Uleiul de ardei iute se folosește mai ales în gastronomia chineză și italiană. De exemplu în China se face un ulei din chilli, care poate conține și alte condimente, cum ar fi: piper, anason, usturoi, ghimbir, foi de dafin. În Italia se utilizează ulei de măsline în care s-a pus ardei iute, la paste și alte preparate culinare.
Care sunt beneficiile uleiului de ardei iute pentru sănătatea organismului?
Navigare rapidă în articol:
1. Ulei de ardei iute – proprietăți și beneficii
Uleiul de ardei iute conține nutrienți importanți, minerale și vitamine, acizi grași, fitosteroli. Are vitamine A, C, E, K și PP, dar și minerale precum zinc, magneziu, seleniu, mangan, calciu, potasiu, fosfor, fier.
Are efect antioxidant
Acest ulei are vitamina E cu acțiune antioxidantă. Vitamina E ajută în lupta împotriva toxinelor ce pot dăuna sănătății organismului. Ea creează un efect puternic antioxidant în organism și protejează împotriva bolilor de inimă și împotriva cancerului.
Consumul de vitamina E este recomandat, prin alimentele care o conțin. Această vitamină apare și în alte uleiuri cum ar fi: ulei de soia, ulei de in, ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de germeni de grâu.
Vitamina E întărește sistemul imunitar al organismului, elimină complicațiile de diabet, protejează corpul împotriva îmbolnăvirii. De asemenea, această vitamină reglează tensiunea arterială, elimină stresul, calmează durerile menstruale, are efect bun asupra pielii (prin promovarea secreției de hormoni în organism).
Are puține calorii
Acest ulei are puține calorii și ajută la arderea grăsimilor. Prin folosirea lui în mâncare ajută la stimularea metabolismului și a digestiei. Uleiul de ardei iute reglează activitatea intestinală, cu autorul lui alimentele sunt digerate mai ușor și rezidurile eliminate mai repede din organism.
Uleiul de ardei iute este un bun digestiv, încălzește stomacul, alungă frigul, promovează circulația sângelui, crește apetitul alimentar, stimulează secreția de suc digestiv. Prin consumul de ulei de ardei iute se reduc grăsimile și se promovează pierderea în greutate. Capsaicina din uleiul de ardei iute poate accelera descompunerea grăsimilor și ajuta în dietele de slăbire.
Are proprietăți vindecătoare
Uleiul are capsaicină – care este o substanță cu proprietăți vindecătoare. Capsaicina oferă multe beneficii organismului și anume:
- Calmează durerea deci astfel îmbunătățește starea fizică și psihologică
- Are proprietăți antiinflamatoare intense
- Previne răceala și alte afecțiuni respiratorii
- Poate ameliora congestia nazală și favoriza salivația
- Ajută în combaterea paraziților, virusurilor, ciupercilor, bacteriilor
- Reduce nivelul de colesterol din sânge și are efect și asupra trombocitelor
- Previne ateroscleroza și blocarea vaselor de sânge
- Reduce riscul de boli și afecțiuni cardiace acute
- Oferă un plus de energie
- Crește imunitatea organismului prin conținutul de vitamina E și zinc.
Calmează durerea
Există studii ale cercetătorilor care arată că această substanță din ulei de ardei iute, numită capsaicină, poate ajuta în calmarea durerii. Prin aportul ei se eliberează endorfine și se ameliorează durerea.
Uleiul de ardei iute este recomandat în cazuri de dureri reumatice, dureri de articulații, dureri musculare, dureri de spate, sciatică, dureri de genunchi și altele.
Îmbunătățește circulația sângelui
Acest ulei de ardei iute este un excelent vasodilatator, curăță vasele de sânge, stimulează circulația sângelui și ajută la eliminarea colesterolului din artere.
Ardeiul iute are numeroase beneficii pentru sănătate:
- Previne bolile cardiovasculare
- Scade riscul de atac de cord
- Are vitamina C care protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a răcelilor și infecțiilor
- Are carotenoide, vitamina A, magneziu, potasiu, fier.
2. Cum se folosește uleiul de ardei iute
Uleiul de ardei iute are efect digestiv, se poate folosi la aproape orice mâncare, aperitive, preparate din legume și carne. Prin folosirea lui se crește pofta de mâncare și se promovează secreția de suc digestiv.
În Italia, uleiul de ardei iute este realizat din ulei de măsline și ardei iute (chili ce conține capsaicină) și este un condiment folosit frecvent în gastronomie. Acesta are proprietățile celor două ingrediente folosite.
Uleiul de ardei iute se prepară astfel:
- Se ia o sticlă, se umple cu ardei iuți, roșii, tocați mărunt
- Se adaugă ulei de măsline extravirgin
- Se închide, se agită și se lasă să stea câteva zile, apoi se poate folosi.
În China, uleiul de ardei iute sau uleiul de chilli se folosește în diferite preparate culinare:
- Mâncăruri reci și calde
- Sosuri diferite, sosuri din soia
- Salate, mâncăruri din carne
- Mâncăruri condimentate, supe, etc.
Vezi un video cu ardeiul iute – cel mai complex medicament din lume: