai reduce stresul și anxietatea, promovează procesul natural de somn și poate ajuta în tratamentul insomniei. Radăcina de valeriană este utilizată în medicina populară în tratamentul durerilor de cap, stărilor de tensiune nervoasă, tulburărilor de somn, durerilor menstuale.

Ceaiul din valeriană este eficient în cazuri de anxietate, depresie, insomnie, tulburări emoționale. Valeriana are proprietăți calmante, reduce activitatea sistemului nervos, scade tensiunea mentală, reduce nivelul de anxietate. Valeriana are efecte anticonvulsivante, antispastice asupra sistemului digestiv, ameliorează colicile și nevroza gastrică, susține digestia, reduce durerile de cap, stările de irascibilitate, scade tensiunea arterială, îmbunătățește apetitul și ritmul cardiac.

2. Ceai de mușețel

Mușețelul este o plantă bună pentru somn și anxietate. Ceaiul din flori de mușețel calmează nervozitatea și îmbunătățește calitatea somnului. Ceaiul este folosit seara pentru accelerarea procesului de adormire, pentru relaxare și calmarea sistemului nervos.

Mușețelul este folosit în medicina populară pentru combaterea problemelor de somn, reducerea inflamației, eliminarea infecțiilor, reducerea efectelor stresului, combaterea anxietății și a epuizării mentale.

Ceaiul de mușețel se bea seara, înainte de culcare, are proprietăți de promovare a sănătății, este considerat un remediu bun pentru multe afecțiuni. Mușețelul are ulei esențial, proprietăți regenerante, bactericide, relaxante. El conține substanțe flavonoide (apigenină) care se remarcă prin acțiunea antiinflamatoare, de protecție asupra celulelor nervoase și îmbunătățire a calității somnului.

Mușețelul are antioxidanți cu efect pozitiv asupra sănătății organismului și alți compuși cu efect benefic asupra sistemului digestiv. De asemenea, mușețelul conține: vitamina C, potasiu, polizaharide, fitosteroli, taninuri, catechile, colină, acizi fenolici.

Ceaiul de mușețel oferă beneficii sistemului digestiv, combate constipația, crampele stomacale, colicile, indigestia, flatulența. Ceaiul oferă multe avantaje:

  • Ameliorează tensiunea nervoasă, combate nervozitatea
  • Ajută în reducerea tulburărilor depresive
  • Protejează membranele mucoase
  • Are efect dezinfectant și antibacterian
  • Reduce inflamațiile, are proprietăți antifungice și antispastice
  • Susține somnul sănătos.
Citește și:  Ceaiuri pentru calmarea durerilor menstruale

3. Ceai de sunătoare

Acest ceai ajută în caz de nevroze, boli de inimă, anxietate, depresie. Sunătoarea este recomandată în terapia pentru tulburarea depresivă majoră, nervozitate, hiperactivitate, pentru a atenua simptomele de sindrom premenstrual și menopauză.

Ceaiul de sunătoare are următoarele efecte:

  • Crește concentrația de dopamină (un neurotransmițător din creier) și astfel îmbunătățește starea de spirit, relaxează și calmează sistemul nervos
  • Reduce stresul, calmează nervii, combate irascibilitatea și stresul
  • Ameliorează simptomele menopauzei, migrenele, simptomele de ADHD
  • Combate balonarea, crampele, indigestia
  • Îmbunătățește memoria pe termen scurt și calitatea somnului.

4. Ceai de floarea pasiunii

Floarea pasiunii poate ameliora insomnia, anxietatea, stresul și tulburările nervoase. Conform studiilor cercetătorilor, floarea pasiunii (Passiflora incarnata) are următoarele proprietăți:

  • Este un bun sedativ, combate diareea, simptomele de menopauză
  • Reduce tulburările de hiperactivitate cu deficit de atenție
  • Este indicată în tratamentul problemelor de ritm cardiac
  • Ameliorează anxietatea, insomnia, stresul
  • Ajută în tratarea hemoroizilor și arsurilor pielii
  • Îmbunătățește calitatea somnului.

Un studiu de pe NCBI sugerează că ceaiul de floarea pasiunii este eficient în cazuri de tulburări de somn, insomnie, anxietate. Planta are elemente active precum: flavonoide (rutină, apigenină), fitosteroli, alcaloizi, glicozide cianogenice, sapanarină. Toate acestea îî conferă anumite proprietăți medicinale și beneficii pentru sănătate. Substanțele din floarea pasiunii cresc nivelul de acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier, care reduce activitatea sistemului nervos, îmbunătățește starea de spirit, reduce durerea, oferă o stare de relaxare și un somn mai bun.

Ceaiul de floarea pasiunii reduce simptomele de anxietate generalizată, indusă de stres și  frică. Efectele calmante ale ceaiului din această plantă sunt benefice și apreciate de oamenii de știință.

Ceaiul se realizează astfel: se adaugă 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 5-8 minute, apoi se strecoară și se bea. Pentru a avea un ceai mai concentrat, se fierbe planta timp de 10 minute în apă, apoi se strecoară, se lasă puțin la răcit și se bea înainte de culcare.

Alte ceaiuri recomandate în caz de anxietate sunt acelea din cimbru, roiniță, tei, mentă, lavandă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.