Rinoplastia sau remodelarea nasului

0
599
Rinoplastia sau remodelarea nasului

Nasul este una dintre cele mai importante parti ale fetei, fiind chiar numit de catre Aristotel “emblema fetei”. Nu este greu sa va dati seama de ce nasul reprezinta emblema fetei atat timp cat este situat in centrul acesteia, iar fiziognomonia afirma ca nasul este cel mai proeminent punct al fetei si joaca un rol decisiv in aflarea caracterului unei persoane.

Rinoplastia reprezinta operatia estetica ce presupune reconstructia sau remodelarea nasului. In ultimii ani foarte multe persoane, din motive medicale sau din simplul fapt ca nu sunt multumite de forma nasului lor, recurg la rinoplastie.

Istoria rinoplastiei

Dupa cum ati putut citit anterior, cea mai importanta parte componenta a fetei inca din Antichitate a fost nasul si inca de pe atunci oamenii au recurs la tot felul de practici chirurgicale pentru remodelarea sau pentru reconstructia sa. Probabil va intrebati de ce apelau oamenii in Antichitate la astfel de proceduri.

Ei bine, toti doreau sa atinga perfectiunea si frumusetea suprema. Acestea erau oferite de proportia fetei, iar lungimea nasului trebuia sa fie egala cu cea a fruntii, dar si cu partea inferioara a fetei. Mai mult decat atat, egalitatea dintre aceste trei parti componente reprezenta echilibrul interior al unei persoane.

Expresiile fetei care cuprind modificari ale nasului au fost studiate inca din timpuri stravechi, deoarece nasul poate exprima clar starea de spirit a unei persoane, dar si caracterul sau, acesta putand comunica foarte bine celorlalti foarte multe lucruri despre un individ.

Rinoplastia a fost utilizata pentru prima data in India antica de catre chirurgul antic Sushruta, in jurul anului 800 i.Hr. Acesta a descris cu lux de amanunte intreaga arta medicala a Indiei antice in cartea Sushruta samhita. Nu doar in India antica erau savarsite asemenea practici medicale, ci si in Grecia si Roma.

De cele mai multe ori soldatii si luptatorii aveau nevoie de operatii de reconstructie a nasului. Imparatul roman si filozoful Julian Augustus a publicat o carte in 70 de volume in care este descrisa medicina antica, carte care sta la baza practicilor medicale actuale. Aceasta poarta numele Synagogue Medicae.

In timpul Evului Mediu, medicina se imbina cu practicile oculte. Sushruta samhita a inceput sa circule in intreaga lume, iar tehnicile rinoplastiei s-au raspandit catre mai multe civilizatii.

Rinoplastia

In anul 1597, chirurgul italian Gasparo Tagliacozzi realizeaza o antologie importanta pentru chirurgia plastica si reparatorie. Aceasta culegere complexa a reprezentat ajutorul de nadejde al medicilor, iar soldatii care erau raniti la nivelul fetei se puteau bucura de o ingrijire mai atenta si de operatii estetice reusite. Tehnicile medicale au evoluat de la an la an.

In secolul al XIX-lea tehnicile sunt deja mult mai avansate, iar la universitatile mari din intreaga lume se predau cursuri speciale de rinoplastie studentilor de la medicina. Istoria rinoplastiei si cea a tehnicilor si instrumentelor folosite in astfel de interventii este rescrisa de chirurgul si profesorul de origine germana Karl Ferdinad van Grafe. Acesta a publicat cartea Rhinoplastik in care descrie toate practicile reconstructiei nazale de la origini pana in momentul respectiv.

Citește și:  Tomografia cu rezonanta magnetica (RMN) - o metoda moderna de investigatie medicala

La inceputul secolului al XIX-lea a fost introdusa o tehnica non-chirugicala a corectiei nazale prin utilizarea parafinei lichide; aceasta tehnica s-a dovedit a fi toxica pentru organismul uman. In secolul XXI tehnicile rinoplastiei non-chirugicale sunt mult mai avansate, insa foarte multi medici prefera interventiile traditionale.

Cand apelam la rinoplastie?

Foarte multe persoane apeleaza la rinoplastie din simplul fapt ca nu sunt multumite de forma pe care nasul lor o are. Din acest motiv rinoplastia reprezinta una dintre cele mai des efectuate operatii estetice, atat in randul persoanelor de sex feminin, cat si in randul celor de sex masculin.

Prin rinoplastie se poate schimba total aspectul nasului. Acesta poate fi micsorat sau marit, cocoasa cauzata de anumiti factori, cum ar fi purtarea timp indelungat a ochelarilor sau un accident, poate fi inlaturata, varful nasului poate fi si el modelat, iar narile de asemenea. Insa exista si situatii in care rinoplastia nu este efectuata din motive pur estetice, ci si din motive strict medicale, cum ar fi deviatia de sept.

Atunci cand o persoana apeleaza la orice tip de operatie estetica inseamna ca nu este multumita de aspectul sau. Si in cazul rinoplastiei, chiar daca problema este rezolvata pe deplin, iar noul aspect al nasului este cel dorit, asta nu inseamna ca persoana in cauza isi poate recastiga increderea in sine.

Atunci cand va hotarati sa va supuneti unei astfel de interventii, este bine sa vorbiti foarte deschis cu medicul dumneavoastra si sa ii comunicati acestuia toate asteptarile dumneavoastra. Acesta este primul pas atunci cand va pregatiti pentru o astfel de interventie.

Rinoplastia este o interventie foarte usoara care, de cele mai multe ori, nu prezinta complicatii. Insa depinde de organismul fiecarei persoane cum raspunde la anestezia generala sau la tratamentul ulterior. Rinoplastia nu presupune internarea pacientului, decat in cazuri mai dificile. Interventia chirurgicala dureaza intre 1-2 ore, insa timpul poate sa difere de la un caz la altul.

Dupa operatie pacientul va trebui sa urmeze un tratament medicamentos, iar repausul la pat este recomandat in primele zile, deoarece pot exista ametelei, dureri de cap, fata se poate congestiona, pot sa apara si hemoragii nazale, iar dificultatile de respiratie vor fi resimtite in primele zile de la operatie. Dupa 1-2 saptamani pacientul isi poate relua activitatile obisnuite si se poate bucura pe deplin de noua forma a nasului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.