Oamenii suferă frecvent de stres și au tendința de a mânca, pentru a se calma. Acest fapt a fost demonstrat de cercetători, este real, cu siguranță a fost trăit de majoritatea oamenilor. Este suficient să treci printr-o situație conflictuală psihologică, să ai o mare grijă pe cap sau să trăiești o emoție intensă și dorința de a ronțăi ceva, de nervi, apare imediat.
Ronțăitul pe fond nervos poate îngrășa! Se poate ajunge la obezitate din cauza nervozității, a consumului exagerat de alimente. Perturbarea hipotalamusului a proceselor endocrine se datorează stărilor de nervi și are ca rezultat încetinirea secreției glandei tiroide și a metabolismului și o creștere a depunerii de grăsimi, care nu se mai ard în mod normal. În plus are loc și retenția de lichide din cauza secreției hormonului antidiuretic ce este stimulat de tulburările de secreție ale glandei suprarenale. Toate acestea se datorează stresului și stărilor de nervi.
Ronțăitul este o activitate care creează o senzație de calmare a nervilor, de echilibrare a stării care s-a creat. Este o rezolvare psihologică a acestei dereglări nervoase, dar cu consecințe mari asupra siluetei. Prin ronțăit se mănâncă exagerat, în continuu, lucru ce duce la acumularea kg în plus. Tulburările de metabolism sunt și ele cauze ale obezității.
Pentru a scăpa de ronțăit există câteva soluții eficiente dar trebuie un pic de voință pentru a le pune în aplicare. În primul rând o astfel de persoană trebuie să își supravegheze alimentația, să aleagă doar produse dietetice pentru consum, să-și impună o disciplină alimentară. Cu un pic de voință, poate reuși să mănânce mai puțin, fapt care va contribui la reducerea greutății corporale.
Un astfel de program trebuie respectat zilnic, deoarece în caz contrar, chiar și cea mai mică abatere poate contribui la îngrășarea corpului și deci efortul de până atunci a fost în zadar. Alimentația zilnică trebuie să cuprindă crudități, brânză de vaci cu conținut redus de grăsimi, carne slabă, pește, iaurturi, legume și fructe. Ceaiurile din plante sunt recomandate, iar o cafeluță ușoară pe zi se poate bea dimineața sau între mese. Trebuie eliminate complet produsele alimentare grase, zahărul în exces, alcoolul.
Foarte important este să se ia câte o mică gustare între mese, astfel se evită consumul de multe alimente la masa următoare, din ziua respectivă. Tendința de a ronțăi și foamea se pot combate prin produsele naturale cum sunt sucurile, apa, brânza de vaci. Sucul din fructe realizat la blender păstrează și fibrele și astfel oferă o senzație de sațietate. Tentația de a ronțăi dispare dacă atenția se pune pe alte activități plăcute sau dacă se face o plimbare în aer curat pentru relaxare și limpezirea minții.