6 condimente care ajută în lupta împotriva cancerului de piele

0
7

Incidența cancerului de piele este mare în ziua de azi. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer din SUA, arată statisticile. Când este depistat în fază incipientă, rata de supraviețuire pentru melanom este de 5 ani. S-a constatat că în SUA, mai mult de 2 oameni mor de cancer de piele la fiecare oră, și cel puțin unul din 5 americani va dezvolta cancer de piele până la 70 de ani.

Expunerea la razele ultraviolete (UV) poate provoca daune pielii, inflamații și chiar melanoame și cancere de piele. Principalii factori sunt: razele ultraviolete de la soare și bronzarea în interior la solar.

Pentru prevenirea și combaterea cancerului de piele se pot folosi anumite condimente care au în compoziția lor compuși fenolici, flavonoide, taninuri, cumarine, lignani, acizi fenolici, licopen, acizi grași Omega-3, polifenoli, etc. Aceste condimente îmbogățesc gustul mâncării și oferă mari beneficii pentru sănătate.

Cercetările au arătat că antixidanții, dar și alți nutrienți pot ajuta în combaterea radicalilor liberi, în prevenirea daunelor produse de aceștia (cum ar fi și creșterea riscului de cancer de piele). Dermatologii recomandă oamenilor să mănânce alimente bogate în nutrienți, mâncăruri care au condimente, iar în plus să ia și suplimente care ajută în prevenirea bolilor. Ei se referă la suplimentele de vitamine, zinc, seleniu, carotenoizi, licopen, polifenoli, acizi grași Omega-3. Licopenul apare în roșii și poate scădea riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer, ce includ și cancerul de piele.

Principalele 6 condimente care combat cancerul de piele

1. Ardei iute

Acest condiment este un remediu excelent pentru multe afecțiuni: tuse, astm, dureri de gât, durere de dinți și altele. Prin conținutul de alcaloizi, capsaicină, zeaxantină, luteină și β-caroten, ardeiul iute oferă numeroase beneficii organismului. El conține și alți compuși, precum: luteolină, quercetină, multe flavonoide, apigenin, kaempferol, miricetin, naringenin, acizi fenolici, cum ar fi acidul galic, vanilic, protocatecuic, hidroxilcinamici, acidul cafeic, ferulic, clorogenic și cinamic.

Datorită capsaicinei, ardeiul iute are acțiune analgezică, antiinflamatorie, antiartritică, ajută în combaterea infecțiilor bacteriene. Cercetările au arătat că el poate stopa creșterea celuleor canceroase.

2. Rozmarin

Această plantă aromatică medicinală este utilizată în gastronomie, drept condiment, dar și în medicina populară la vindecarea: bolilor de piele, bolilor inflamatorii, rănilor, leziunilor cutanate, micozelor. Rozmarinul calmează durerile de cap, colicile renale și spasmele muscualre.

Citește și:  10 plante medicinale cu acțiune antivirală, recomandate pentru ceaiuri

Planta are compuși importanți, precum: limonen, cineol, camfor, acid salvianic, acid cafeic, alți acizi fenolici, linalol, substanțe flavonoide, luteolină, hesperidină, apigenină, etc. Astfel planta are efecte antioxidante, antibacteriene, antivirale, antitrombotice, antidepresive.

Cercetătorii au spus că rozmarinul are proprietăți anticancerigene.

3. Nucșoara

Nucșoara este un condiment din Indonezia, utilizat în gastronomie la diferite mâncăruri. În medicina populară, nucșoara ajută în tratamentul unor probleme de sănătate, cum ar fi: insomnie, anxietate, disconfort gastrointestinal.

Acest condiment are proprietăți hepatoprotectoare, antiinflamatorii, antidiabetice, analgezice, antimicrobiene, antioxidante, deoarece conține elemente active precum: alcani, lignani, neolignani, difenil alcani, terpenoizi, acizi grași, saponine, triterpenoizi, flavonoide. Nucșoara are compuși fenolici, acid cafeic, acid cumaric, acid vanilic, acid ferulic, catechine, rutină, quercitină, izoquercitină, kaempferol, acid elagic.

Nucșoara ajută în combaterea cancerului de piele.

4. Oregano

Oregano este utilizat frecvent în gastronomie și în medicina populară. Are proprietăți foarte bune pentru sănătate, ajută în tratamentul cancerului. Uleiul de oregano are proprietăți antivirale, antimicrobiene, antifungice, antioxidante, digestive, antiinflamatorii, expectorante, anticanceroase și neuroprotectoare. Oregano conține timol, carvacrol, terpene, substanțe flavonoide, acizi fenolici, uleiuri esențiale.

5. Schinduf

Schinduful este un condiment și o plantă medicinală. Semințele de schinduf sunt utilizate în medicina populară în caz de cancer, diabet, hipercolesterolemie, splenomegalie, hepatită, tuse, dureri de spate, inflamație și multe alte probleme de sănătate. Schinduful suprimă creșterea celulelor canceroase și viabilitatea celulelor în cancer de piele.

Acest condiment are alcalozi, saponine, flavonoide, terpene, derivați ai acidului fenolic, aminoacizi, acizi grași, quercetină, luteolină, kaempferol, tricină, acid p-cumaric, acid cafeic, acid clorogenic. Schinduful ajută în combaterea cancerului de piele.

6. Coriandru

Coriandrul este un adevărat medicament, utilizat în medicina populară în cazuri de probleme digestive, afecțiuni gastrice, dizenterie, tuse, febră, etc. Acest condiment conține acizi grași, steroli, uleiuri esențiale, acizi fenolici, substanțe flavonoide precum luteolină, rutină, quercetină, kaempferol și apigenină. De asemenea, planta are acid galic, ferulic, apigenină, luteolină, catechine și altele.

Extractul de coriandru oprește dezvoltarea cancerului de piele, a melanomului. Componentele sale bioactive au capacitatea de a inhiba activitatea celulelor canceroase de piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.